رمضان «مجازی» تجربه‌ای نو در سایه کرونا

علی رغم اینکه جهان با ویروس کرونا درگیر هستند و این بیماری بر جنبه‌های گوناگون زندگی انسان‌ها سایه انداخته است؛ مردم خراسان جنوبی متفاوت از سال های گذشته به استقبال ماه میهمانی خدا می‌روند.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ ماه مبارک رمضان از راه می رسد؛ ماهی که درهای رحمت بر روح انسانی گشوده می‌شود، تا پای در سراپرده نور عبادت و عبودیت نهد و از سراچه ظلمت خارج شود. ماه رمضان، ماه راز و نیاز با رب الارباب است. ماهی که جماعت مسلمین به ضیافت خداوند می روند. ماهی که در آن انسان مومن باید بکوشد تا زنگار از دل بزداید و از آنچه دارد، ببخشاید که «یطعمون الطعام علی حبه مسکینا و یتیما و اسیرا».

 

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرمایند: ای مردم! ماه رمضان که ماه با برکت و رحمت و آمرزش خداست، به شما روی آورده است. این ماه ماهی است که نزد پروردگار، بهترین ماه ها و روزهایش، بهترین روزها و شب هایش، بهترین شب ها و ساعت هایش، بهترین ساعت ها است. ماهی است که پروردگار، شما را در آن به مهمانی خویش فرا خوانده است. شما را از اهل کرامت خود قرار داده است. نفس کشیدن شما در این ماه ثواب تسبیح دارد.

 

ماه رمضان که در تاریخ با پهن شدن سفره‌های افطار، نمازهای جماعت و برپایی مراسم دعا و نیایش در مساجد و مکان‌های مذهبی شناخته می‌شد، امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا و سایه ای که این بحران بر سراسر جهان افکنده است متفاوت از سال‌های گذشته برگزار می شود. مردم خراسان جنوبی نیز با پرهیز از تجمعات و رعایت فاصله گذاری اجتماعی به استقبال ماه خدا می‌روند.

 

 

رهبر معظم انقلاب نیز در جشن نیمه شعبان که به صورت زنده از سیمای جمهوری اسلامی پخش شد، از محرومیت حضور در جلسات عمومی سخنرانی، دعا و توسل در ماه مبارک رمضان سخن گفتند و تاکید کردند که در خلوت خودمان و در جمع خانواده و فرزندان همان خشوع، عبادت و تضرع را داشته باشیم.

 

نور برنامه های ماه مبارک رمضان امسال بیشتر در عبادات فردی و خانوادگی، رزمایش مواسات و کمک مومنانه و فضای مجازی تجلی می یابد تا زمینه جدیدی برای سنجش قدرت روحی انسان و بستر تازه ای برای تکالیف انسانی و دینی باشد. در ماه مبارک رمضان امسال باید بیشتر از هر زمانی در عرصه فضای مجازی، هوشمندانه و مسئولانه برخورد کنیم، و با نشان دادن قدرت معنوی خود محل تجلی حکمت خداوند متعال در خلقت انسان قرار گیریم.

 

تدارک اوقاف خراسان جنوبی برای استقبال از ماه رمضان وی‍ژه

حجت الاسلام «پرویز بخشی پور» مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با اشاره به ممنوعیت برگزاری مراسم و تجمعات به جهت جلوگیری از شیوع ویروس کرونا گفت: فعالیت‌هایی جایگزین برای ماه مبارک رمضان با هدف تقویت فضای معنوی انس با قرآن کریم و دعا و مناجات در جامعه برنامه‌ریزی شده است.

 

وی با تاکید بر اینکه استفاده از ظرفیت فضای مجازی و صداو سیمای استان برای ویژه برنامه‌های امسال در دستور کار قرار گرفته است، افزود: برنامه کمپین زندگی مومنانه با همکاری دستگاه‌های اجرایی و فرهنگی در ماه مبارک رمضان امسال برگزار می شود.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی اجرای برنامه ترتیل‌خوانی و جزء خوانی و قرائت مجلسی با حضور قاریان در بقاع متبرکه و پخش در فضای مجازی و برنامه تفسیر قرآن کریم را از دیگر برنامه‌های ماه مبارک رمضان اعلام کرد.

 

حجت الاسلام بخشی پور به اجرای پویش ختم ۱۱۰ هزار صلوات با نیت دفع بلایا و سلامتی و فرج حضرت صاحب‌الزمان (عج) اشاره کرد و ادامه داد: همچنین پویش ختم نیابتی به نیابت از شهید سردار سلیمانی، شهدای سلامت و کادر درمانی کشور در استان اجرا می‌شود.

 

 از زیارت مجازی تا منبر مجازی در بقاع متبرکه

به گفته وی زیارت مجازی امامزادگان (ویدئوهای کوتاه و جذاب از امامزادگان برای انتشار در فضای مجازی)، تولید و پخش برنامه تلویزیونی منبر مجازی با عنوان قطره‌ای از دریا از بقاع متبرکه، برگزاری مسابقات مجازی از جمله مسابقه پیامکی شهر عاشقی، تولید و پخش برنامه معرفی امامزادگان استان از شبکه استانی و شبکه سراسری شما نیز در ماه رمضان برنامه‌ریزی شده است.

 

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی گفت: تولید ویژه برنامه رسانه‌ای «خدیجه مادر امت» در سالروز شهادت حضرت خدیجه (س) و ویژه برنامه رسانه‌ای جشن ولادت امام حسن مجتبی (ع) و راه‌اندازی کاروان‌های شادی با عنوان نسیم کرامت نیز اجرا می‌شود.

 

حجت الاسلام بخشی پور همچنین تولید و پخش مراسم شب‌های قدر و شهادت حضرت علی (ع) از امامزادگان استان و پخش ادعیه و مناجات در تمامی بقاع را از دیگر ویژه برنامه‌های اوقاف و امور خیریه استان در ماه مبارک رمضان ذکر کرد.

 

رزمایش ضیافت همدلی جایگزین افطاری ساده

وی با تاکید بر اینکه رزمایش ضیافت همدلی امسال جایگزین برنامه افطاری ساده به منظور حمایت از خانواده‌های نیازمند شده است، افزود: در این طرح از محل موقوفات و کمک خیرین، بسته‌های غذایی در طول ماه رمضان بین خانواده‌های نیازمندی که از طریق کمیته امداد و استانداری شناسایی شده‌اند، توزیع می شود.

 

 

اما امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا بسیاری از مردم سؤالات زیادی در ذهن دارند که آیا می توانند در مساجد حضور پیدا کنند، افطاری ها و نذرهایی که دارند چه می شود؟ چگونه پاسخ سؤالات شرعی خود را دریافت کنند و آیا امسال می توانند از دعا و قرائت و ختم گروهی قرآن کریم بهره‌مند شوند یا خیر؟

 

اقامه نماز جماعت با رعایت نکات بهداشتی/ اجرای ایده‌های خلاقانه برای تقویت جایگاه مسجد

حجت‌الاسلام «روح‌الله نوری» مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري شبستان در بیرجند گفت: با شیوع کرونا ویروس تمام مساجد توسط جهادگران و مردم گندزدایی و ضدعفونی شده است.

 

وی با اشاره به وجود بیش از 2 هزار مسجد در سطح استان، افزود: با توجه به فاصله‌گذاری اجتماعی و هوشمند در اکثر مساجد استان نماز جماعت با رعایت فاصله و رعایت مسائل بهداشتی اقامه می شود.

 

مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان جنوبی بیان کرد: در ماه مبارک رمضان امسال اعزام مبلغ به نقاط مختلف استان نداریم اما شایسته است که متولیان امور مساجد در شرایط کنونی با ایده‌های خلاقانه و نوآورانه برای تقویت جایگاه مسجد و اجرای برنامه های فرهنگی و دینی در فضای مجازی اقدام کنند.

 

ماه رمضان و مجال تبلیغ دین در فضای مجازی

حجت الاسلام «احمد رضایی» مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري شبستان در بیرجند با اشاره به برنامه‌های تبلیغات اسلامی در ماه مبارک رمضان، گفت: سیاست کلی سازمان تبلیغات اسلامی این است که امسال با توجه به شرایط فعلی و اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در جامعه، مبلغان و روحانیون اعزام حضوری در مناطق مختلف برای برنامه‌های تبلیغی و فرهنگی ندارند اما کار تبلیغ باید متناسب با شرایط حال حاضر رنگ و بوی تغییر به خود بگیرد تا موثر واقع شود لذا امسال شاهد بهار معرفت و خدمت در ماه مهمانی خدا خواهیم بود.

 

وی با بیان اینکه در ماه رمضان امسال بهتر راه استفاده از دنیای مجازی برای رساندن کلام خدا و اهل بیت (ع) به گوش مردم است، افزود: مبلغان و روحانیون باید ارتباط خود در فضای مجازی را با مردم و استفاده‌کنندگان از این فضا تقویت کنند و با تولید فیلم‌های سه دقیقه‌ای و نشر آن در فضای مجازی مسائل دینی، فرهنگی، اخلاقی و احکام شرعی را به مردم ارائه دهند.

 

حجت الاسلام رضایی با تاکید بر اولویت سلامت مردم در بحران کرونا از ارائه ۱۰ طرح پیشنهادی برای اجرا به ویژه در ماه مبارک رمضان به هیئت‌ها و تشکل‌های دینی خبر داد و افزود: طرح «طبیب دوار» یکی از طرح‌های اجرایی است که براساس این طرح خواهران و برادران ایمانی به صورت چهره به چهره با افراد گفت‌وگو کرده و از مشکلاتشان مطلع می‌شوند.

 

 

دستگیری از نیازمندان در طرح «حبیب و همدلی محله‌ای»

مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی به اجرای طرح «همدلی محله‌ای» و « حبیب» با هدف شناسایی و دستگیری از نیازمندان و کمک به افراد سالخورده و کم‌توان جسمی، جهت انجام خرید مایحتاج و لوازم ضروری با محوریت مساجد اشاره کرد و گفت: در طرح «باقیات صالحات» نیز اقداماتی برای یاد کردن و شادی روح درگذشتگان از جمله برگزاری مراسم ختم و قرائت قرآن به صورت غیرحضوری و مجازی صورت می‌گیرد.

 

وی با اشاره به اجرای طرح «کاسب مهدوی» در ماه رمضان، بیان کرد: بسیاری از سوپرمارکت‌ها، قصابی‌ها و ... در محل، حساب دفتری دارند و افرادی هستند که قرض زیاد دارند، می‌توان با جلب نظر خیرین، به سراغ این کسبه رفته، حساب دفتری بعضی از افراد را پرداخت کنند.

 

اجرای طرح «پیش خرید خدمت» و گره‌گشایی از مشاغل آسیب دیده از کرونا

حجت الاسلام رضایی اجرای طرح «پیش‌خرید خدمت» را از دیگر برنامه‌های ویژه ماه مبارک رمضان اعلام کرد و افزود: عمده اقشاری که اکنون آسیب دیده‌اند، کسانی هستند که شغل آزاد داشتند و با توجه به تعطیلی کسب و کارها، الان با مشکلات جدی مواجه شدند و مردم می‌تواند در راستای کمک به این افراد، الان پیش خرید خدمت از مهارت آنان کنند، به این صورت که مثلاً در ازای وجهی که به ایشان پرداخت می‌شود، موظف شود بعد از عادی شدن شرایط و هنگام اعلام نیاز فرد، خدمت و کارمدنظر را ارائه دهد.

 

مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان‌ جنوبی بیان کرد: «طرح قرآن زنده است» در راستای تبیین مفاهیم آیات الهی، طرح «مواسات خانوادگی»، طرح «قربانی برای رفع بلا» و برگزاری مسابقات کتابخوانی نیز از دیگر طرح‌های قابل اجرا در ماه مبارک رمضان است.

 

طبیعی است که برنامه های مذهبی صداوسیما در این ماه مبارک فزونی می‌یابد و روزه داران علاوه بر ثواب روزه داری به تلاوت قرآن نیز می پردازند و سحرگاهان با دعای سحر محشور می شوند و با بانگ ربنا افطار خود را در مغرب می گشایند.

 

تدارک شبکه خاوران برای ضیافت الهی

«علیرضا آیینه‌دار» مدیر کل صدا و سیمای خراسان جنوبی هم با بیان اینکه امسال در ماه مبارک رمضان برنامه‌های مختلف و متنوعی از صدا، سیما و فضای مجازی برای مخاطبان رسانه ملی در استان تدارک دیده شده است، گفت: ۲۹ هزار دقیقه ویژه برنامه تولیدی و تامینی در ۵۹ عنوان از صدا و سیما و فضای مجازی برای مخاطبان پخش می شود.

 

وی با اشاره به اینکه این برنامه‌ها به یاد ۲ هزار شهید خراسان جنوبی به روی آنتن می رود، افزود: برنامه‌ها و میان برنامه‌هایی با عنوان مکتب شهید سلیمانی نیز برای مردم در این ایام پخش می شود.

 

 

آیینه دار از پخش  ویژه برنامه «ماه مهربانی» برای افطار و «نسیم رحمت» برای سحرگاهان ماه مبارک رمضان از سیمای استان خبر داد و بیان کرد: جمع خوانی و ترتیل خوانی قرآن کریم از شبکه استانی و دو سیما هر روز ساعت ۱۰:۳۰ به صورت زنده پخش می‌شود.

 

به گفته وی همچنین برنامه‌های رادیویی و سخنرانی مذهبی، تولید و پخش مستند‌هایی در خصوص فرهنگ انفاق و دستگیری از نیازمندان نیز از دیگر برنامه‌های صدا و سیمای خراسان جنوبی  ویژه ماه رمضان است.

 

البته فضای مجازی در ماه رمضان امسال فرصتی است برای آنکه میزان درک خود از حقایق ناب دینی را ارزیابی کنیم، و بخشی از درک خود را به دیگران منتقل کنیم. گاهی در جریان انتقال معرفت دینی خودمان به دیگران است که می‌فهمیم چقدر می‌فهمیم و نیز فرصتی است برای اینکه بفهمیم چقدر عاشق دین خدا و اولیای خدا هستیم و یا چقدر خودخواهیم و بی خیال خدمت به دین.

 

اما در مواجهه با تهدیدهای فضای مجازی دو اقدام اساسی لازم است؛ یکی آنکه تقوا را رعایت کنیم تا آلودگی‌های این فضا نفس ما را نگیرد؛ چون یکی از خصوصیات این فضا گسترش هرزگی است و دیگر اینکه نظم و زمان بندی استفاده از این ابزار و حضور در فضای مجازی را نباید فراموش کنیم زیرا یکی از خصوصیات این فضا هدر رفتن و بی نظمی در زمان است و به دلیل آنکه هر لحظه در اختیار ماست، می تواند از سر کنجکاوی یا به هر دلیل دیگری نظم زندگی ما را به هم بزند.

 

 

کد خبر 919845

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha