اسدالله بیات، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان به خبرنگار شبستان گفت: با توجه به اهمیت و قدمت تاریخی گنبد علویان، هر ساله برنامههای بسیاری در راستای حفظ اصالت تاریخی این بنا از سوی اداره میراثفرهنگی همدان صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه گنبد علویان به اعتبار تحقیقات باستان شناسان بنایی مغولی یا به عبارتی سلجوقی تکامل یافته است، اضافه کرد: این گنبد به دلایلی چند، از جمله ویژگی های منحصر به فرد کالبدی و ظرافت تزیینات استثنایی آن همواره مورد توجه ویژه محققان قرار دارد.
وی اضافه کرد: گنبد علویان یکی از شاهکارهای معماری و گچبری بعد از اسلام و یکی از یادمان های متعلق به اواخر دوره سلجوقیان در قرن ششم هجری در همدان است.
وی ادامه داد: این بنا توسط خاندان علویان ابتدا به عنوان مسجد احداث شده بوده و در دورههای بعد با ایجاد سردابی در زیر زمین به مقبره آن خاندان تبدیل شده است.
بیات اظهار داشت: بنای گنبد علویان در شهر همدان تا چندی پیش در محدوده دبستانی کوچک در بافت قدیمی شهر قرار داشت و مجالی برای شناساندن معماری منحصر این اثر نبود.
به گفته وی، گنبد علویان اکنون پس از آزاد کردن بافت پیرامون و تجهیز محدوده آن در وضعیت مناسب تری قرار گرفته و به دلیل معماری ویژه و تزیینات بسیار پیچیده گچی آن که از حدود 900 سال پیش به جا مانده در خور معرفی است.
گفتنی است، گنبد علویان به عنوان یکی از شاهکارهای معماری و گچ بری دوره سلجوقیان سال 1310 شمسی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما