خبرگزاری شبستان_ گروه سیاسی _فرزانه تهجا: دفاع مقدس با تکیه بر اعتقادات دینی برای دفاع از مرز و بوم میهن اسلامی شکل گرفت این نبرد در شرایطی آغاز شد که بیش از 50 کشور دنیا با قرار دادن تمامی امکانات نظامی و انسانی برای رژیم بعث از هیچ کمکی کوتاهی نکردند و ایران تنها با توکل بر خدا و در سایه رهبری امام خمینی (ره) حتی یک وجب از خاک خود را واگذار نکرد در همین رابطه گفتگویی با «آیت الله حسن عالمی» نماینده مردم خراسان رضوی در مجلس خبرگان رهبری به شرح زیر ارایه می شود.
چرا 8 سال جنگ تحمیلی با عنوان دفاع مقدس نام گرفت؟
8 سال جنگ تحمیلی و نام گرفتن آن به عنوان دفاع مقدس ریشه در مبانی اعتقادی و حدیثی اسلام دارد. از جمله مواردی که در فروع دین به آن توجه داده شده ، جهاد است. اقداماتی که بندگان خدا در جهاد انجام می دهند چون برای خداست از قداست برخوردار است؛ بنابراین کاری که برای دفاع انجام می شود، اگر برای هوای نفس یا امیال دنیایی باشد، این امر مقدس نیست یعنی اگر جهاد به طمع به دست آوردن امیال و یا هوای نفس باشد، حتی اگر فردی در آن راه از دنیا برود، شهید محسوب نمی شود. آن عملی مقدس است که برای خدا انجام شود و حقیقتا به تمام معنا در طی هشت سالی که رزمندگان رفتند و جان بر کف گرفتند، برای آنها انگیزه ای غیر از خدا نبود و با تمام مظلومیت و محرومیت در جبهه ها حضور یافتند و این دفاع، دفاعی مقدس شد.
کلمه مقدس وقتی مفهوم و معنا پیدا می کند که به پروردگار عالم منصوب باشد و این دفاع واقعا همین ویژگی را دارد.
انقلاب اسلامی جوشیده از اسلام ، فرهنگ تشیع و برگرفته از حقیقت و جوهره ذاتی اسلام بود که با 8 سال جنگ تحمیلی در معرض هجوم قرار گرفته بود، مردم ما رفتند و دفاع کردند؛ در حقیقت در دفاع مقدس به معنای تمام و کمال اسلام در مقابل تمام کفر ایستاده بود یعنی یک طرف انقلاب اسلامی که رهبر آن امام(ره) و یک مجتهد جامع الاشرایط و امت مسلمان و شیعه بود که تمام رزمندگان اسلام با این انگیزه به جبهه های جنگ رفتند و در طرف مقابل همه کفر که صف بسته بودند ایستادند.
شرایط صدام در 8 سال جنگ تحمیلی توضیح بفرمایید؟
صدام به عنوان نوکر استعمار و غرب و فرمانبردار از بلوک شرق بود یعنی از صدام در آن زمان هم قدرت غربی و آمریکایی و حتی سایر کشورهای اروپایی حمایت می کردند و قدرت های منطقه مانند عربستان و کشورهای دیگر عربی آن را ساپورت مالی می کردند. از طرف دیگر از طریق شورای عالی نیز حمایت می شد ، صدام سلاح های مختلف نظامی آمریکایی، فرانسوی و سایر کشورها را در اختیار داشت و پول های کشورهای عربی را نیز برای حمایت از او سرازیر می شد.
در آن سوی مرزها و خاکریزها انواع مختلف ملیت ها به حمایت از صدام می پرداختند و همه حضور یافته بودند تا نگذارند صدام شکست بخورد اما انقلاب اسلامی با انگیزه الهی که از آن به عنوان روح قداست و کار برای خدا یاد می کنیم، بالاخره توانست بر تمام آنها پیروز شود؛ بنابراین فلسفه قداست این دفاع روشن می شود.
دفاع مقدس چه دستاوردی برای نظام جمهوری اسلامی داشت؟
اگر وطن را جدا از مسایل الهی بدانیم دیگر آن قداست را ندارد اما در حدیثی از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است "حب الوطنین من الایمان"، ما اگر از وطنی که محل رویش اندیشه تشیع ، اسلام و خاستگاه انقلاب اسلامی است،دفاع کردیم در حقیقت دفاع از انقلاب اسلامی ،دین، فرهنگ و اندیشه توحیدی کردیم. وقتی دفاع از اندیشه توحیدی اتفاق بیفتد، حقیقتا قداست خود را نشان می دهد و بر همین اساس تمام کسانی که در دفاع مقدس شهید شدند و جان خود را از دست دادند همه آنها شهید می نامیم. شهید آن قداستی را دارد که در منابع اسلامی کاملا مشخص است و نشان می دهد که شهید برای یک جامعه چه اثراتی دارد. از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است که در هیچ جا مسجدی بنا نشد مگر اینکه در آنجا قطره خون شهیدی ریخته شده باشد. این نشان می دهد که خون شهید ارزشمند است و در آن مکانی شکل می گیرد که افراد خدا را عبادت می کنند و هزاران نفر در این مکان در مقابل خداوند به سجده می افتند، این شهید جایگاه و منزلت بزرگی دارد.
امام(ره) توصیه کردند بروید بر سر مزار شهدا و در آنجا از خدا حاجت بخواهید و خداوند این حاجات را برآورده می کند. در این فرهنگ و اندیشه نمونه بانوی دو عالم به تمام زنان عالم حضرت فاطمه زهرا (س) در روایت عنوان شده است هر هفته روزهای دوشنبه از مدینه به مزار حمزه عمویش می رفت.
آیا دفاع مقدس توانسته است ایران را به کشوری نمونه در میان کشورهای اسلامی تبدیل کند؟
این اتفاق به طور کامل و دقیق افتاده و جمهوری اسلامی به کشوری نمونه در میان کشورهای اسلامی تبدیل شده است. در زمانی که دفاع مقدس شکل گرفت، دنیا در واقع به دو بخش و دو لبه قیچی تقسیم شده بود که یکی جریان مارکسیسم و دیگری کمونیسیم بود یعنی قدرت شرقی که شوروی سردمدار آن بود و قدرت غربی که ریاست آن را آمریکا برعهده داشت و کس دیگری در این میان نمی توانست به عنوان کشور مستقل سر بنجباند و یک فرهنگ مستقلی را ارایه دهد، در حالی که جمهوری اسلامی دیدگاه و فرهنگ مستقل داشت.
آیا جمهوری اسلامی در مواجه با قدرت های شرقی و غربی در دفاع مقدس پیروز شد؟
جمهوری اسلامی هیمنه ابرقدرت ها را در دفاع مقدس شکست و این امر از سوی ایران توانست برای جهان الگو باشد که می توان عزتمند بدون اینکه وابسته به قدرت شرق و غرب بود، زندگی کرد و این در حقیقت ایجاد یک الگوی نمونه برای زندگی شرافتمندانه و مسلمان با عزت است. کشوری که گوش به فرمان قدرت غربی یا قدرت شرقی باشد، زندگی عزتمندی و مسلمانی ندارد و اسلام هرگز ذلت را بر مسلمین نمی پسندد و این حدیث از پیامبر اکرم (ص) عنوان شده است که باید مسلمانان عزت خود را حفظ کنند. مسلمان باید با کرامت باشد و نه ذلیل و این سفارش پیامبر اسلام است که جمهوری اسلامی توانست این نگرش را در دنیا ایجاد کند و این میراث به خوبی پس از رحلت امام (ره) از سوی رهبر انقلاب حفظ شد.
امروز تفکر جمهوری اسلامی ایران در استقلال و آزادی در چه مرحله ای قرار دارد؟
امروز تفکر و اندیشه جمهوری اسلامی ایران در استقلال و آزادی در جهان با قدرت نشان داده می شود و این تفکر و قدرت به تثبیت رسیده و به حمدالله ایران با عزت و افتخار توانست معنای این صفت و طعم و مزه آن را بچشد.
مهمترین درسی که مدیران امروز از فرماندهان دفاع مقدس می گیرند، چیست؟
در مورد مدیران تاکید و توصیه من به همه آنها این است که مدیران در مراحل مختلف قبل از آنکه مدیر شوند و مدیریت را پذیرفتند، ابتدا عهدنامه مالک اشتر را که نامه 53 نهج البلاغه است، مطالعه کنند و تفسیر آن را متوجه شوند که مدیریت از دیدگاه اسلام چیست. در این نامه دستور چگونگی اداره کردن مردم برای مالک اشتر از سوی امیرالمومنین (ع) مطرح شده است. این نامه به عنوان منشور حقوق بین الملل در سازمان ملل به ثبت رسیده ، این عهدنامه وقتی خوانده و تفهیم شود، مدیریت بر اقشار مختلف جامعه را مطرح می کنند.
موفقیت فرماندهان دفاع مقدس برگرفته از چه الگویی است؟
موفقیت های مدیران و فرماندهان دفاع مقدس برگرفته از فرهنگ امام علی (ع) است. مدیرانی که در دفاع مقدس بودند، با این شیوه حرکت کردند. این فرماندهان هیچ گاه در جبهه به نیروهای خود نمی گفتند شما جلو بروید و بجنگید و ما از پشت سر شما را حمایت می کنیم. این فرماندهان خود جلودار بودند و می گفتند پشت سر ما حرکت کنید. مدیری که امروز در جامعه پستی را در اختیار می گیرد، باید خود را با ارزش های حکومت و نظام تطبیق دهد و پس از آن مجموعه افرادی که تحت مدیریت او هستند،پشت سر او حرکت کنند و به مردم خدمت کنند. مدیری که این گونه عمل نمی کند، لیاقت و شایستگی مدیریت در نظام اسلامی را ندارد ، نفرین شهدا بر مدیرانی که به مسایل مردم و نظام و تکالیفی که بر عهده دارند، کوتاهی کرده و یا خیانت می کنند./
نظر شما