به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی امروز دوشنبه (۱۵اردیبهشت)مجلس شورای اسلامی با کلیات لایحه حذف چهارصفر از پول ملی موافقت کردند.
محمود بهمنی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در دفاع از مصوبه کمیسیون با بیان اینکه در صورت موافقت نمایندگان با کلیات لایحه ظرف 5سال واحد پول کشور از ریال به تومان تغیر خواهد کرد،گفت: حذف چهار صفر از واحد پول ملی نهتنها تورم زا نیست بلکه در کاهش نرخ تورمنیز موثر خواهد بود در حال حاضر به دلیل ناکارآمدی اسکناسهای مورد استفاده در نظام پرداخت نقدی قیمت به سمت بالا گرد شده و به این طریق هزینهها نیز افزایش دارد.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی نیز در دفاع از کلیات لایحه گفت: در حال حاضر استفاده از پول رایج در مملکت تومان است روزانه می بینیم که مردم برای استفاده از چک پول 50 هزار تومانی از آن به عنوان 50 تومان و اسکناس 10 هزار تومانی به عنوان ده تومان نام می برند و در واقع مردم چهار صفر رااز پول ملی حذف کرده اند بنابراین ما با قانونمند کردن این امر به دنبال این هستیم که پول ملی را با عرف جامعه هماهنگ کنیم .
همتی با اشاره به تصویب فوریت این طرح توسط نمایندگان گفت: چاپ و امحاء اسکناس هزینه زیادی برای کشور دارد ،ما سالی یک میلیارد اسکناس امحاء می کنیم که هزینه سنگین 400 میلیارد تومانی را به همراه دارد.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه حذف چهار صفر از پول ملی هیچ تاثیری در تورم ندارد گفت: این تغییر از اولویت های اصلی کشوراست و قرار است به صورت تدریجی و بعد از آماده سازی امکانات انجام شود تا در پی آن هر دو پول به موازات هم پیش روند تا مردم در پذیرش آسان تر آن هماهنگ باشند و بتوانند درجامعه آن را هضم کنند.
طبق ماده واحده این لایحه ،قانون پولی و بانکی کشور مصوبه ۱۸ /۴/ ۱۳۵۱ و بندهای آن با اصلاحات بعدی به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده یک- واحد پول ایران تومان است وهر تومان برابر ۱۰ هزار ریال جاری و معادل یکصد قران است.
تبصره ۱- برابری پولهای خارجی نسبت به تومان و نرخ خرید و فروش ارز توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب نظام ارزی حاکم و با رعایت ذخایر ارزی و تعهدات کشور در مقابل صندوق بین المللی پول محاسبه و تعیین میشود.
تبصره ۲ - دوره گردش موازی و اعتبار هم زمان تومان و قران که در این قانون دوره گذار نامیده میشود حداکثر سه سال با رعایت تبصره چهار این ماده میباشد. طریقه جمع آوری و شرایط خروج اسکناسها و سکههای ریال بر طبق مفاد بنده ب ماده ۳ و بند ج ماده ۴ این قانون حسب مورد تعیین و اجرا میشود.
تبصره ۳ - پس از پایان دوره گذار تعهداتی که بیش از این براساس واحد پول ریال ایجاد شده است تنها با واحد پول تومان و یا اجزای آن قابل ایفا است.
تبصره ۴ - بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است ظرف مدت دو سال از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون ترتیبات اجرای لازم را جهت آغاز دوره گذار فراهم کند.
تبصره ۵ - آیین نامه اجرایی این ماده ظرف مدت سه ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تهیه میشود و به تصویب هیات وزیران میرسد/.
نظر شما