خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- محمد پورعلم : شاید در روزهای قرنطینه خانگی نوروز امسال و نگرانی ناشی از بحران کرونا، هیچ رویدادی همچون پخش سری جدید «سریال پایتخت» برای عموم مردم خوشحال کننده نباشد. مردمی که ساعت های متوالی در خانه مانده اند، حالا هر شب دلخوشی کوچکی به نام سریال پایتخت دارند تا اندکی بخندند و مشکلات را تا حدی به فراموشی بسپارند.
البته در این میان نباید سایر سریال ها و برنامه های تلویزیون و رسانه های مجازی را نادیده گرفت که مخاطبان خاص خود را دارند اما باید توجه داشت مجموعه هایی چون «پایتخت» و «کلاه قرمزی» به خاطر نمایش ویژه در ایام نوروز سال های گذشته، به نوعی سورپرایزهای نوروزی به حساب می آیند.
«پایتخت شش» پس از تجربه متفاوت پایتخت پنج، بار دیگر بازگشت سریال به روال عادی و ادامه داستان دوست داشتنی خانواده نقی معمولی به حساب می آید. پایتخت پنج به خاطر موضوع خاص خود، داستانی کاملا متفاوت از گذشته داشت و فضای رعب و وحشت در آن غالب بود.
گرچه در این میان نباید از اشتباهات پایتخت چهار نیز به سادگی گذشت. فصلی که در آن، نقی دمعمولی به عنوان کاراکتر اصلی و محوری سریال چنان عصبانی و ناامیدکننده نوشته شده بود که کل سریال از تلخی آن متاثر شد.
به هر روی حالا پایتخت با همان مولفه های آشنا که از ابتدا هویت این سریال را رقم زده بود، بار دیگر میهمان خانه های مردم است و بازخوردهای مثبتی نیز دریافت کرده است.
روزهای پایانی سال نود و هفت بود که دست اندرکاران پایتخت، نویسنده اصلی خود یعنی خشایار الوند را از دست دادند. فقدان ناگهانی «خشایار الوند» لطمه ای بزرگ به مجموعه پایتخت به حساب می آمد. نویسنده ای که در همراهی با «محسن تنابنده» به عنوان سرپرست نویسندگان نسبت به فضای داستان و کاراکترها آشنایی کامل داشت.
نویسندگی پایتخت شش اما به «آرش عباسی» سپرده شد. چهره ای نام آشنا برای اهالی تئاتر و سینما که مسئولیت دشوار داستان سری جدید پایتخت را بر عهده گرفت. تجربه ای که واجد مولفه های تازه ای در جزییات داستانی این سریال است و می تواند در ادامه ساخت آن تداوم یابد. یکی از این مولفه ها، داستان به روز سریال و لحاظ کردن اتفاقات روزمره در آن است. به طوری که مخاطب تصویری نسبتا واقعی از زندگی کاراکترها را می بیند و با آن ها همذات پنداری می کند. مثلا در طول پایتخت شش به وفور رفتارهایی واقعی را از کاراکترها می بینیم که برای مخاطب ایرانی کاملا آشناست اما معمولا در رسانه ملی نادیده گرفته می شود.
یکی از این رفتارها اختلاف نسل هاست که در پایتخت شش نمایان می شود. برخوردهای کاراکتر بهتاش با نقی یا برخوردهای کاراکتر بهروز با بزرگترها به گونه ای است که ممکن است از سوی برخی خانواده ها انتقاد برانگیز باشد، اما باید توجه داشت آن چه در سریال به نمایش درآمده از واقعیت دور نیست.
نکته ای دیگری که در پایتخت شش به طور واضح طرح می شود، مشکلات اقتصادی و به طور خاص انتقاد به عملکرد دولت است. آن چه در این زمینه باید به آن توجه کرد حفظ عدالت در نقد نهادهای مسئول کشور است. طبیعتا مسئولیت بخشی از مشکلات اقتصادی و چالش های پیش روی کشور بر دوش دولت است اما این، همه ماجرا نیست. نقد عملکرد دولت در رسانه ملی کار دشواری نیست اما بیان همه واقعیت و حفظ عدالت در طرح مسائل کشور مسئولیت سنگینی بر دوش رسانه ملی به عنوان تنها رسانه رسمی و عمومی کشور است.
فروش و جابجایی مواد مخدر موضوع دیگری است که به عنوان یکی از مهمترین محورهای داستانی پایتخت شش بخش عمده ای از داستان را به خود اختصاص داده است. شاید حضور پررنگ مواد مخدر در داستان سریال منطقی نباشد که باید در جای خود مورد بررسی قرار گیرد اما از سوی دیگر نمایش این معضل اجتماعی از جهت همه گیری و تاثیری که بر زندگی جامعه ایرانی به خصوص نسل جوان دارد، در جای خود از اهمیت برخوردار است.
شاید درباره پایتخت شش باید به بازگشت کاراکتر بهبود با بازی «مهران احمدی» و حذف کاراکتر بابا پنجعلی با بازی «علیرضا خمسه» اشاره کرد. بهبود که در پایتخت سه نقشی مهم و تاثیرگذار داشت و بخش مهمی از بار کمدی سریال را به دوش می کشید پس از به دلیل آن چه همزمانی پایتخت با پروژه ای دیگر اعلام شد، از سریال حذف شد، حالا پس از دو فصل بازگشته است. از سوی دیگر کاراکتر بابا پنجعلی که در فصول اخیر انتقاداتی به تکراری شدن آن مطرح بود از سریال کنار گذاشته شد، گرچه گمانه زنی هایی درباره حضور او در خواب های نقی مطرح بود که می توانست بر جذابیت داستان بیفزاید اما تحقق نیافت.
مجموعه پایتخت شش که برای نمایش در ایام نوروز در پانزده قسمت تهیه شده بنابر اعلام «سیروس مقدم» کارگردان این سریال پایانی دارد که به دلیل شیوع کرونا امکان ساخت آن محقق نشده و قرار است پس از پایان بحران کرونا فیلمبرداری شود تا احتمالا عید فطر امسال روی آنتن برود.
نظر شما