خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: چند سالی است که فاصله بین میلاد کریمه اهل بیت علیهم السلام تا سالروز ولادت امام رضا علیه السلام را به نام دهه کرامت در سطح کشور جشن میگیرند و در سالهای اخیر این جشنها به سمت و سوی پایگاههای مردمی بیشتر سوق یافته است.
در این میان کانونهای فرهنگی هنری مساجد نیز بر اساس رسالت ذاتی خود، همگام با دیگر نهادها و موسسات مردمی به برگزاری و گرامیداشت خودجوش جشنهای دهه کرامت اقدام میکنند اما دهه کرامت امسال به دلیل شیوع کرونا ویروس، از بستر فضای حقیقی به مجازی سوق یافته است و بیشتر جشنها با بهرهگیری از این حوزه برنامهریزی شده است.
همین موضوع فتح بابی برای گفتگو با حجت الاسلام «ابراهیم سبزهکار» مدیر ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد خراسان جنوبی برای تشریح کامل برنامههای دهه کرامت شد.
1- رسالت و وظیفه کانونهای فرهنگی هنری مساجد خراسان جنوبی در تبیین دهه کرامت چیست؟ امام رضا علیه السلام میفرمایند «خداوند، رحمت کند آن بنده ای را که امر ما را زنده کند!». گفتم: چگونه امر شما را زنده کند؟ فرمود: «علوم ما را فراگیرد و به مردم بیاموزد، که اگر مردمْ زیبایی های گفتار ما را می دانستند، از ما پیروی میکردند». طبق این حدیث، مهمترین رسالت هر مسئول و فعال کانونهای فرهنگی هنری مساجد بیان زیباییهای اسلام، قرآن، اهل بیت علیهم السلام است چرا که مردم فطرتا دین دوست هستند و اگر کسی در این بین از دین فاصله گرفته است به دلیل عدم معرفی این زیباییها بوده است، لذا باید تلاش کرد که زیباییهای دین متناسب با ذایفه جوانان به آنها ارائه شود.
2- چه موفقیت ها و برنامه هایی در دهه کرامت سال گذشته در سطح استان و کانونهای فرهنگی هنری برگزار شد که مورد استقبال عموم جامعه قرار گرفت که امسال نیز به عنوان یک تجربه از آن می توان بهره گرفت؟ در سال گذشته که شرایط کلی جامعه ایمن بود و از نظر سلامت مردم با تهدیدی مواجه نبودند، برنامههای بسیار زیادی از جمله حضور خدام بارگاه منور حضرت فاطمه زهرا سلامالله علیها به عنوان سفیران کریمه را در شهرستان طبس داشتیم که با استقبال بسیار خوب مردم مناطق مختلف روبرو شد. همچنین برگزاری جشنهای مختلف دهه کرامت، جشن دختران آفتاب، برپایی ایستگاههای کریمانه، حضور در ترمینالها و بدرقه رائران رضوی و حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س)، برگزاری مسابقات مختلف فرهنگی، هنری و ورزشی و کتابخوانی، اعزام زائر اولیها به مشهد مقدس و بسیاری از برنامههای مختلف در نقاط مختلف استان برگزار شد که با استقبال بسیار پرشور مردم روبرو شد.
امسال چینش و برگزاری بسیاری از این برنامهها به سمت و سوی فضای مجازی سوق یافته است، به عنوان مثال، اعزام زیارت اولیها به مشهد مقدس تبدیل به برگزاری مسابقه بهترین خاطره از زیارت اول تبدیل شده است. از سوی دیگر پویش هر منزل یک جشن با قوت پیگیری شد و ختم قرآن و صلوات برای شادی روح مادر امام رضا علیه السلام به راه افتاده است.
3- میزان تعامل و همکاری ارگانها و سازمان های عضو دهه کرامت در سطح خراسان جنوبی را چگونه ارزیابی میکنید؟ همه ساله ۱۸ دستگاه اجرایی و نهاد مختلف که به صورت عضو اصلی و افتخاری در دهه کرامت استان مشغول خدمت هستند با حضور در جلسات مختلف به ارائه برنامههای حوزههای خود و بحث و تبادل نظر برای چگونگی هرچه بهتر برگزار شدن برنامهها در این ایام اقدام میکنند. امسال نیز جلسه دهه کرامت استان با محوریت قائم مقام نماینده ولی فقیه در استان خراسان جنوبی برگزار شد و امید است که در شرایط خاص امسال نیز، برنامهها همچون سالهای گذشته با کیفیت و کمیت خوبی برگزار شود.
4- شاخصترین فعالیتهای دهه کرامت در سال جاری با توجه به شیوع بیماری کروناویروس در سطح استان خراسان جنوبی چیست؟ در سال جاری برنامههای دهه کرامت حوزه کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان در قالب طرح «کرامت رضوی» پیشنهاد شد که در این طرح سه بسته «خانواده، مسجد و ادارات» لحاظ شده است.
در حوزه مسجد «مسجد مجازی، فضاسازی محله، شادمانههای رضوی، تکریم رضوی» و در بخش خانواده «جشن کرامت، دختران آفتاب، نذر شادی، ایستگاههای کریمانه، کتاب یاران رضوی و جشنواره مردمی کرامت» پیشنهاد شده است.
در حوزه خانواده تلاش شده است که با توجه به شرایط موجود که امکان برگزاری جشن های عمومی در مناسبت های پیش روی فراهم نیست، جشن های خانگی، هر منزل- یک جشن، پخت کیک خانگی و تزیین آن به مناسبت دهه کرامت در جشن خانوادگی، تزیین منزل، حفظ صلوات خاصه امام رضا(ع) توسط کودکان هفت تا ۱۰سال و انتشار در فضای مجازی، برگزاری مسابقه خاطره نویسی از زیارت اولی ها به مشهد مقدس و جمکران سال گذشته و ارسال عکس خوانا از خاطره، عرض ارادت به ساحت ائمه اطهار علیهم السلام، برگزاری جشن دختران آفتاب، برگزاری مسابقه «بهترین درسی که از مادرم آموختم»، نصب پرچم و تزیین محله در ایام دهه کرامت (هر منزل یک پرچم)، «نذر شادی»، «ایستگاههای کریمانه»، «کتاب یاران رضوی» با برگزاری مسابقه کتابخوانی محوری «از کرامت تا ولایت»، خلاصه نویسی کتب مطالعه شده مرتبط با امام رضا(ع) یا حضرت معصومه سلام الله علیها، شرکت در مسابقه کتابخوانی لیگ برتر مسجد باقرالعلوم(ع) در دستور کار قرار گرفته است.
همچنین با توجه به اینکه شرایط بوجود آمده در جامعه بر اثر شیوع ویروس کرونا، و تحت تاثیر قرار گرفتن زندگی و معیشت بسیاری از افراد جامعه و از آنجایی که بسیاری از مردم توان تامین برخی از نیازهای اصلی اعضای خانواده خود را ندارند، پیشنهاد شده است که خانوادهها در راستای سیره امام رضا(ع) برای تامین این نیازها با تهیه سبدهای حمایتی معیشتی به صورت فامیلی شادی را به خانواده های نیازمندان هدیه دهند.
در حوزه مسجد مجازی نیز، پخش صلوات خاصه امام رضا (ع)، پاسخگویی به سئوالات شرعی و شبهات اعتقادی در فضای مجازی، ایراد سخنرانی و محتواهای آموزشی بصیرتی در خصوص سیره امام رضا علیه السلام و حضرت معصومه سلامالله علیها در فضاهای مجازی و برگزاری مسابقه از این محتواها در بین اهالی مسجد، کارگاه آموزشی شخصیت شناسی حضرت معصومه (س)، قرائت زیارت امین الله و انعکاس اخبار مسجد و کانون در فضای مجازی و خبرگزاری شبستان پیش بینی شده است.
فضاسازی محله، شادمانههای رضوی در قالب برگزاری جشنوارههای سرود، تکریم رضوی باتهیه و توزیع سبدهای مواد غذایی و جشنواره مردمی کرامت (شرکت تمامی اعضای خانواده در جشنواره مردمی کرامت و قرعه کشی صدها بسته متبرک فاطمی با ارسال عدد 1 به شماره 30001122 و یا مراجعه به آدرس keramat.amfm.ir که توسط آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه (س) برگزار می شود) از دیگر برنامههای پیش بینی شده در حوزه مسجد است.
5- چه تعداد کانون فرهنگی هنری مزین به نام حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و امام رضا علیه السلام در سطح استان داریم؟ در حال حاضر سه باب کانون فرهنگی هنری مزین به نام کریمه اهل بیت علیهم السلام حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها، ۱۲ باب کانون مزین به نام امام رضا علیه السلام و پنج کانون با نام شاهچراغ در سطح استان خراسان جنوبی مشغول فعالیت هستند.
6- کانون های فرهنگی هنری مساجد در تبیین سیره زندگی امام رئوف چه اقداماتی انجام داده اند؟ تشکیل شورای داخلی دهه کرامت در مساجد، توجه ویژه کانونها به محرومان و نیازمندان مناطق تحت پوشش خود در قالب برنامههای مختلف و با الهام از سیره رضوی، برگزاری مسابقات کتابخوانی با موضوع امام رضا علیه السلام و حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها، تقدیر از دختران محجبه، برگزاری مسابقات خاطره نویسی از سفرهای انجام شده به مشهد مقدس و قم، برگزاری مسابقه حفظ صلوات خاصه امام رضا علیه السلام ویژه کودکان، دعوت از خادمان حرم مطهر امام رئوف و کریمه اهل بیت علیهم السلام و برگزاری جشنهای مختلف در فضای مجازی و حقیقی از جمله این برنامهها بوده و است.
7- میزان حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی از برنامه های دهه کرامت کانون های فرهنگی هنری استان چگونه است؟ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی از تمامی برنامههای تاثیرگذار کانونهای مساجد در طول سال و به ویژه در مناسبتهای مختلف ملی و مذهبی با تزریق اعتبارات حمایت ویژه میکند که این مهم در دهه کرامت سال جاری نیز انجام خواهد شد.
نظر شما