به گزارش خبرنگار شبستان از ملایر ،شهرستان ملایر بعد از شهر همدان دومین شهرستان بزرگ استان همدان است که با همه ظرفیتها توانمندیهایش دارای فرهنگ ، آداب و رسوم ویژهای است.
از دير باز مردم ملاير و اين استان حرمتي خاص براي ماه مبارك رمضان قائل بوده و این آداب ريشه در تاريخ اسلام دارد ،رسوم مردم ملایر نیز مانند سایر نقاط کشورمان در ماه مبارک رمضان ویژه و برخی از رسوم نیز مانند دیگر مردم نقاط مختلف کشور است.
«فریدون محمودی» در گفتوگو با خبرنگار شبستان در ملایر با اشاره به آداب و رسوم و سنتهای مردم ملایر در ماه مبارک رمضان گفت: معمولا رسم پيش باز رسمي ديرينه است و مردم براين باورند روزهاي اول و پانزدهم و آخر ماه شعبان روزه اش داراي فضيلت است و اجر آن برابري با گرفتن يكماه روزه را دارد که مردم ملایر نیز این رسم را از گذشته تا به امروز حفظ کردهاند .
کارشناس فرهنگی شاعر و نویسنده ملایری افزود: در ملاير رسمي ديگر به نام كلوخ اندازان كه به گويش خودمان آن را كلوق انازون گويند كه مصادف با آخر ماه شعبان است و هركس به فراخورحال خودغذا و آشي خواهد پخت و برخي مردم شادي كنند و سفره نذري بگسترندو خويشه را براي يكماه روزه آماده کنند.
این کارشناس فرهنگی تصریح کرد: یکی از رسوم مردم ملاير این است که فرزندان خود را كه پاي به دوران بلوغ نهاده اند را مكلف به گرفتن روزه مي کنند وبچه هايي راكه به سن تكليف نرسيده اند تشويق به گرفتن روزه از سحر تا ظهر کرده وگويند اين نيم روزه ها را اگر به هم بدوزيم تبديل به یك روز كامل ميشود و خدا آن راقبول ميکند كه آن را روزه گنجشكي يا كلاغي نام گذاشتهاند.
وی بیان کرد: نذر آجيل مشكل گشا هم رايج و از دير باز مورد اعتقاد مردم بوده است و اصولا پختن انواع آش ها چون رشته فرني ، ترحلوا ،شير برنج و...،هنگام افطار نذر و توزيع ميشود که نحوه پخت و آرايش اين غذاها بيشتر به سليقه بانوان ملایری منوط میشود.
محمودی تصریح کرد: درگذشتههاي نه چندان دور رسم بر اين بود فردي كه داراي نامزد بود به خانه عروس افطاري مي فرستاد آنان عقیده داشتند بايد افطار نامزد را به خانه پدر و مادرش فرستاد كه چند شب بعد خانواده عروس از داماد دعوت به عمل ميآوردند .
وی اضافه کرد: امروز سنت حسنه دادن افطاري در ملاير از سوي برخي خانواده ها موسسات خيريه و اداره اوقاف برگزار ميشود و خانواده ها گرايش پيدا کردهاندكه اين مراسم را در تالار ها و غذا خوري ها به علت برخي محدويت ها انجام و از ثوابش بهره مند شوند.
کارشناس و شاعر برجسته ملایر گفت: شركت در مراسم شبهاي احيا و زيارت اهل قبور و امامزاده ها و برگزاري آيين سوگواري در ايام ضربت و شهادت مولاي متقيان به همراه دستهاي سينه زني و زنجير زني شهر و روستا هاي ملاير از رسوم معنوي مردم شهر و روستاهای ملاير در ماه مبارک رمضان است.
نظر شما