ماما فرشته ای که قصه زندگی با بودنش آغاز می شود

خستگی ماه ها حمل و ساعت ها مراقبت و کمک در به دنیا آمدن نوزاد با شیرینی تولد به یکباره از تن مامان و ماما بیرون می رود، مامان دردها را فراموش می کند و ماما فرشته سبز پوشی که قصه زندگی با بودنش آغاز می شود، حالا خرسند از سلامتی مادر و نوزاد است.

خبرگزاری شبستان - جنوب کرمان: صدای گریه اش نوید زندگی می دهد و روشنی بخش دل مادر بعد از ساعت‌ها درد و رنج است، خستگی ماه ها حمل و ساعت ها مراقبت و کمک در به دنیا آمدن نوزاد با شیرینی تولد به یکباره از تن مامان و ماما بیرون می رود.

مامان دردها را فراموش می کند و ماما این فرشته سبز پوش که قصه زندگی با بودنش آغاز می شود حالا خرسند از سلامتی مادر و نوزاد است، لبخند نوزاد روشنی چشمان آنها را ۲ برابر کرده و دل های شان از این لطف الهی آسوده می شود.

آری ماماها فرشتگانی هستند که در دوران بارداری و در هنگام تولد نوزاد دلسوزانه به یاری مادر می شتابند تا وضع حملی طبیعی داشته باشد.

همانند سایر مناطق کشور مردم سرزمینم جنوب کرمان، قابله را که احترام مادری در بین آنها دارد، همواره بزرگ می دارند، شاید جوانترها داستانش را شنیده باشند اما پدر و مادرها روزهایی را به یاد دارند که قابله مهربان و سرزنده روستا یا محله همواره پیگیر حال مادر و نوزاد در راه او بود.

قابله گاهی برای روشن کردن نور دیدگان پدر و مادری چشم به راه، کیلومترها را روز یا شب طی می کرد تا دلگرمی مادری باشد که بعد از ۹ ماه انتظار قرار بود بوسه بر صورت نو رسیده خود زند و خوشحالی پدری که روزهای سربلندی فرزندش را از ذهن می گذراند.

با شنیدن صدای گریه نوزاد پدر خوشحال از سلامتی مادر و نوزاد، با بجا آوردن سجده شکر به درگاه الهی، اولین مژدگانی مقبول را به ماما می داد که چشم خانواده را با تولد نوزاد روشن کرده است.

شاید بتوان گفت امروز این قشر زحمتکش، صبور و دلسوز در جامعه کمتر دیده شده و یکی از دلایل آن شاید عدم درک صحیح از نقش یک ماما در زایمان طبیعی و تولد نوزادی سالم باشد.

امروز در حوزه سلامت کشور ایران اسلامی مادر و نوزاد جایگاه ویژه ای دارند و اقدامات بهداشتی و درمانی هر سال با جدیت بیشتری برای آنها دنبال می‌شود.

از نخستین روزهای بارداری مادر و مراجعه وی به مراکز بهداشتی درمانی، ماما کار مراقبت از مادر را آغاز می کند و هر ماه وضعیت سلامتی مادر و نوزاد را کنترل می کند تا در صورتی که وضعیت هر یک آنها مساعد نبود و نیاز به مراقبت های خاصی داشت، به پزشک متخصص ارجاع دهد.

امسال روز جهانی ماما مصادف با ۱۶ اردیبهشت است، روزی که نقش این فرشتگان زمینی را یاد آوری می کند که اگر ساعت ها کار و تلاش طاقت فرسای آنها نبود شاید مادران به راحتی نمی توانستند وضع حمل کرده و نوزادان سالمی نیز متولد نمی شد.

این روزها شیوع بیماری کرونا کار و فعالیت ماماها را سخت تر از سال ها و ماه های گذشته کرده است چرا که مادران باردار از جمله قشرهای آسیب پذیری هستند که در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

به نظر می رسد در این روزهای کرونایی شرایطی برای برگزاری جشن های تجلیل و تشکر از ماماهای زحمتکش سرزمینم نباشد بنابراین بر آن شدم تا با مصاحبه با یکی از با سابقه ترین ماماهای جنوب کرمان نقشی کوچک در گرامیداشت روزی به نام این انسان های بزرگ داشته باشم.


مصاحبه اختصاصی خبرنگار خبرگزاری شبستان را به ماماهای سبز پوش سرزمینم، تقدیم می کنم.

 

لطفا خودتان را معرفی کنید:

«لیلا اسکندری» نماینده گروه مامایی در سازمان نظام پزشکی جیرفت و عنبرآباد و سوپر وایزر بیمارستان تخصصی زنان و زایمان آیت الله کاشانی جیرفت هستم.

انگیزه تان از انتخاب شغل مامایی چه بود و چند سال است که در این شغل فعالیت دارید؟

 

علاقه ام به مامایی، انگیزه ای شد تا در رشته کارشناسی مامایی تحصیل کنم و از سال ۱۳۸۳ در کسوت ماما در جنوب کرمان مشغول فعالیت هستم.

کمی از زندگی شخصی تان بگوئید و چگونه با وجود شاغل بودن به زندگی شخصی خود رسیدگی می کنید؟


یک دختر بچه شیرین ۶ ساله دارم و علی رغم این که دوست دارم در کلیه لحظات در کنار فرزندم باشم اما به دلیل انتخاب شغل مامایی و حس وظیفه ای که در قبال حفظ سلامت مادر باردار و نوزاد دارم، ساعاتی از شبانه روز را به دور از دخترم سپری می کنم.

البته همواره سعی کرده ام که هر کدام از وظایف مادری و مامایی را به خوبی انجام داده و بین زندگی شخصی و شغل مامایی توازن برقرار کنم اما بین دلتنگی های دخترم و نیاز مادر باردار به وجودم، حفظ سلامت مادر باردار و نوزاد برایم از اهمیت بیشتری برخوردار است.

میزان آگاهی مردم نسبت به اهمیت شغل مامایی چقدر است؟

 با توجه به حساسیت این شغل در کاهش مرگ و میر مادران باردار و نوزاد اما آنچنان که باید و شاید در میان اجتماع بازخورد خوبی ندارد زیرا ماما در هنگام درد در کنار مادر حضور دارد و از نظر مادر باردار و همراه مادر، درد چیز خوشایندی نیست بنابراین خاطره خوشی از لحظه زایمان ندارد و به همین دلیل نقش یک ماما و اهمیت کار مامایی کمتر دیده می شود.

 اما برای یک ماما درد مادر باردار، نوید بخش یک زایمان طبیعی و متولد شدن نوزاد است و در آن لحظات حساس فقط به فکر نجات جان مادر و نوزاد است چرا که اگر جان هر یک از اینها به خطر بیفتد عواقب جبران ناپذیری به همراه دارد.

پس از متولد شدن نوزاد با دیدن لبخند مادر، تمام خستگی و استرس از وجود ماما رخت بر می بندد.

تعریف شما از کلمه ماما چیست و چه حسی نسبت به شغل مامایی دارید؟

ماما همان مامان است و فقط یک نون کم دارد و هیچ مامایی دوست ندارد جان مادر و نوزاد به خطر بیفتد بنابراین همواره برای نجات جان هر دوی آنها تلاش می کند.

شغل مامایی را با وجود خستگی ها، استرس و اضطراب های آن دوست دارم، لحظه تولد یک نوزاد بهترین لحظه ای است که می توان تصور کرد زیرا خوشحال هستی از این که توانسته ای به مادر بارداری کمک کنی که به سلامت وضع حمل کرده تا نوزادش سالم به دنیا بیاید و این تلخی سختی ها را به شیرینی تبدیل می کند.

۱۷ سال است که در تولد بیش از یکهزار نوزاد نقش داشته ام از این موضوع بسیار خرسندم، هر نوزادی که متولد می شود انگار فرزند خودم است.

و اگر روزی به من گفته شود که یکبار دیگر حق انتخاب شغل داری باز هم شغل مامایی را انتخاب می کنم.

لطفا یک خاطره تعریف کنید:


روزی مادر بارداری با حاملگی چهارم برای زایمان مراجعه کرد وضعیت نوزاد مطلوب نبود زیرا بند ناف ۴ بار دور گردن نوزاد، یک بار دور بازوی راست، یک بار دور بازوی چپ و یک بار دور کمرش پیچیده بود، خیلی نگران بودم که نوزاد با این وضعیت زنده نباشد اما خدا را شکر نوزاد زنده و سالم به دنیا آمد.
یادم هست مادر نوزاد بسیار خوشحال شد از این که نوزاد دختر است و سالم به دنیا آمده زیرا با وجود داشتن ۳ فرزند پسر، آرزوی داشتن فرزند دختری داشت و این تولد یکی از بهترین خاطره هایی است که در ذهنم به جا مانده است.

در شرایط کرونایی چه توصیه ای برای مادران باردار دارید؟

متاسفانه بسیاری از مادران بارداری که به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه می کنند بدون ماسک و دستکش هستند که این امر جان مادر و نوزاد را به خطر می اندازد.

 مادر باردار جزو گروه های در معرض خطر ابتلا به کرونا است بنابراین توصیه می کنم قبل از مراجعه حضوری به این مراکز، تماس تلفنی بگیرند قطعا همکاران ما پاسخگو بوده و راهنمایی می کنند و اگر با توجه به وضعیت مادر، نیاز به مراجعه حضوری داشت حتما باید حضوری مراجعه کند.

در صورت مراجعه حضوری حتما مادران باردار از ماسک و دستکش استفاده کرده و سعی کنند فاصله اجتماعی را رعایت کنند.

و توصیه آخری که به مادران باردار دارم این است که توجه داشته باشند عمل سزارین عوارض زیادی دارد پس توصیه ما به زایمان طبیعی است چرا که عوارض این نوع زایمان به مراتب کمتر از سزارین می باشد و رابطه عاطفی مادر بیشتر است.

نوع نگاه شما نسبت به یک مادر باردار کرونایی چگونه است؟

این مادر نیز مانند سایر مادرانی است که برای وضع حمل به ما مراجعه می کنند بدون استرس از نوع بیماری این مادر، با رعایت نکات بهداشتی و وسایل حفاظت فردی به کمک این مادر می روم هر چند استفاده از این وسایل برای ساعت های طولانی طاقت فرسا می باشد اما در این لحظه فقط حفظ سلامت مادر باردار و تولد نوزادی سالم از اهمیت ویژه ای برایم برخوردار است.

 

سخن پایانی:

در پایان ضمن تبریک ماه رمضان و قبولی طاعات و عبادات، از سوی سازمان نظام پزشکی فرارسیدن ۱۶ اردیبهشت مصادف با پنجم ماه می، روز جهانی ماما را به کلیه همکارانم در مراکز دانشگاهی، بهداشتی، درمانی، تامین اجتماعی، درمانگاه زندان، تبریک عرض می کنم.

و از ریاست نظام پزشکی جیرفت و عنبرآباد، ریاست دانشگاه علوم پزشکی جیرفت و معاونت های این دانشگاه، مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، ریاست بیمارستان آیت الله کاشانی، مسئول اداره مامایی و مترون بیمارستان آیت الله کاشانی تشکر می کنم.

خوشبختانه با پیگیری های مسئولین، تعداد ماما ها نسبت به سال ۱۳۸۳ که تازه وارد عرصه مامایی شده بودم، افزایش یافته زیرا در گذشته در هر شیفت کاری ۲ نیروی ماما فعالیت داشت اما اکنون ۸ نیروی ماما فعالیت دارد و زایشگاه با بهترین امکانات راه اندازی شده است که باز هم جای تشکر دارم.

کد خبر 924278

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha