فصل بهار و ورود قارچ های سمی به خانه های مردم ایلام

هر ساله در فصل بهار تعدادی از مردم استان ایلام با رفتن به دامن طبیعت، نسبت به جمع آوری قارچ اقدام می کنند اما در سال های اخیر مسمومیت با قارچ های سمی در استان نیز بیشتر شده است.

خبرگزاری شبستان - ایلام: استان ایلام دارای طبیعتی بکر و دست نخورده است که در این طبیعت می‌توان انواع گل‌ها، گیاهان خوراکی، دارویی و…را مشاهده کرد،  در سال‌های چیدن قارچ‌های کوهی در استان نی رونق گرفته است.

 

هرچند  مصرف قارچ‌های کوهی در استان سابقه ای طولانی دارد، اما علاقه مردم به چیدن قارچ‌های کوهی در سال‌های گذشته، باعث ایجاد مسمومیت های بی شماری در افرادی که اقدام به خوردن این قارچ ها می کنند، شده است چرا که اکثر قارچ‌ها سمی و غیرقابل مصرف هستند.

 

تشخیص قارچ سمی با غیرسمی توسط افراد قدیمی انجام می‌شود

یکی از شهروندان روستای پاکل گراب در استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، اظهار کرد: در کوه‌های استان ایلام از جمله کبیرکوه انواع گیاهان خوراکی از جمله قارچ وجود دارد که البته افراد قدیمی بیشتر می‌توانند در تشخیص سمی و غیرسمی بودن قارچ‌ها کمک کنند.

 

«علی یار خدارحمی» بیان کرد: متاسفانه بیشتر مردم در هنگام دیدن قارچ فکر می‌کنند که این قارچ‌ها کوهی هستند، در حالی که بسیاری از آنها سمی بوده و باعث مسومیت افراد می‌شود.

 

وی با اشاره به اینکه قارچ‌های کوهی به عنوان منبع درآمدی برای مردم روستاهای استان محسوب می‌شود، گفت: هر کیلوگرم قارچ کوهی بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد و البته پیدا کردن قارچ‌های کوهی نیز کار هر کسی نیست.

 

افزایش مسمومیت با قارچ‌های سمی در استان

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام نیز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ایلام با اشاره به اینکه متاسفانه هر ساله مسمومیت با قارچ‌های سمی در استان افزایش می‌یابد، گفت: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی، تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان پذیر است.

 

«مهتاب شاهماری» تصریح کرد: توصیه ما به مردم استان این است که مردم برای حفظ سلامت خود و خانواده شان، تنها از قارچ‌هایی که توسط مراکز مجاز و در بسته بندی‌های دارای مجوز هستند، خریداری و مصرف کنند.

 

وی گفت: متاسفانه مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو و سمی، منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن بسیاری از هموطنانمان در کشور شده است.

 

شاهماری با اشاره به اینکه برخی از افراد برای تأمین معاش به چیدن قارچ‌های خودرو و فروش آنها اقدام می‌کنند، افزود: بخشی زیادی از قارچ‌هایی که در طبیعت وجود دارد و وارد بازار می‌شود، سمی است.

 

وی بیان کرد: تهوع، استفراغ، سرگیجه، دل درد، کاهش هوشیاری، ضعف عضلانی، تشنج و زردی از علایم مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های سمی است.

 

عدم استقبال مردم از قارچ‌های پرورشی

یکی از نکات بسیار جالب توجه در استان ایلام اینکه در سال‌های اخیر مراکز زیادی در استان به پرورش قارچ روی آورده‌اند و حتی تولیدات بسیار خوبی داشته‌اند، ولی مردم استان چندان به استفاده از این قارچ‌ها توجه و استقبال نکرده‌اند.

 

طبق آمارهای جهاد کشاورزی استان سالانه بیش از ۶۰۰ تن قارچ در مراکز تولیدی اعم از صنعتی و خانگی در استان ایلام تولید می‌شود که این مهم فرصتی برای توسعه اشتغال و درآمد در استان است.

 

یکی از اهالی روستای چناربارشی که دارای مرکز پرورش قارچ است، در  این خصوص اظهار کرد: مصرف قارچ‌های کوهی از قارچ‌های پرورشی در بین مردم به خصوص روستاها بیشتر است، در حالی که قارچ‌های پرورشی می‌تواند محل درآمد خوبی برای مردم روستاهای استان شود ولی مردم برای خرید این محصول استقبال زیاد خوبی ندارند.

 

«قاسم خدایاری» گفت: البته قارچ‌های پرورشی در استان به دیگر مناطق کشور ارسال می‌شود چرا که از کیفیت بالایی برخوردار بوده و باعث رونق این مراکز در سطح روستاهای استان شده است.

 

برداشت گیاهان خوراکی و قارچ در ایلام ممنوع است

مدیرکل منابع طبیعی استان ایلام نیز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ایلام، اظهار کرد: بیش از یک هزار گونه گیاه‌ای در استان ایلام شناسایی شده که بیش از ۳۵۰ مورد آن دارای خواص دارویی و خوراکی دارد.

 

«رضا احمدی» اظهار کرد: مردم استان ایلام هر ساله در فصل بهار نسبت به چیدان قارچ، کنگر، پنیرک، کله شنگ، تره، بوره ولی، پاغازه، شنگ، آوندول، علف چشمه، پیازکوهی، سیرکوهی اقدام می‌کنند که متاسفانه باعث از بین بردن ریشه بسیاری از این گیاهان شده‌ است.

وی با اشاره به اینکه کارشناسان بهداشتی اعلام کردند با توجه به سمی بودن قارچ‌های خودرو در زیستگاه‌های طبیعی استان، شهروندان از خوردن این قارچ‌ها خودداری کنند، تصریح کرد: متأسفانه بر اثر برداشت‌های بی رویه، سطح گیاهان و گل‌های طبیعی استان کاهش یافته است.

 

احمدی بیان کرد: عرصه‌های طبیعی استان ایلام استعداد و ظرفیت‌های فراوانی به لحاظ گیاهان دارویی دارد و به نوعی مهد تولید گیاهان دارویی به شمار می‌رود اما برداشت‌های غیراصولی این عرصه را تهدید می‌کند.

 

وی ادامه داد: بهره‌برداری غیرمجاز از گیاهان دارویی جرم محسوب می‌شود و منابع طبیعی با این اقدام برخورد می‌کند.

 

مدیر کل منابع طبیعی با اشاره به اینکه برداشت برخی گونه‌های دارویی و خوراکی با هدف حفاظت از گونه‌های با ارزش گیاهی و گونه‌های درحال انقراض تا اطلاع ثانوی ممنوع است، گفت: از گونه‌های دارویی و خوراکی شامل کنگر، ریواس، کرفس وحشی، اسفناج وحشی و دنبلان کوهی ممنوع است.

 

وی خاطرنشان کرد: دنبلان کوهی نوعی قارچ است که در طبیعت استان بیشتر یافت می‌شود که متاسفانه برداشت‌های بی رویه باعث از بین رفتن نسل این قارچ کوهی در استان شده است.

 

در پایان باید گفت که عرصه های طبیعی، جنگل ها و مراتع، گیاهان دارویی و کوهی سرمایه های بی بدیل استان به شمار می روند که هم استانی های عزیز رسالت و وظیفه ای بزرگ در راستای حفظ و حراست از این سرمایه های عظیم دارند، حفظ و حراست از این گیاهان دارویی و توجه به عدم برداشت بی رویه این نوع گیاهان دارویی و خوراکی، علاوه بر حفظ این سرمایه برای نسل های آتی، از انقراض این گیاهان خودداری می کند و لازم است هر کدام از هم استانی های عزیز در زمان حضور در مراتع و جنگل های استان چه با هدف تفرج و چه با هدف کسب درآمد، حفظ سرمایه ملی و استانی را مد نظر داشته باشند.

 

کد خبر 919815

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha