از اسفند ماه گذشته که مهمان ناخوانده چینی وارد کشور شد و تاکنون کل دنیا را مورد تاخت و تاز قرار داد، تاکنون اتفاقات زیادی رقم خورده است، موسسه خیریه «نرجس» شیراز یکی از موسساتی است که کودکان بی سرپرست، معلولین جسمی، حرکتی و ذهنی را نگهداری می کند، در این موسسه تعداد 250 معلول زندگی می کنند که اگر حمایت های خیرین نبود، معلوم نبود چه به سر این عزیزان می آمد، با توجه به شیوع کرونا در کشور و مشکلات به وجود آمده، مسائل این موسسه را از زبان «هدایت بهاالدینی»، مدیرعامل موسسه خیریه «نرجس» شیراز، جویا شدیم که مشروح آن را می خوانید.
رویه مجموعه برای مقابله با کرونا چه بوده است؟
از زمانی که شیوع بیماری در کشور مطرح شد، با توجه به اینکه زندگی جمعی در این مجتمع خیریه شکل می گیرد و بدن معلولین جسمی و ذهنی ضعیف تر از سایر انسان هاست از همان ابتدا برنامه ریزی کردیم که بتوانیم از شیوع این بیماری در محل جلوگیری کنیم.
خوشبختانه با سیاستی که سازمان بهزیستی داشت برخی از معلولین که خانواده توانایی نگهداری آنان را داشتند ترخیص شدند و در مجموع 150 نفر دیگر را نگهداری می کردیم و تلاش کردیم شیفت بندی همکاران را با توافق خودشان به گونه ای برنامه ریزی کنیم که رفت و آمد آنان با وسایل نقلیه در طول هفته کمتر شود.
وسایل بهداشتی مثل «گان»، «شیلد»، دستکش و ماسک تهیه کردیم و به صورت روزانه مجموعه را با دستگاه هایی که از قبل داشتیم ضدعفونی کردیم، تاکنون یک مورد بیماری کرونا در مجموعه نداشتیم و همکاران هر روز بیشتر به سلامتی این معلولین عزیز توجه می کنند و رفت و آمدها را محدود کردیم و 2 ماه است که این بچه هایی که در مجتمع هستند با خانواده های خود ارتباط حضور ندارند ولی خانواده هایی بودند که با فضای مجازی و یا تلفنی از وضعیت فرزندان خود مطلع شدند.
با توجه به شیوع کرونا کمک های مردمی به چه شکل بوده است؟
با توجه به پروتکل وزارت بهداشت که رفت و آمدها را محدود کردند و افراد در منازل ماندند، کمتر خیرین توانستند حضور یابند و از این بچه ها عیادت و به آنان کمک کنند و طبیعتا کمک های مردمی کم شد ولی دوستانی بودند که توانستند از طریق مجازی و اینترنتی کمک هایی انجام دهند اما کمک ها به شدت کم شد و ما در مضیقه بودیم، حتی کمک های غیرنقدی خانواده ها که همیشه لطف داشتند که کمک های غیرنقدی خود را به ما تحویل می دادند، به شدت کاهش پیدا کرد.
اکنون که اردیبهشت ماه است هنوز نتوانستیم حقوق و مزایای پرستاران و مراقبین را پرداخت کنیم و امیدواریم که بزرگان و خیرین با کمک های خود هزینه ها را جبران کنند.
با توجه به اینکه میزان ضدعفونی افزایش پیدا کرده، از لحاظ هزینه ای چه مشکلاتی دارید؟
یکی از کارهای ما از قبل برای مراجعین که می خواستند از معلولین عیادت کنند، مورد تب سنجی و معاینه دمای بدن قرار می گیرند که تب سنج داشتیم که متاسفانه به خاطر کمبود کیفیت، این وسایل مرتب خراب می شدند، روز اول با 600 هزار تومان دستگاه خریداری می کردیم اما الان هر یک دستگاه تب سنج، بیش از پنج میلیون تومان هزینه دارد.
ما با تامین ماسک با مشکل مواجه شدیم، طرح هایی آماده کردیم و توسط خیاط خانه مجتمع با مجوز دانشگاه علوم پزشکی ماسک هایی را برای مصرف داخلی خودمان تولید کردیم که این روش بسیار موثر بود و تهیه مواد اولیه برای ماسک سخت بود چرا که در بازار این وسایل سخت بدست می آمد.
در تهیه مواد ضدعفونی کننده و الکل بسیار بسیار مشکل داشتیم و با قیمت گزاف و از افراد مختلف تهیه می کردیم و بحث تهیه «شیلد» و «گان» که هزینه های مضاعفی به ما تحمیل کرد و اضافه بر هزینه های جاری ما بود و همچنین آزمایش های مختلفی برای بچه های انجام می دادیم و این کنترل ها هزینه های زیادی به ما وارد کرد.
در بحث کارهای متفرقه، چه کارهایی انجام داده اید؟
در ماه های گذشته اجناسی که مازاد بر نیاز معلولین بود به خانواده های تحت پوشش هدیه می دادیم که 700 خانوار با جمعیت سه هزار نفر این هدایا را دریافت می کردند و متاسفانه به خاطر اینکه خیرین در این ایام نتوانستند کمک رسان باشند، را نتوانستیم به این خانواده ها به جز موارد نادر کمک رسانی کنیم.
سال 98 را چطور ارزیابی می کنید؟
ارزیابی من از مجموعه خیریه نرجس شیراز یک ارزیابی مثبت است چرا که اعتقاد دارم هر مجموعه ای با مردم پیوند داشته باشد و با مردم حرکت کند، موفق عمل خواهد کرد، توفیق خود را در این می بینیم که مردم با ما بودند و اگر مردم با ما بودند به این خاطر بود که شفافیت را در دستور کار قرار داده ایم.
تلاش ما اینست که همه خیرین در جریان از صفر تا صد کارهای موسسه، به ویژه در خصوص موضوع ساخت و ساز و کارهای عمرانی موسسه، قرار بگیرند
از طریق سایت موسسه و فضای مجازی خیرین را مطلع خواهیم کرد و اوج حرکت ما در سال 98، در همایش گلریزان بود که در این مراسم مردم و خیرین که سال ها از مجموعه حمایت می کنند، با بچه هایی آشنا کنیم که نیاز بود در خانه های کوچکتر و به اصطلاح «خانه پناهگاهی» زندگی کنند و توسط مربیان مجرب با حرفه آموزی و زندگی در جامعه، بیاموزند چرا که بسیاری از این بچه ها به خاطر نبود امکانات و سواستفاده ها افراد سودجو، از این بچه ها در سطح شهر به عنوان متکدی و کودکان کار استفاده می کردند؛ اما ما با سازماندهی این کار توانستیم چهار واحد «خانه پناهگاهی» را افتتاح کنیم که در این خانه ها تعداد 40 کودک دختر و پسر در آن زندگی می کنند و آموزش می بینند.
مرحله آغاز به کار 14 «خانه کودک» در شیراز و هشت خانه در صدرا انجام شد و برای این عملیات ها کمک های خوبی دریافت کردیم، در صدرا برخی از این خانه ها به مرحله تاسیسات رسیده است و در شهر شیراز با موانع زیادی مواجه شدیم که اگر برطرف شود، مرحله عملیات احداث آن اجرایی خواهد شد.
ایده طرح «خانه های کودک» از کجا آمد؟
این ایده از بهزیستی کشور مطرح شد و ایده اصلی آن از آلمان آمده و کارشناسان مختلف به این کشور سفر کردند و به تبادل نظر پرداختند، در آلمان این بحث بود که این بچه ها از خانه های بزرگ «پناهگاهی» بیرون بیایند و وارد جامعه شوند باید مهارت هایی یاد بگیرند و موسسه خیریه «نرجس» هم با الگوبرداری از این طرح، در کشور پیشتاز بود و می توانیم بگوییم مرکزهای «خانه های پناهگاهی» این موسسه موفق تر عمل کردند.
«خانه های کودک» در صدرا کی به بهره برداری می رسد؟
زمان را نمی توان اعلام کرد چرا که به خاطر کرونا، استادان بنا حضور نمی یابند، در 15 اردیبهشت ماه اگر قول خیرین عملی شود، در نیمه سال 1400 و یا پایان آن این خانه افتتاح می شود و در حدود یک سال و نیم آینده اگر مشکلی پیش نیاید، این خانه ها به بهره برداری می رسد.
اهداف موسسه در سال 99 چیست؟
بر مبنای اساسنامه حرکت می کنیم و اهداف آن کاملا مشخص است و اهداف به کوتاه، میان و بلند مدت تقسیم کردیم که به 2 مورد اول رسیدیم اما اعهداف بلندمدت اینست که نسبت به توسعه مجموعه ادامه دهیم و بتوانیم کار را کیفی تر کنیم و خانه های کودک را توسعه دهیم و بتوانیم در بخش توانبخشی گام های بیشتری برداریم.
در سال های قبل برنامه بر این بود که استقلال مالی تاحدی داشته باشیم که درمانگاه را راه اندازی کردیم، تمامی درآمد درمانگاه «نرجس» متعلق به معلولین جسمی و ذهنی و کودکان بی سرپرست بوده است، ضمن اینکه به مردم خدمات رسانی می کند هزینه ها را برای بچه ها تامین کند.
سخن آخر؟
همیشه از خیرین که حامی و هدایتگر ما هستند، تشکر می کنم، حمایت آنان باعث شد که این موسسه به عنوان موسسه الگو در کشور معرفی شود، در سال های آینده موسسه «نرجس» را بهتر از گذشته خواهند شناخت، خیرین بیایند و از نزدیک با این موسسه آشنا شوند و امیدوارم بتوانیم امین خوبی برای خیرین باشیم و از زبان کودکان بی سرپرست و معلول از این عزیزان تشکر می کنم.
علاقمندان به یاری رساندن به این کودکان معصوم، می توانند با طریق شماره کارت بانک «سپه» به شماره 5892101186416968 و یا درگاه «آسان پرداخت» با شماره گیری #643054*4*733* کمک های خود را به این حساب این موسسه واریز کنند، همچنین شماره تلفن 07138423636 مربوط به این موسسه در ساعت اداری پاسخگوی مردم شریف خواهد بود، مهرتان مستدام.
نظر شما