خبرگزاری شسبتان_صومعهسرا: رشتهخشکار شیرینی سنتی و اصیل گیلانیان، در ماه مبارک رمضان رونق زیادی دارد و جوانان منطقه صومعهسرا و به خصوص طاهرگوراب به پخت این شیرینی اقبال بیشتری نشان میدهند.
این شیرینی سنتی که نمادی از ذوق و سلیقه گیلانیان است به قدری پرآوازه شده که امروز هر گردشگر و مسافری را به سوی خود میخواند تا از این شیرینی مخصوص ماه مبارک رمضان استفاده کنند.
پخت رشته خشکار هنر مخصوص به خود را میخواهد و از عهده هر کسی بر نمیآید که بتواند چنین شیرینی خوش طعمی را در منزل خود درست کند، در نگاه اول ساده به نظر میرسد اما ریختن رشته در سینی به قدری هنر میخواهد که کار هرکسی نیست.
قدمت پخت این شیرینی به بیش از ۳۰۰سال میرسد که برای نخستین بار در طاهرگوراب پخت شد و از آن پس به همت جوانان این منطقه، در سراسر کشور این شیرینی پخت میشود به گونهای که تهرانیها هر ساله استقبال زیادی از این شیرینی سنتی گیلانیان دارند.
رشتهخشکار به قدری نام و آوازه پیدا کرده که هر سال از سوی اداره میراث فرهنگی شهرستان برای این شیرینی سنتی جشنی در طاهرگوراب برگزار میشد که امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا کلیه جشنوارهها لغو شد.
ماه رمضان که شروع میشود در مناطق مختلف گیلان بساط رشتهخشکار پزی علم میشود و بسته به کیفیت محصولی که ارائه میشود، هر مغازه مشتریان خاص خود را دارد.
رشته خوشکار از دو محصول رشته و خشکار تشکیل شده که معمولا به صورت پیوسته نام برده میشود. «رشته» همان ترکیب آرد و برنج و آب و شیر به تنهایی است که روی سینی مسی ریخته می شود و «خشکار» به رشته میان پر می گویند.
*نوع و کیفیت مواد تشکیلدهنده رشتهخشکار، تأثیر زیادی در استقبال مشتریان دارد
«مهران سبحانی» به خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: بیش از ۳۰ سال است که در ماه مبارک رمضان اقدام به ریختن رشتهخشکار میکنم.
این جوان گیلانی با بیان اینکه در ماه مبارک رمضان مردم این منطقه نسبت به خرید رشتهخشکار مبادرت میورزند افزود: این شیرینی، در ماه مبارک رمضان برکت را برای ما به همراه دارد.
وی با بیان اینکه نوع و کیفیت مواد تشکیلدهنده آن، تأثیر زیادی در استقبال مشتریان دارد گفت: سینی بزرگ مسی، شانه مخصوص ریختن مایه رشته و کوره از وسایل اصلی پخت رشته خشکار است.
سبحانی با اشاره به اینکه خوشبختانه مردم گیلان و حتی مسافران از جای جای این مرز و بوم استقبال چشمگیری از این شیرینی سنتی گیلانی دارند تصریح کرد: رشته و خشکار یک شیرینی خوش طعم و مقوی و به دلیل دارا بودن گلوکز و پروتئین گیاهی موجود در مغر گردو بسیار نیروبخش است.
*رشتهخشکار از خوشمزهترین شیرینیهای گیلانیان در ماه رمضان است
«گیتی رشتیان» با بیان اینکه سفرههای رنگی و تنوع غذایی گیلانیان زبانزد عام و خاص است خاطرنشان کرد: همه هموطنانمان میدانند که سفرههای گیلانی همیشه پربار بوده است.
این بانوی گیلانی با بیان اینکه سالهاست در منزل خود اقدام به پخت رشته خشکار میکنم و اقوام و آشنایان این شیرینی اصیل را از من خریداری میکنند اظهار کرد: رشتهخشکار یکی از خوشمزهترین شیرینیهای گیلانیان در ماه مبارک رمضان است.
وی با بیان اینکه امسال به دلیل ویروس کرونا، خرید رشتهخشکار توسط مردم از مغازهداران کمتر شده است افزود: با کمی تمرین و پشتکار همه بانوان میتوانند این شیرینی خوشطعم را در منازل خود درست کنند.
رشتیان گفت: عطر خوش این شیرینی سنتی قند در دل هر روزهداری آب میکند تا هر چه سریعتر صدای ملکوتی اذان را بشنود و روزه خود را با رشته خشکار افطار کند.
طرز تهیه رشته خشکار
مواد لازم برای رشته :
آرد برنج نصف پیمانه، آرد گندم ۱ پیمانه، آب یا شیر 2 لیوان
مواد لازم برای خشکار:
گردوی ساییده شده ۱۰۰ گرم، مغز هل ۳ قاشق مرباخوری، دارچین ۳ قاشق مرباخوری، شکر ۱ پیمانه
مواد لازم برای شربت:
آب ۱٫۵ لیوان، شکر به میزان لازم، گلاب به میزان لازم
آرد برنج را با آردگندم مخلوط میکنیم با آب(برای خوشمزه تر شدن از شیر استفاده کنید) رقیقش کرده و خوب هم میزنیم، پس از هم زدن از صافی رد کرده تا مواد فرنی مانندی داشته باشیم.
کف تابه تفلن یا سرامیکی رو با مقداری روغن مایع و یک عدد زرده تخم مرغ با یک دستمال کوچیک و تمیز چرب کرده و مواد رو درون ظرف مخصوص شانه خوشکار میریزیم ( این وسیله از شش سوراخ بلند استوانهای تشکیل شده است) ریخته و بصورت دایرهای یا ضربدری پهن میکنیم تا بصورت رشتهای در بیاید.
بعد از چند ثانیه آن را برمیداریم و روی پارچه تمیزی قرار میدهیم. بلافاصله چهار گوشه آن را به داخل تا میکنیم و یک قسمت را روی قسمت بعدی میآوریم.از مایه وسط روی یک سمت از آن میریزیم و قسمت آخر را که در نهایت آخرین تا است، روی آن میآوریم و با کناردست اطراف آن را میچسبانیم.
سپس جداگانه روغن مایع را داغ و رشته خشکارها را در حد طلایی سرخ میکنیم و در شربت میغلتانیم و در ظرف مناسبی میریزیم.
نظر شما