به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، رهبر معظم انقلاب اسلامی سال 99 را سال جهش تولید نامگذاری کردند و خطاب به دست اندرکاران تاکید کردند «جوری عمل کنید که با جهش تولید، تغییری محسوس در زندگی مردم به وجود آید».
جهش تولید می تواند فرصت های از دست رفته اقتصاد ایران در دهه 90 را تا حدودی جبران کند و به بزرگترین دغدغه خانواده ها و جوانان ایرانی یعنی اشتغال پاسخ دهد. در شرایطی که با کاهش شدید درآمدهای نفتی و تحریم مواجه هستیم، باید با تقویت ارتباط بین صنعت و دانشگاه پژوهش های کاربردی و فعالیت های دانش بنیان را رونق داده و صادرات غیر نفتی را افزایش دهیم.
محمد جواد اخوی زادگان، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان به سوالاتی در خصوص ملزومات جهش تولید پاسخ داد.
جهش تولید چگونه باید انجام شود؟
جهش تولید راهبردی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در ادامه رونق تولید و برای گذار از چالش ها و تنگناهای اقتصادی و در زمان تحریم مطرح کرده اند. برای دستیابی به جهش تولید باید برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در عرصه های مختلف پژوهشی، اقتصادی و صنعتی داشته باشیم.
ملزومات و مولفه های جهش تولید چیست؟
مشارکت مردمی و بخش خصوصی در سرمایه گذاری های مربوط به تولید، صنعت و کشاورزی را افزایش دهیم و با جذب سرمایه های مردمی در قالب تشکیل شرکت های تعاونی بر اساس سند آمایش سرزمین متناسب با ظرفیت و پتانسیل های موجود در مناطق مختلف کشور به فعالیت های اقتصادی، صنعتی و تولیدی بپردازیم.
سهم مردم در تحقق جهش تولید چیست؟
برای تحقق جهش تولید به ایده های خلاق و جدید در بخش های مدیریتی و اقتصادی کشور نیاز داریم. همچنین جمع آوری نقدینگی مردم و هدایت آن به سمت بازار تولید می تواند به جهش تولید کمک کند. خروج نقدینگی از بازار دلالی و هدایت آن به سمت کسب و کار در بخش صنعت و کشاورزی و استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان برای حضور در چرخه تولید و کارآفرینی از دیگر اقداماتی است که می تواند از سوی مردم و فعالان اقتصادی صورت گیرد.
تعامل صنعت و دانشگاه در تحقق جهش تولید چگونه باید باشد؟
پژوهشگاه ها و دانشگاه های کشور می توانند با انجام تحقیقات کاربردی برای حل مشکلات پیش رو و دغدغه های تولیدکنندگان راهکارهایی در قالب طرح های پژوهشی ارایه دهد. اولویت سنجی بخش تولید، نیازسنجی و امکان سنجی بازار تولید و بازار هدف از جمله اقداماتی است که دانشگاه ها و مراکز پژوهشی در تعامل با وزارت صمت و تولیدکنندگان می توانند ارایه دهند. مطالعه و ارایه مدل های موفق تولید و سرمایه گذاری، کارآفرینی و اشتغال با رویکرد بومی شده در استان های مختلف از دیگر اقداماتی است که دانشگاه ها و مراکز پژوهشی در جهت جهش تولید می توانند در اختیار تولیدکنندگان قرار دهند.
سهم دولت در تحقق جهش تولید چه می تواند باشد؟
جهش تولید به سیاست گزاری های خاص نیاز دارد. تعامل و هماهنگی فرا دستگاهی، تشکیل شبکه راهبردی، حمایت از پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان، پرهیز از سیاست زدگی در عرصه تولید، اعمال سیاست های تشویقی و ترغیبی برای جذب مشارکت ها و سرمایه های مردمی در بخش تولید، لغو قوانین زاید، بازدارنده، موازی و گاه غیر ضروری که به جای تشکیل چرخه تولید و رونق کسب و کار به سنگ اندازی در برابر فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان می پردازد. از وظایف دولت در تحقق جهش تولید است. دولت نه به عنوان سرمایه گذار بلکه به عنوان سیاست گزار و هماهنگ کننده باید این فرصت را به تولیدکنندگان، فعالان اقتصادی و بازار کسب و کار بدهد تا بتواند به تولید، اشتغال و صادرات بپردازند. حمایت های مادی و معنوی، سیاست گزاری و اعمال سیاست های تشویقی برای سرمایه گذاران در بخش تولید همه می تواند در جهش تولید و رونق اقتصادی کشور راهگشا باشد.
نظر شما