به گزارش خبرگزاری شبستان، محمدفاطمی عقدا، رییس مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، با بیان اینکه اغلب ساختمان هایی که در شهر تهران ساخته می شوند، فاقد استانداردهای لازم هستند، گفت: درحال حاضر ساختمان هایی که در کشور ساخته می شود از کمترین نظارت مهندسان ناظر برخوردارند و به همین دلیل اغلب ساختمان هایی که در شهر تهران ساخته می شود، فاقد استانداردهای لازم است، لذا برای داشتن ساختمانی ایمن قبل از ساخت آن باید به اطلاعات ساخت و ساز دست پیدا کرد.
وی افزود: وجود مهندسان ناظر در پروژه های ساختمانی، کمک بزرگی به ارتقای صنعت ساختمان می کند و مانع از سهل انگاری ها و زیاده خواهی های پیمانکاران و کارگران تحت فرمان آن ها می شود.
فاطمی عقدا با بیان اینکه صدور شناسنامه فنی ساختمان نخستین گام در بهبود نظارت ها است، اظهارکرد: اگرچه شناسنامه فنی ساختمان به زودی، اجرایی می شود اما هنوز این موضوع مورد قبول برخی از کارشناسان واقع نشده است.
رئیس مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، تصریح کرد: یکی از اهداف مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن جمع آوری آمار و اطلاعات ساختمان ها درقالب بانک اطلاعات است که در همین راستا بانک های اطلاعاتی متعددی ازجمله بانک اطلاعاتی سازه، زلزله و ساختمان در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن راه اندازی شده است.
وی افزود: تمامی کارشناسان و پیمانکارانی که قصد ساخت و ساز دارند برای بهینه سازی و مقاوم سازی ساختمان های جدید به اطلاعاتی نیاز دارند که می بایست به این بانک های اطلاعاتی دست پیدا کنند.
بهینه سازی راهی جز حذف نیروی غیرمتخصص در ساختمان سازی ندارد
عباسعلی تسنیمی، رئیس پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله نیز با بیان اینکه تا به امروز همه کارشناسان کاهش خطرپذیری ناشی از زلزله را بیان می کردند، گفت: با توجه به اینکه درگذشته موضوع کاهش خطر پذیری زلزله مطرح می شد، باید بگوییم دیگر لازم نیست به دنبال کاهش خطر پذیری زلزله باشیم، درحال حاضر با افزایش ایمنی نسبی که داریم، باز هم در مقابل زلزله و خطرات ناشی از آن آسیب پذیر هستیم.
وی باانتقاد از اینکه با آمدن زلزله ای در کشور و بازسازی مناطق زلزله زده تا زلزله بعدی همه چیز فراموش می شود، گفت: با توجه به زلزله خیز بودن کشور، به دلیل پیشرفت های حاصل شده، برداشت های خوبی از داده های لرزه ای داریم، اما این کافی نیست.
تسنیمی تصریح کرد: متاسفانه فرهنگ سازی مناسبی نیز در زمینه زلزله در کشور صورت نگرفته است، با آمدن هر زلزله ای مردم نگران می شوند و برخی برای در امان ماندن از خطرات آن هیچ گونه آگاهی ندارند، یکی از راه های فرهنگ سازی در این زمینه همکاری دولت، مردم و مراکز تحقیقاتی و علمی در زمینه زلزله است که این گونه مراکز یافته های علمی خود را برای بالا بردن سطح آگاهی جامعه در اختیار مردم قرار دهند.
رئیس پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، اظهارکرد: به دلیل نبود نیروی کار متخصص، نبود مهندس ناظر بر ساخت و ساز و بکارگیری مصالح غیراستاندارد، هنوز شاهد ساخت و سازهای فاقد استاندارد هستیم که بدون در نظر گرفتن طرح لرزه ای و ایمنی ساخت و ساز، صورت می گیرد و با مقاومت کم هنگام زلزله، خسارت های فراوانی را متحمل می شود.
تسنیمی افزود: درحال حاضر در شهر تهران برگه های نظارت با امضای بی اساس خرید و فروش می شود که این هم معضلی بزرگ در بهینه سازی ساختمان محسوب می شود.
وی تصریح کرد: برای رفتن به سمت و سوی بهینه سازی راهی جز حذف نیروی غیرمتخصص در ساختمان ها نداریم که این مساله هم با تربیت نیروی کار متخصص ازسوی سازمان فنی و حرفه ای کشور و همکاری با وزارت راه و شهرسازی به زودی محقق می شود.
وی تاکیدکرد: برخلاف تصور برخی از مردم که می گویند اگر ساختمان گران تر ساخته شود و در ساخت و ساز آن بیشتر از میلگرد، آهن و بتن استفاده شود. ایمن در برابر زلزله است. امروزه کارشناسان سبک سازی را در مقاومت ساختمان مطرح کرده اند.
این کارشناس زلزله افزود: امروزه ساختمان هایی ایمن در برابر زلزله هستند که از لحاظ مکان یابی درست، متناسب با شرایط طبیعی و یا رفتار لرزه ای زمین طراحی و محاسبات صحیح صورت گیرد، شیوه های اجرایی یعنی استاندارد سازی قرارگیری ساختمان بر روی گل است که هم اکنون شرکت های کنترل کیفی وجود دارد که از وزارت مسکن سابق براساس مطالعات ساختاری که انجام می دادند و نوع زمین و مقاومت ساختمان را در آن تعیین می کردند. مجوز صدور ساخت پروانه دریافت می کردند.
وی خاطرنشان کرد: بانک اطلاع رسانی بافت فرسوده به آدرس www.imbf.ir تمام سوالات مردم را با در اختیار گذاشتن آخرین اخبار نوسازی بافت فرسوده، پاسخ می دهد.
شایان ذکر است، پنجم دی مصادف با واقعه زلزله بم در تقویم رسمی کشور روز ملی ایمنی در برابر زلزله نامگذاری شدهاست.
پایان پیام/
نظر شما