اهدای خون اشتراک زندگی با دیگران است

بانوان در بسیاری از موارد از مصرف‌کنندگان خون و فرآورده‌های آن به شمار می‌روند؛ اما به دلیل باورهای غلطی که وجود دارد، کمتر برای اهدای خون مراجعه می‌کنند. درحالی‌که بانوان به دلیل گرایش کمتر به رفتارهای پرخطر می‌توانند اهداکننده مستمر خون باشند.

خبرگزاری شبستان-مازندران؛ خون ماده‌ای ارزشمندی است که تنها از منابع انسانی به دست می‌آید و باوجود پیشرفت‌های گسترده در دانش پزشکی، هنوز جایگزین مناسب برای آن پیدا نشده است. خون و فرآورده‌های خونی امروزه نقش مهمی در تأمین سلامت برخی از بیماران دارد‌، به این منظور سازمان انتقال خون در سطح شهرها برای دریافت خون از اهداکنندگان و انتقال آن به مراکز درمانی سال‌ها مشغول فعالیت است.

 

نکته قابل‌تأمل اینکه در هر سه ثانیه‌، یک بيمار نياز به خون و فرآورده‌های آن پيدا می‌كند و از هر سه نفر یک نفر در طول زندگی نياز به خون پيدا خواهد کرد‌، ازاین‌رو یک واحد خون اهدایی كه فقط اندکی از خون موجود در بدن است می‌تواند جان سه نفر را از مرگ حتمی نجات دهد. هميشه چشمان یک بيمار نيازمند به خون همنوعان خود است.

 

خوشبختانه در کشور ما اهداكنندگان مستمر و باسابقه‌ای وجود دارند که سالی 3 تا 4 مرتبه برای اهدای خون به سازمان انتقال خون مراجعه می‌کنند، ولی متأسفانه درصد مشارکت بانوان در بحث انتقال خون در کشور بسیار پایین بوده و حدود ۴ درصد است که این موضوع نشان‌دهنده نبود انگیزه در بانوان برای اهدای خون است این درحالی‌که است که بانوان به دلیل گرایش کمتر به رفتارهای پرخطر و توجه بیشتر به زندگی سالم، می‌توانند اهداکننده مستمر این مایع حیاتی باشند.

بانوان این را هم بدانند در بسیاری از موارد از مصرف‌کنندگان خون و فرآورده‌های آن در مراکز درمانی و بیمارستانی به شمار می‌روند و نیمی از نیازمندان تزریق خون را تشکیل می‌دهند. به‌طور نمونه شمار زیادی از بانوان طی دوران بارداری و یا در زمان زایمان جان خود را از دست می‌دهند که مهم‌ترین علت مرگ این زنان خونریزی است و اگر خون به آن‌ها تزریق شود از مرگ جان سالم بدر می‌برند.

 

آمار مشارکت زنان برای اهدای خون در استان مازندران هم پایین است. دراین‌بین هستند بانوانی که سال‌ها به‌صورت مستمر به مرکز انتقال خون مراجعه کرده و با اهدای خون سالم وظیفه انسانی خود را نسبت به هم نوعان بیمار انجام می‌دهند‌ و نجات جان بیماران مزد این خیرخواهی و نوع‌دوستی آن‌ها خواهد بود.

 

در این راستا ما در خبرگزاری شبستان، باهدف ایجاد انگیزه بیشتر در بانوان استان و سرزمینمان به سراغ دو بانوی مازندرانی رفتیم‌ که پای ثابت اهدای خون بوده و این کار خداپسندانه را به دیگران پیشنهاد می‌کنند

 

« صبورا مهمانچیان» بانوی ۲۹ ساله ساروی که از ۱۸ سالگی پای ثابت اهدای خون است‌، در مورد انگیزه اصلی‌اش برای مراجعه به سازمان انتقال خون گفت: راستش را بخواهید از همان ابتدای جوانی برای اینکه حس دلسوزی نسبت به بیماران را در وجودم کم کنم اقدام به اهدای خون کردم تا جایی که این کار برایم تبدیل وظیفه شده است.

مهمانچیان افزود: معتقدم  اهدای خون تنها کاری است که می‌توانیم برای نجات جان یک بیمار انجام دهیم.

 

 وی ادامه داد: تا زمانی که توان دارم خون‌رسانی به بیماران را دریغ نخواهم کرد‌، می‌دانم بسیاری از بیماران به همین مقدار خون کم من احتیاج دارند و باید دست‌به‌کار شد نه این‌که بگوییم خوب دیگران هستند به‌جای ما خون اهدا می‌کنند.

 

*اهدای خون در اوج بحران کرونا 

این اهداکننده مستمر خون ابراز کرد: در طی این دوران هیچ‌گاه در مسیر خون دهی اذیت نشدم ترس از سرنگ و خون‌گیری ندارم، آخرین بار هم در ۲۸ اسفندماه ۱۳۹۸، درست در بحبوحه بحران کرونا اقدام به خون‌دهی کردم. هدفم نجات جان بیماران است و بس.

 

 وی که در حال حاضر یک فرزند پسر دارد حتی پس از دوران بارداری و زایمان هم اهدای خون را ترک نکرد، در این رابطه گفت: به نظرم خون‌دهی بدن را ضعیف نمی‌کند، همسرم هم مشکلی با اهدای خون من ندارد و خودش هم به انجام این کار روی آورد‌، ما همواره تبلیغ اهدای خون را کردیم که تا حدودی مؤثر واقع‌شده است.

 

*تلاش می‌کنم پسرم اهداکننده مستمر شود

مهمانچیان ادامه داد: خودم تازنده هستم اهدای خون را هر سه ماه و نیم یک‌بار انجام می‌دهم، حس خوبی می‌گیرم و هیچ آسیبی در این راه نمی‌بینم! به فرزندم می‌آموزم برای نجات جان دیگران اهدای خون که کمترین کار ممکن است را سرلوحه زندگی قرار دهد.

 

وی افزود: من فرزندم را به اهدای خون تشویق می‌کنم. چون وقتی من در جامعه تبلیغ اهدای خون می‌کنم، مردم هم ببینند فرزندم خون اهدا می‌کند، با چشم مثبت‌تری به موضوع اهدای خون نگاه می‌کنند

 

در ادامه گفت‌وگویی با بانویی ترتیب داده شد که برای اهدای خون انگیزه‌های تلخ و شیرینی داشته تا جایی که از سال ۱۳۹۴ تا به امروز پای ثابت اهدای خون در مرکز مازندران است.

 

*برگزاری کنفرانس باهدف گسترش فرهنگ اهدای خون 

«حمیرا اکبر زاده» متولد ۱۳۵۱،  عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد ساری، هر چهار ماه یک‌بار برای اهدای خون به مرکز انتقال خون ساری مراجعه می‌کند و تاکنون کنفرانس‌های بسیاری درباره فواید انتقال خون و جزییات تغییرات انتقال خون در بدن انتقال‌دهنده و بیماران برگزار کرد.

*بعد از فوت دخترم اهداکننده خون شدم

این بانوی قائم‌شهری که باهدف نجات جان بیماران خون خود را اهدا می‌کند، گفت:  متأسفانه دختر ۲۱ ساله‌ام را در ۱۴ خرداد سال ۱۳۹۴ درحالی‌که دانشجوی ترم پنج رشته پزشکی در دانشگاه آزاد واحد ساری بود در اثر ابتلا به سرطان خون از دست دادم‌، خوب درک می‌کنم نیاز بیماران به خون چه معنایی دارد.

 

*دختر کوچکم در فکر اهدای خون 

وی ادامه داد: نگین، دختر کوچکم هم که گروه خونی‌اش O منفی است راغب به اهدای خون است و به‌زودی برای اهدای خون به مرکز انتقال خون ساری مراجعه خواهیم کرد.

 

این بانوی اهداکننده خون اظهار کرد: اهدای خون برای من یک وظیفه محسوب می‌شود، اولین پیامک اهدای خون از مرکز انتقال خون که به دستم می‌رسد صبر نمی‌کنم دومی برسد، خودم را برای اهدای خون آماده می‌کنم و حس خوبی می‌گیرم.

 

*تلاش برای اهدای خون باانرژی بالا و حال خوب

اکبر زاده ادامه داد:  سال گذشته که جراحی پاداشتم و مدتی را نتوانستم خون اهدا کنم تازه فهمیدم خیلی‌ها آرزوی اهدای خون رادارند ولی شرایطش را ندارند چقدر بد است با رعایت و تأمین آهن خون حال دوباره می‌توانم برای اهدای خون حاضر شوم.

 

وی افزود: روزی که قرار است روی صندلی اهدای خون بنشینم از صبح همان روز انرژی خود را کمتر وقف حرف زدن می‌کنم تا باحال خوب خون اهدا کنم. بعد اهدای خون، انرژی معنوی بسیار زیادی دریافت می‌کنم و حال دلم خوب می‌شود مؤثر بودن در نجات جان بیماران را دوست دارم.

 

*صدمه جسمی نداریم ولی حال خوب داریم

این اهداکننده مستمر خون بیان کرد: در محیط کارم در بین دانشجویان پرستاری و مامایی و پسرها آن‌ها را تشویق به اهدای خون می‌کنم و مزایای این کار را شرح می‌دهم، پس از خون دهی مغز استخوان تحریک‌شده و هموگلوبین جدید می‌سازد، صدمه جسمی نداریم در عوض حال خوب روحی خواهیم داشت.

 

اکبر زاده گفت: بانوان یکی از جمعیت‌های سالم برای اهدای خون هستند و می‌توانند جزو اهداکنندگان مستمر خون باشند اما متأسفانه به دلیل باورهای غلطی که وجود دارد، کمتر برای اهدای خون مراجعه می‌کنند.

 

وی ترس از کم‌خونی، ابتلا به بیماری‌های عفونی، ممانعت همسر، ترس از ضعیف شدن و... را ازجمله دلایل دوری بانوان از اهدای خون برشمرد و افزود: بانوان باید این نگرانی‌ها را به کناری بگذارند و با آرامش و اطمینان خاطر به پایگاه‌های انتقال خون مراجعه کنند چراکه در این مراکز مکمل‌های حاوی آهن نیز برای اصلاح کم‌خونی به‌صورت رایگان به مراجعین در همه مراکز انتقال ارائه می‌شود.

 

*تصور زندگی بدون اهدای خون را ندارم

وی در پایان یادآور شد: به توصیه پزشکان وقتی به ۵۰ سالگی رسیدم برای به وجود نیامدن مشکلات جسمی باهدف عدم قطع اخذ خون به‌ناچار باید سالی دو بار خون بدهم تا احتمال قطع این مسیر نباشد هضم این موضوع اولش برایم سخت بود چون به سالی سه بار خون دادن عادت کردم ولی برای اهدای خون سلامت مهم است.

 

به گزارش شبستان، بین بانوان و آقایان تفاوت زیادی برای اهدای خون وجود ندارد، سؤال اینجاست که چرا آمار مشارکت زنان برای اهدای خون رو به کاهش است. طی مصاحبه با این دو بانو دریافتیم که اهدای خود در خانم‌ها نه‌تنها ضرری دارد بلکه آثار معنوی خوبی را هم به دنبال دارد به امید مشارکت بیشتر بانوان این سرزمین برای کمک به بیماران چشم‌به‌راه...

 

کد خبر 935785

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha