به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «حمید سلیم گندمی» مدیرکل توصیف و پردازش اسناد ملی به تشریح جایگاه علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران پرداخت و گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان یکی از مراکز مهم اطلاع رسانی کشور با دارا بودن منابع غنی و ارزشمند، فضای بسیار مناسبی برای تحقیق و پژوهش است. به همین منظور اساتید و پژوهشگران دانشگاه، دانشجویان خود را به سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای پروژه ها و تحقیقات دانشگاهی ارجاع دهند.
وی ادامه داد: عامه مردم و حتی متاسفانه برخی دانشجویان و پژوهشگران با مراکز اطلاع رسانی و پژوهشی یا آشنا نیستند و یا آشنایی کمی دارند و از دلایل آن میتوان به شیوههای پژوهش فعلی، میزان اهمیت و توجه به امر پژوهش در دانشگاهها و مراکز علمی وهمچنین بودجه پژوهشی اشاره کرد.
مدیرکل توصیف و پردازش اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران: به هر میزان که پژوهش در دانشگاه ها و مراکز علمی ضابطهمند و ارزشمند شود و امر تحقیق و پژوهش جایگاه واقعی خود را پیدا کند مراجعه محققین و پژوهشگران به مراکز اطلاع رسانی منابع تحقیق و پژوهش(کتابخانهها و مراکز اسنادی) بیشترخواهد شد.
سلیم گندمی در ادامه افزود: یکی از نکات اصلی این است که اساتید دانشگاه ها باید خودشان با سازمان های پژوهش محور مانند سازمان اسناد و کتابخانه ملی بیشتر آشنا شوند تا این اساتید نیز دانشجویان خود را برای انجام پژوهش، به چنین سازمان هایی هدایت کنند.
وی گفت: البته وظیفه ما هم این است که نقش، جایگاه و ظرفیتهای سازمان را در سطح جامعه و بهخصوص در جامعه پژوهشی کشور بیشتر و بهتر معرفی کنیم و با روشها و شیوههای نوین اطلاع رسانی جامعه مخاطب خود را گسترده تر کنیم.
سلیم گندمی با تاکید بر دو اصل سرعت و دقت در دسترسی به اطلاعات و منابع اطلاعاتی گفت: بیماری و پاندامی کرونا اگرچه تهدید جدی برای جامعه بشری است اما فرصت مغتنمی ایجاد کرد تا منابع دیجیتال سازمان با سهولت بیشتری در اختیار جامعه مخاطب قرار گیرد و طبق آمار اعلام شده افراد بسیاری به سایت سازمان مراجعه کردند.
وی درخصوص جایگاه علمی سازمان افزود: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اعتبارعلمی و مرجعیت علمی خود را با تدوین استانداردها، شیوه نامهها و دستورالعملهای استاندارد و بومی شده در حوزههای گردآوری، سازماندهی، توصیف و پردازش و اطلاع رسانی مرتبط با انواع منابع کتابخانه ای و منابع آرشیوی، تحکیم و تثبیت میکند و سایر کتابخانهها و مراکز آرشیوی کشور از این استانداردها و شیوهنامهها استفاده خواهند کرد و همین موضوع زمینه مناسبتری برای ایجاد شبکه ملی اطلاعات کشور ایجاد میکند.
سلیم گندمی ادامه داد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی با وجود مخازن و گنجینههای غنی اسناد و منابع کتابخانهای و با حضور پرسنل متخصص در حوزه کتابخانه و آرشیو، میتواند مرجعیت علمی در حوزه مدیریت دانش و اطلاعات، و اطلاع رسانی را بیشتر از گذشته داشته باشد.
وی درخصوص وظایف اداره کل توصیف و پردازش اسناد ملی سازمان نیز عنوان کرد: اداره کل توصیف و پردازش اسناد، وظیفه فهرست نویسی و پردازش اطلاعات اسناد آرشیوی اعم از اسناد متنی، دیداری و شنیداری بر اساس استاندارد بین المللی توصیف آرشیوی (ISAD) و با تکیه بر دو اصل «احترام به منشأ سند» و «حفظ نظم و ترتیب اولیه» را بر عهده دارد.
سلیم گندمی افزود: اسناد انتقالی از دستگاه ها و اسناد خریداری/اهدایی پس از انتقال به سازمان و انجام مراحل ضدعفونی وآفت زدایی، و ارزشیابی ثانویه براساس اولويتهای تعيين شده، وارد مرحله تنظیم و توصيف میشوند.
وی ادامه داد: اداره کل توصیف و پردازش اسناد ملی، وظایف تخصصی خود را در چهار گروه «تنظیم و پردازش اسناد متنی»، «اداره پردازش اسناد دیداری و شنیداری»، گروه «مستندسازی اسناد» و «اداره ورود اطلاعات و بانکهای اطلاعاتی» (در ساختار جدید گروه تنظیم و پردازش اسناد ویژه پیشنهاد شده است) انجام میدهد.
سلیم گندمی در پایان افزود: نظارت بر فعالیتها و عملکرد همکاران تنظیم و توصیف در مدیریتهای منطقه ای و استانی به منظور رعایت استانداردهای توصیف و پردازش اسناد و هماهنگی در ذخیره سازی اطلاعات در سامانه «رسا» نیز از وظایف این اداره کل است.
نظر شما