به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجتالاسلام والمسلمین «یحیی جهانگیری سهروردی» در گفتگوی مجازی مجمع بین الملل جبهه فرهنگی اجتماعی انقلاب اسلامی که با موضوع «کرونا و جهانی سازی» برگزار شد، با اشاره به لزوم تحلیل، بررسی و برنامهریزی اتفاقهای بزرگ در جامعه، عنوان کرد: امروز همه دنیا در حال پژوهش درباره دنیای پستکرونا هستند.
پژوهشگر مطالعات بین المللی اسلامی با تصریح بر اینکه امروز غرب از دنیای پست کرونا بیش از خودِ کرونا میترسد، گفت: اگر ما هوشیار نباشیم، غرب زودتر از ما دست به کار میشود و تصویر و ایده آل خود از دنیای پست کرونا را به ما غالب میکند.
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی تأکید کرد: امروز کرونا صرفاً یک ویروس اپیدمیک نیست، بلکه سبک زندگی «life style» است که زندگی بشر امروز و فردا را تغییر میدهد.
وی با بیان اینکه ویروس کرونا تضادها را در خود جای داده است، اظهار داشت: امروز سؤالهای جدی درباره موضوعات مرتبط با کرونا مطرح میشود و نظرات مختلف اندیشمندان و فعالیتهای متشکل مردم را در فضای مجازی شاهدیم که از حکومت ها، مکاتب و ادیان در این باره سؤالاتی میپرسند.
مبلغ بین المللی حوزه با اشاره به اینکه قرن نوزدهم، قرن تولید «ایسم»ها در جهان بود، افزود: در قرن نوزدهم، بشر هر روز مکتبهایی را مطرح میکرد و هر مکتبی خود را برتر میدانست؛ در قرن بیستم زایش مکتبها را نداشتیم، بلکه قرن نبرد ایسمها بود، اما قرن 21، نه قرن زایش و نه نبرد ایسمها که قرن سازش ایسمها است.
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی ادامه داد: تحلیل گران معتقد بودند که در این قرن باید به هم افزایی «ایسمها» رسید و همه به دنبال راه حل باشند؛ در قرن 21، سرعت جهانی سازی افزایش یافت و دغدغه بشر امروزی، دغدغههای بزرگتری چون محیط زیست، فراسرزمینی، درد انسانها و غیره شد.
وی تصریح کرد: امروز با ورود کرونا ویروس به جامعه بشری، تغییرات اساسی در دنیا ایجاد شده و کل فرایند تغییر کرده و به تعبیری «بدا اتفاق» افتاده است.
مدیرکل ارتباطات، بینالملل و روابط عمومی حوزه علمیه خواهران با اشاره به واکنش کشورها در مقابله با بحران کرونا، عنوان کرد: امروز جهان در دوران پست کرونا دچار بحران شده و همه به فکر خود هستند، ماسکهای یکدیگر را میدزدند، به داروهای هم مشکوکند، یکدیگر را متهم میکنند و همه به فکر خود هستندکه این خود میتواند کشور، استان، محله و یا خود فرد باشد.
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی در ادامه بیان داشت: با وجود شرایط کرونایی در جهان، سؤالاتی مطرح میشود که دنیای فردا در دست چه کشورهایی است؟ کشورهایی که دنبال جهانی سازی از جنگ جهانی دوم به این سمت به نفع خودشان بودند یا کشورهایی که به خودکفایی فکر میکردند؟ که در پاسخ باید گفت زیست بومهایی که توانسته اند خودکفا باشند و خودشان را از لحاظ علوم انسانی، اقتصاد و غیره آماده کنند، موفق خواهند بود.
وی اظهار کرد: کارشناسان اقتصاد معتقدند کره جنوبی در دوران پساکرونا به دلیل داشت اقتصاد برون گرا ضربه خواهد خورد، اما اقتصاد ایران به اندازه دیگر کشورها ضربه نخواهد بود، زیرا اقتصاد ایران درون گرا است و فرهنگش با نگاه خاصی شکل گرفته است.
مبلغ بین المللی حوزه با بیان اینکه کرونا نظم جدیدی از نظم جهانی را به وجود آورده که در آن زیست بومها حرف اول را میزنند، تأکید کرد: ایران میتواند از قویترین زیست بومهای جهان بشود و کشورهای دیگر و همسایگانش را تحت تأثیر قرار دهد.
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی در ادامه با بیان اینکه کرونا زندگی سلولی را شکست و به سمت زندگی اتمی برد، عنوان کرد: نظم سلولی یعنی نظمی که چند زیرمجموعه دارد و همه میچرخند تا یک سلول را زنده نگه دارند، اما جهان کرونایی نشان داد که همه به فکر خودشان هستند و این یعنی زندگی اتمیک. این نظم اتمیک در تعارض با نظمهای سابق جهانی است که کشورهایی به دنبال آن برای منافع خود بودند.
وی اضافه کرد: در زندگی سلولی همه میخواهند شبیه به هم باشند، زبانهای محلی از بین میرفت، اقتصاد جهانی شده بود و خودکفایی را به سخره میگرفتند و یا به عنوان مثال علوم انسانی بومی را ناممکن میدانستند؛ اما اقتصاد و علوم انسانی در زندگی اتمیک، اهداف جامعه هدفش را دنبال میکند و به عنوان مثال به جای همه جهان برای ایران نسخه میپیچد و بنابراین کرونا جامعهها را خودبنیان میکند.
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به ناکارآمدی زندگی سلولی در دوران پستکرونا اظهار داشت: بشر از زندگی سلولی خسته شده و به این نتیجه رسیده که جهانی سازی، اهداف زندگی بشر را تأمین نمی کند و اگر هر جامعه ای زیست بوم خود را داشته باشد، دچار بحرانهایی چون کرونا نمی شود و در این دوران شاید سازمانهایی تأسیس شود که دغدغههای زیستبومها را پیگیری کند.
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی در ادامه با طرح این سؤال که ما برای دنیای پست کرونا چه آمادگی و برنامه ای داریم؟، گفت: به نظر میرسد سه کار مهم از اولویتهای اصلی ما برای این دوران باشد، از جمله اینکه ما باید نسخههای زیست بومی ایران را در عرصههای مختلف از جمله اقتصاد، فرهنگ و غیره بازپیرایی و بازبینی کنیم؛ غنی سازی نسخه بومی براساس زیست فردا و تبلیغ زیست بوم خودمان از دیگر کارهای مهم در این دوران است.
مبلغ بین المللی حوزه با اشاره به اینکه ویروس کرونا بر روند جهانی سازی خدشه وارد کرده است، اظهار داشت: کرونا همانند تندبادی میتواند روند نظریه پردازی های جدید ضد جهانی سازی مرسوم را تقویت کند و این یک فرصت طلایی است که جهانی سازی فعلی را عالمانه نقد کنیم و نظریه پردازیهای ما به گفتمان تبدیل شوند.
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی با تصریح بر اینکه کرونا هم بازگشت به خدا و هم برگشت از خدا را به دنبال داشت، خاطر نشان کرد: ویروس کرونا با ورود به فضای جامعه بشری، دو نوع کنش گری دین گریزی و معطوف به فرازمین را پدید آورد.
وی با اشاره به اینکه ما در دوران پست کرونا با دو طیف ضد دین شدید- دین دار شدید مواجه خواهیم بود، ابراز کرد: ما باید بیندیشیم و برنامه ریزی کنیم که چگونه خدا، دین و معارف اسلامی را به سایر زیست بومها صادر کنیم.
این پژوهشگر مطالعات بین المللی اسلامی در پایان تصریح کرد: ما باید بدانیم که تنها با نهادسازیهای دینی، دین و معنویت نهادینه نمیشود و ما امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند ابتکارات و ابداعاتی در نحوه روشی و تبلیغی خود برای معارف و الهیات اسلامی هستیم.
نظر شما