به گزارش خبرنگار شبستان، نخستین همایش بین المللی«شهروند مسئول در تبیین فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر» با حضور آیت الله محمدجواد آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه، حجت الاسلام محمد تقی رهبر، عضو فراکسیون اصولگرای مجلس شورای اسلامی، آیت الله مظاهری و رییس و معاونان ستاد احیای امربه معروف و نهی از منکر کشور و جمعی از مهمانان خارجی این همایش بعد از ظهر چهارشنبه 30 آذر در مرکز همایش های برج میلاد برگزار شد.
حجت الاسلام عمرودی، قائم مقام معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران در ابتدای این همایش با اشاره به رویکردها و فعالیت های شهرداری تهران در عرصه امر به معروف و نهی از منکر گفت: شهرداری تهران در این زمینه با دو رویکرد مختلف و مجزا یعنی احیای معروف و اماته منکر و در بعد دیگر احیای فریضه امربه معروف و نهی از منکر برنامه ریزی و فعالیت می کند.
وی تشکیل 3 بوستان ویژه بانوان، ساخت یکصد ورزشگاه الزهرا(س) ویژه بانوان، راه اندازی اتوبوس بانوان، مجموعه آتش نشان بانوان و فضاسازی دینی در سطح تهران را از جمله فعالیت ها و اقدامات این سازمان در راستای احیای معروف برشمرد.
حجت الاسلام عمرودی در خصوص رویکرد دوم این سازمان، یعنی احیای فریضه امر به معروف و نهی از منکر با اشاره به حدیثی از حضرت امیر المومنین (ع) تصریح کرد: در دیدگاه حضرت امیر(ع) حاکمیت، می بایست از جنس دانه و تسبیح باشد. امروز ستاد امر به معروف و نهی از منکر باید نقش نخ تسبیح را داشته باشد یعنی وظیفه این ستاد ورود مستقیم به عرصه عمل نیست. بلکه باید کلیه دستگاه ها و نهادها را به شکل موزون و زیبا در کنار هم قرار دهد.
عملکرد رسانه ملی؛ ترویج معروف است یا منکر؟
وی با اشاره به نقش موثر نخبگان، نهادهای آموزشی، آموزش و پرورش، دانشگاه ها و به ویژه رسانه ملی و صدا و سیما در این زمینه خاطرنشان کرد: رسانه ملی در این عرصه می بایست قبل از هر چیز به این نکته توجه داشته باشد که خود مروج و تبلیغ کننده منکر در جامعه نباشد. امروز و در شرایطی که دو سوم مردم جامعه ما از نظر اقتصادی در حد متوسط یا متوسط به پایین هستند، آیا ساخت سریال های تلویزیونی در کاخ ها و خانه های مجلل، تبلیغ معروف است؟
شکل گیری 304 ستاد امر به معروف در استان تهران
قائم مقام معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران تشکیل ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر در کلیه مناطق و نواحی زیر مجموعه این سازمان و شکل گیری 304 ستاد احیا در سطح محلات استان تهران را نتیجه همکاری های نزدیک و موثر این سازمان با ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر کشور دانست و خطاب به حجت الاسلام زرگر، رییس ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر کشور گفت: امروز کلیه امکانات و ظرفیت های مدیریت شهری این سازمان در اختیار ستاد احیای امر به معروف کشور قرار دارد. شهرداری تهران با کلیه مناطق و نواحی مختلف آن نقش دانه های تسبیح و ستاد احیا نقش نخ تسبیح را دارد. ارائه طرح و ایده در گسترش این فریضه و فرهنگ سازی آن به عهده ستاد و اجرا طرح ها و برنامه ها بر عهده شهرداری تهران است.
عاشورا؛ نهی از منکر حاکمیت بود
حجت الاسلام عمرودی با اشاره به ابعاد مختلف امر به معروف و نهی از منکر و اهمیت نوع و نحوه اجرای آن تصریح کرد: بررسی دقیق و تحلیلی آیات قرآن کریم این نتیجه را به دست می دهد که غیر از آیات مواصفاتی قرآن، کلیه آیات این کتاب مقدس رویکرد امر یا نهی دارد امانه مستقیم و به لسان امر بلکه کاملا غیر مستقیم و در عین حال اثرگذار و قابل پذیرش.
وی عاشورا را نمونه بارزی از انجام این فریضه بزرگ برشمرد و گفت: عاشورا نهی از منکر یک شهروندنسبت به شهروند نیست بلکه نهی از منکر شهروند نسبت به حاکمیت است.
امر به معروف در حوزه سیاسی هیچ محدودیتی ندارد
در ادامه این همایش دکتر مظاهری، معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان با بیان ابعاد مختلف دینی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی امر به معروف و نهی از منکر، این فریضه را امری پیامبرانه و در شمار کارهای انبیای الهی عنوان کرد و افزود: نبی مکرم اسلام (ص) اجرای امر به معروف و نهی از منکر را به عنوان یکی از وظایف خود برمی شمرد. این فریضه بزرگ الهی در اصل نماد همبستگی اجتماعی در جامعه دینی است.
وی تصریح کرد: در بعد سیاسی نیز این فریضه هیچ محدودیتی ندارد. در حوزه مبانی سیاسی به تعبیر حضرت علی (ع) امر به معروف، امر به همه نیکی ها و بازداشتن از همه منکرات است.
هاشمیان معاون فرهنگی ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر کشور از دیگر سخنرانان این همایش بود که با توجه به رویکرد علمی پژوهشی همایش، مقاله ای را با عنوان «معرفی اصل امر به معروف و نهی ازمنکر در جمهوری اسلامی ایران» ارائه کرد.
وی این فریضه را حرکتی هدفمند به سوی تمام خوبی ها و قرار دادن جامعه انسانی در مسیر کمال برشمرده و تصریح کرد: لازمه ایمان حقیقی، رابطه و علاقه به سرنوشت یکدیگر و لازمه این علاقه، امر به معروف و در نتیجه شیوع خیر در جامعه است.
هاشمیان در ادامه دیدگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت روح الله (ه) و رهبر معظم انقلاب در رابطه با امر به معروف ونهی از منکر را تبیین و تشریح کرد.
پایان پیام/
نظر شما