به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، حجت الاسلام رسول جعفریان، استاد حوزه و دانشگاه در مراسم رونمایی از دو کتاب "تاریخ کتابخانه آستان قدس رضوی بر پایه اسناد از صفویه تا قاجاریه" و "روششناسی و موضوعیابی مطالعات شهری در تاریخ شهری ایران" که به مناسبت هفته پژوهش در تالار اجتماعات بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، گفت: در حقیقت سال هاست که این هفته های پژوهش برگزار می شود و در غیر این ایام در مراکز مختلف دانشگاهی و حوزوی حول و حوش چرایی و چگونگی پژوهش و دشواریها و مشکلات و ارائه راهحل برای بهتر شدن امر پژوهش بحث و برنامه ریزی می شود و به نظر می آید که موفقیت هایی هم نصیب مردم ما شده است.
پژوهشگر برجسته حوزه تاریخ خاطرنشان کرد: سه دهه گذشته را که مرور می کنیم می بینیم که هردهه بهتر از دهه قبل بوده، نگاه ها تغییرکرده و امکانات بهتر شده و سرمایه گذاری به خصوص با توسعه دانشگاه ها و رشته های آموزشی و مخصوصا کارشناسی ارشد و دکتری و با تکیه بر پایان نامه ها و تحقیقات و همین طور سخت گیری استادان برای تولید مقالات علمی و پژوهشی درامر پژوهش جدی تر و بیشتر شده است.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه داشتن کتاب و منوط کردن پیشرفت در مراتب دانشگاهی و ارائه کارهای پژوهشی، خیلی کمک کرده که ما در امر تولید علم در جایگاه بهتری قراربگیریم، افزود: مسلماً این مسیر باید ادامه پیدا کند و سخت گیری ازاین هم که هست باید بیشتر شود وامکان اینکه کسی باسوء استفاده از موقعیت اش رتبه دانشگاهی بالاتری پیدا بکند مسدود شود وزمینه ای فراهم شود برای افرادی که کارآمدی ویژه ای درامر پژوهش و تولید علم دارند تا بتوانند درجایگاه بهتری قرار بگیرند.
پژوهشگر حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه پژوهش حلقه ای از سه حلقه اساسی است که بدون آنها پژوهش سامان نمی گیرد، گفت: حلقه پیش از پژوهش، آموزش و حلقه همراه آن تقویت و توسعه کار کتابخانه ای است که اگر این سه حلقه تکمیل شود آن وقت است که می توان از پژوهش سخن گفت.
پژوهشگر حوزه تاریخ از ارتباط نزدیک پژوهش با حریت و آزاد منشی یاد کرد و افزود: مسئله حریت و آزاد منشی در پژوهش مرتبط با نوآوری است و پژوهش بدون نوآوری مفهومی ندارد زیرا در غیر این صورت تکرار مکررات است.
حجت الاسلام جعفریان با بیان اینکه مفهوم علم و دانایی تا چه اندازه می تواند مقید به پیش شرط ها و پیش فهم ها از موضوعاتی باشد که پژوهش به آنها برسد، اظهار داشت: آیا دانایی امرمطلقی است که شرف ذاتی دارد یا آن که این دانایی در خدمت اهدافی است که انسان برای آن تعریف می کند.
وی با بیان اینکه هر پژوهشی مبتنی برآن است که ما دانسته های خود را در حوزه مربوطه گردآوری کنیم و از آنها با خبر باشیم که این کار را معمولا دانشنامه ها انجام می دهند، گفت: یک پژوهشگر باید بداند که تحقیق در آن حوزه تا کجا پیشرفت کرده، چه دیدگاه هایی در آن زمینه ارائه شده آخرین معلومات درآن باب چیست و حد مجهولات در کجاست وبرای اینکار باید تمامی دانسته ها در یک جا جمع شود.
در ابتدای این مراسم کارشناس مسئول پژوهش سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گزارشی از طرح های پژوهشی سازمان ارائه کرد و گفت: درحال حاضر36 طرح پژوهشی در دستور کار قرار دارد که مهم ترین آنها می توان به فهرست کتب خطی اهدایی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) که تا کنون 8 جلد چاپ شده و 6 جلد دیگر آن مراحل نهایی خود را طی می کند.
سعیده جلالیان خاطرنشان کرد: تاکنون 27 جلد از فهرست های کتب خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی به زیور طبع آراسته شده و11 جلد دیگر آن درموضوعات مختلف مانند حکمت، تاریخ و افسانه، کیمیا، صرف و نحو، ادبیات، فقه، اخبار و اخلاق در دست تهیه است.
وی از دیگر طرح های پژوهشی حوزه مخطوطات نظیرگنج نامه رضوی، فهرست کتب چاپ سنگی، گل صد برگ ( معرفی صد نسخه نفیس خطی اهدایی مقام معظم رهبری)، فهرست کتب فارسی وعربی چاپ سنگی (اهدایی مقام معظم رهبری) و فهرست جزوات قرآنی درحوزه مخطوطات نام برد و گفت: در مدیریت امور اسناد و مطبوعات 13طرح پژوهشی در دست انجام است که 10 طرح پژوهشی در حوزه اسناد و 3 طرح پژوهشی در حوزه مطبوعات است.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ،جلالیان از 4 طرح پژوهشی اداره کتابخانه عمومی نام برد و افزود: درحوزه موزه نیز 14 طرح پژوهشی نظیر کتاب شعارهای سکه های دوره اسلامی، کتابشناسی و مقاله نامه هنر و موزه داری و کتاب تجلی هنر مروارید دوزی در آثار گنجینه آستان قدس رضوی در حال انجام است و در مجموع 69 کتاب و طرح پژوهشی درسازمان در دست اقدام و انتشار است.
گفتنی است، در پایان این مراسم از دو کتاب منتشره سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به نام های تاریخ کتابخانه آستان قدس رضوی بر پایه اسنادی از دوره صفویه تا قاجاریه و کتاب روش شناسی و موضوع یابی مطالعات شهری در تاریخ شفاهی ایران رونمایی و از مولفان این دو اثر خانم الهه محبوب فریمانی و آقای دکتر حسن آبادی تقدیر و تجلیل شد.
پایان پیام/
نظر شما