شرک در راس گناهان قرار دارد/ نباید برای خداوند شریک قائل شویم

شرک یعنی برای خداوند شریک قائل باشیم، اگر دکتری بیماری ما را درمان کرد در صورتی که بگوییم بعد از خدا تو مشکل من را حل کردی این یعنی شرک ورزیده ایم و برای خداوند شریک قائل شده ایم.

خبرگزاری شبستان؛ گروه قرآن و معارف: همواره در قرآن، احادیث و روایات پیامبر اسلام، بزرگان و امامان تاکید شده تا زمانی که فرصت حیات برای شما در این دنیا وجود دارد به حساب اعمال خود در این دنیا رسیدگی کنید تا به حساب شما در قیامت رسیدگی نشود چرا که در این دنیا با توبه نستوه و جبران گناهان می توان سبک بال تر به سوی معبود رفت.

چه خوب می شد که همانند شرکت ها و سازمان ها که در پایان هر دوره مالی به حسابرسی می پردازند ما نیز تا فرصت باقیست اعمال خود را حسابرسی کنیم شاید اگر ویژگی بد فراموشی در انسان نبود آسان تر به حسابرسی اعمال خود می پرداخت اما متاسفانه به دلیل مشکل فراموشی که همه انسان ها با آن درگیر هستند کمتر پیش می آید حسابرسی دقیق و کاملی نسبت به اعمالمان داشته باشیم.

مسلمانان به دلیل باور به حسابرسی در روز رستاخیز همواره رفتار، گفتار و کردار خود را کنترل می کنند تا مبادا خدای نکرده به واسطه رفتار ناشایست گناهی مرتکب نشوند البته مومنان حسابگر روزانه و ماهانه و سالانه به حسابرسی اعمال خود می پردازند. حال که در ماه مبارک رمضان، ماه نزول قرآن قرار داریم بایستی این فرصت را که خداوند در اختیار ما قرار داده غنیمت بشماریم و با عبادت و توبه و قرائت قرآن به حسابرسی اعمال خود بپردازیم. حجت الاسلام «محمدرضا حشمتی» در رابطه با حسابرسی دقیق مباحثی را بیان کرده است که در ادامه می خوانید:

حجت الاسلام والمسلمین «محمدرضا حشمتی» با اشاره به آیه 49 سوره کهف که می فرماید «وَ وُضِعَ الْكِتابُ فَتَرَى الْمُجْرِمينَ مُشْفِقينَ مِمَّا فيهِ وَ يَقُولُونَ يا وَيْلَتَنا ما لِهذَا الْكِتابِ لا يُغادِرُ صَغيرَةً وَ لا كَبيرَةً إِلاَّ أَحْصاها وَ وَجَدُوا ما عَمِلُوا حاضِراً وَ لا يَظْلِمُ رَبُّكَ أَحَداً» گفت: این آیه شریفه را هر زمان که تلاوت می کنیم بایستی وضعیت خود را در روز قیامت مجسم کنیم چرا که در روز قیامت کتاب اعمال هر اسنانی گشوده می شود و در جلوی روی افراد قرار می گیرد.

 

 

ضبط هر عمل کوچک و بزرگی در نامه اعمال

این محقق و پژهشگر قرآنی افزود: خداوند می فرماید مجرمین به نامه اعمال خود که پیش رویشان گشوده شده نگاه می کنند و حالت نگاه شان، ترسان و بیم ناک است و با تعجب سوال می کنند که وای بر ما این چه نامه اعمالی است که هر عمل کوچک و بزرگی که انجام داده ایم ثبت و ضبط شده است. آنچه را که انجام داده ایم حاضر است در حالی که خداوند به کسی ظلم نمی کند و ملائکه خداوند که دروغ نمی نویسند و اینها اعمال ماست.

حجت الاسلام حشمتی خاطر نشان کرد: یکی از خصوصیات ما انسان ها فراموش کردن است و نسبت به اعمال گذشته خود فراموش کار هستیم و خیلی حساب و کتاب اعمال خود را به صورت دقیق نداریم و اجمالا مسلمانان خوبی هستیم و اجمالا مومن هم هستیم اما باید گفت در قیامت موضوع اجمال مطرح نیست همه اعمال انسان درآنجا حاضر است البته نه قیامت از زمان مردن و در واقع از  زمانی که انسان در عالم احتضار به سر می برد همه اعمال جلوی او رژه می روند و فرد در حالت جان کندن وضعیت خود را در قیامت می بیند.

 

مومن بودن مساوی با عدم امتحان و آزمایش نیست

وی ادامه داد: اگر بعضی لحظات جان کندن سختی دارند به این دلیل است که در ساعت آخر در نظر خود شخص، سال ها می گذرد و تمام اعمال جلوی او رژه می رود و وضعیت خود را در آینده می بیند و برای همین با دست، پا و چشم اشاره می کند که وضعیت مشکلی است.

حجت الاسلام حشمتی گفت: سوال شد که انسان ها چرا از مرگ می ترسند پاسخ آمد شما دنیای خود را آباد و آخرت خود را خراب کرده اید و هر کسی که از مکان آباد به مکان خراب برود وحشت می کند. ما هیچ وقت نشده است که حساب و کتاب دقیق انجام دهیم و وضعیت خود را بسنجیم چرا که اگر این گونه بود لازم نبود که خداوند امتحان و حساب و کتاب بگذارد.

وی تصریح کرد: خداوند در سوره عنکبوت در ابتدای سوره می فرمایند: «أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ» مردم فکر کرده اند که همین که گفته اند ما مومن هستیم ما آنها را مومن ثبت می کنیم امتحان نمی شوند آنها نبایستی آزمایش و امتحان شوند و اگر در آییین و مذهب ما این هست که مرتب حساب و کتاب کنیم حساب و کتاب با عدد و رقم سروکار دارد و اجمالی نیست.

 

 

تعریف دقیق مسلمان

حجت الاسلام حشمتی افزود: وضعیت زیان و ضرر و فایده را باید در حسابرسی گزارش داد. در تعریف مسلمان همین که شهادتین گفته شود فرد مسلمان است اما نباید فقط به شهادتین اکتفا کرد. تعریف دقیق مسلمان مقداری سخت است. مسلمان کسی است که مسلمانان یا دیگران از دست و زبان او در امان باشند و دیگران در پناه او آرامش و آسایش داشته باشند.

این محقق قرآنی گفت: یکی از نکات قابل تامل این است که قبل از اینکه فرصت تمام شود باید زمانی را اختصاص دهیم برای شفاف کردن شرایط خود و وضعیت ایمانی و اعتقادی خود را روشن کنیم.

وی افزود: دستور آمده هر شب قبل از خوابیدن وضعیت و اعمال روزانه خود را محاسبه کنید. خوش به حال کسی که هفته ای یک بار و یا در ماه یک بار حساب خود را رسیدگی می کند طبیعتا اگر خداوند حقوقی بر گردن ما دارد و اگر ما به آنها لطمه زده ایم باید آنها را جبران کنیم و از آن دقیق تر این است که اگر مردم به گردن ما حقوقی دارند پدر و مادر و شرکای ما و همه مردم و حتی طبیعت و حیوانات تا دیر نشده باید این حقوق را تسویه کنیم.

حجت الاسلام حشمتی با اشاره به اینکه زمان حساب و کتاب زمان بسیار سختی است گفت: در کتاب اعمال ما همه اعمال خوب و بد می آید و تنها اعمال بدی که ما از آنها توبه کرده ایم از قلم می افتند پس اگر حقی از کسی ضایع کرده ایم صاحب حق را پیدا کنیم و از او رضایت بگیریم.

 

 

 

شرک یعنی این که خداوند به تنهایی کفایت نمی کند

این پژوهشگر قرآنی گفت: یکی از مسائل مهمی که ما در این دنیا گرفتار آن هستیم وضعیت اعتقادی است. لقمان حکیم به فزرندش می فرماید در راس گناهان شرک است، شرک یعنی این که خداوند به تنهایی کفایت نمی کند و برای او شریکی قائل باشیم. اگر برای همه چیزها برای خداوند شریک قرار می دهیم در واقع شرک ورزیده ایم. اگر کسی کار ما را راه انداخت اگر دکتری بیماری ما را درمان کرد ما می گوییم بعد از خدا تو مشکل من را حل کردی این یعنی برای خداوند شریک قائل شده ایم.

وی با تاکید بر اینکه موحد واقعی برای خداوند شریک قائل نمی شود گفت: موحد واقعی مراعات و مراقبت می کند. خداوند فرموده است که همه گناهان بخشوده می شود و گناه نابخشودنی شرک است و در جای دیگر خداوند فرموده اند هر کس که شرک بورزد، گناه عظیم و دروغ بدی گفته است چرا که این عالم توسط خداوند خلق شده و مدیریت و تدبیر می شود و امور ما بندگان همه توسط خداوند حل می شود.

حجت الاسلام حشمتی گفتن: بندگان خدا وقتی در برابر خداوند قرار می گیرد خصوصا در ماه مبارک رمضان بایستی بگوید «افوض امری الی الله، ان الله بصیر بالعباد» خداوند اگر من بنده تو هستم شرط بندگی این است که همه کارها را به تو واگذار کنم چرا که تو بصیر هستی به بندگان خود تو خالق من هستی تو شافی و وافی و کافی هستی، خداوندا تو سمیع و بصیری، حی و قیوم هستی، تو نسبت به انسان ها غفور هستی

این پژوهشگر قرآنی با تاکید بر لزوم بررسی اعتقادات از سوی انسان ها گفت: بایستی به این مسئله توجه داشته باشیم که خداوند در کجای زندگی ما قرآر می گیرد و کجای زندگی ما خدایی است و کجای سبک زندگی ما قرآنی است و چه کاستی هایی در این خصوص داریم. بایستی به این موارد با دقت نگاه کرد و شاید شبهای قدر به همین منظور در ماه رمضان قرار داده شده تا ما مقدرات خود را خودمان رقم بزنیم و وضعیت خود را بسنجیم و تصمیم درستی برای آینده بگیریم.

 

امید که به عنوان یک مسلمان واقعی همانگونه که دنیای خود را آباد می کنیم آخرت خود را نیز آباد کنیم تا خدای نکرده با پرداختن به زندگی دنیایی روزی فرا برسد که باید رخت ببندیم و و راهی سفر آخرت شویم و ببینیم که به دلیل غفلت مکانی ویران انتظار ما را می کشد.

 

کد خبر 925126

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha