به گزارش خبرنگار شبستان، مهدی فرخیان، یکی از مترجمان دو کتاب برای زندگی و حدیث سحرگاهان مجموعه گفتارهای تفسیری امام موسی صدر در آیین رونمایی از این کتب گفت: امام موسی صدر درپی ارائه تفسیر کلاسیک از آیات الهی نبوده است بنابراین مجموعه ای که امروزه تدوین، ترجمه و منتشر شده است در قالب گفتار بیان دشه است.
وی با اشاره به ارائه این مباحث تفسیری توسط وی در دو بازه زمانی اظهار کرد: بخشی از این مباحث تفسیری در جلسات درس هفتگی جنبش عمل در لبنان طی چهار یا پنج سال ارائه شده که هم اکنون مجموع آنها در کتاب برای زندگی مدون شده است و می توان گفت که این کتاب عمیق تر و جزئی تر مفاهیم و تفسیر آیات الهی را مورد پرداخت قرار داده است.
فرخیان ادامه داد: بخش دوم مباحث تفسیری وی در قالب کوتاه در رادیوی رسمی لبنان مطرح شده و در کتاب حدیث سحرگاهان مدون شده است که در مقایسه با کتاب نخست بیشتر بر سلایق امام وسی صدر متکی است هرچند که وی در انتخاب آیات و نحوه پرداخت به تفسیر آنها نیز جامعیت ابعاد را در نظر داشته اما به هر حال این کتاب موجز و فشرده است.
مترجم مجموعه گفتارهای تفسیری امام موسی صدر با قدردانی از دختر وی به منظور نظارت بر ترجمه واژه به واژه این تفسیر بیان کرد: تلاش شده در این کتب مبانی تفسیری امام موسی صدر به خوبی رعایت شود اگرچه این تفسیر خود از جمله آثار فاخر است و از منابع مستند همچون المیزان علامه طباطبایی (ره) استفاده کرده و در حقیقت می توان گفت شیوه قرآن به قرآن او در تفسیر متأثر از مرحوم علامه است، اگرچه بیشترین تأثیر را از مرحوم محمد عبدو پذیرفته است.
وی ادامه داد: امام موسی صدر ابتدا درباره شأن نزول، بعد درباره مباحث لغوی پس از آن دیدگاههای تفسیری و در نهایت دیدگاههای انتقادی خود را بیان میکند و همین امر تفسیر او را از ویژگیهای انحصاری برخوردار کرده است.
فرخیان با بیان این مطلب که امام موسی صدر با عبور از نگاه گذشتگان نظر خود را در باب تفسیر اعلام میکند، گفت: اگرچه او دیدگاههای تفسیری را مورد نقد قرار داده اما همواره اخلاق و انصاف را در نقادی مدنظر داشته و در بسیاری از موارد با صراحت میگوید که این نظر من است و همه مطلب آنچه من گفتهام، نیست.
وی با بیان این مطلب که سه مبنای مهم بر تفسیر قرآن امام موسی صدر حاکم است، عنوان کرد: انسانشناسی و نگاه متفاوت به انسان، نگاه خاص به جهان و جهانبینی متمایز و نگاه متفاوت به دین شامل این سه مبنا میشود چرا که او کوشیده دین را برای زندگی به کار بگیرد و به خوبی این نگاه را در تفسیر خود تبیین کرده است.
فرخیان با اشاره به استفاده امام موسی صدر از مفاهیم اعتقادی و اصول تربیتی در تفسیر قرآن افزود: این شیوه به گونهای است که او حتی در تفسیر سوره توحید که کاملا اعتقادی است مفاهیم تربیتی و کاربردی را اخذ کرده و میکوشد آن را با زندگی امروز پیوند دهد.
وی خاطرنشان کرد: امام موسی صدر کوشید دین را از خرافات پاک کرده و از تجربیات بشر در طول قرنها در ابعاد علمی، اجتماعی و سیاسی نیز بهره بگیرد.
پایان پیام/
نظر شما