به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، آنچه در ادامه می آید مروری است بر آخرین اخبار مساجد جهان در ۲۲ تیرماه:
مسجد شدن «ایاصوفیه» در سایه موافقت و مخالفت جهانیان
به دنبال درخواست «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه مبنی بر تغییر کاربری «ایاصوفیه» و تبدیل آن از موزه به مسجد، دادگاه عالی اداری در ترکیه با صدور حکمی مصوبه دولت ترکیه درسال 1934 را لغو و آن را غیر قانونی اعلام کرد.
این اقدام راه را برای بازگشایی مسجد ایاصوفیه و اقامه نماز در آن باز کرد. اردوغان گفت: اولین نماز جماعت در مسجد ایاصوفیه استانبول در تاریخ 24 ژوئیه (جمعه 2 هفته دیگر) برگزار خواهد شد.
انتشار این خبر با بازتاب های متفاوتی در میان کشورهای جهان و شبکه های اجتماعی مواجه شد.
شادی مردم ترکیه
حدود 500 نفر از ساکنان استانبول با تجمع مقابل ایاصوفیه صدور فرمان ریاست جمهوری ترکیه برای واگذاری این بنای تاریخی به سازمان امور دینی کشور و تغییر کاربری آن از موزه به مسجد را جشن گرفتند.
«عبدالرحمان ساجد گوکسو»، یکی از حاضران در میدان ایاصوفیه به خبرنگاران گفت: در بسیاری از میتینگ ها و نمازها شرکت و برای شکستن زنجیرهای ایاصوفیه دعا کردیم. دعاهای ما امروز مستجاب شد. از نظر من، رجب طیب اردوغان «فاتح» است. ما را بسیار خوشحال کرد.
تمجید پارلمان پاکستان از تبدیل ایاصوفیه به مسجد
«چاودری پرویز الهی»، رئیس جمعیت نمایندگان ایالت پنجاب، بزرگ ترین ایالت پاکستان تبدیل دوباره «ایاصوفیه» به مسجد را اقدامی شجاعانه خواند و گفت: این اقدام نه تنها مطابق خواسته مردم ترکیه، بلکه خواسته کل جهان اسلام بوده است.
مسیحیان ارتدوکس
رهبر مسیحیان ارتدوکس جهان در پیامی خطاب به رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه از وی خواست که از تصمیمش برای تغییر کاربری مسجد ایاصوفیه منصرف شود.
دفتر رهبر مسیحیان ارتدوکس گفت: ایاصوفیه یک مکان تاریخی و ثبت در یونسکو است و مورد احترام مسلمانان و مسیحیان است.
الازهر
دکتر «ایمن فؤاد»، استاد تاریخ اسلامی الازهر نیز در واکنش به اقدام اردوغان گفت: دادگاه ترکیه اجازه داد در زمان سلطان محمد عثمانی، موزه ایاصوفیه همانند فتح قسطنطنیه به مسجد تغییر کاربری دهد در صورتی که پس از فروپاشی عثمانی ها آتاتورک تصمیم گرفت که این این بنا به موزه تبدیل شود.
وی افزود: ترکیه و اردوغان اکنون می خواهند در سایه درگیری های اخیر ترکیه، با تبدیل ایاصوفیه به مسجد، مسلمانان ترک را به خود جلب کند.
یونسکو
یونسکو از این تصمیم ابراز تأسف کرد و خواستار انجام مذاکرات فوری با مقامات این کشور شد.
یونسکو همچنین از ترکیه خواست بدون مذاکرات، این بنا به مسجد تبدیل نشود.
همچنین روسیه، آمریکا، امارات و یونان از این تصمیم ترکیه انتقاد کردهاند.
واکنش اردوغان به انتقادها
رجب طیب اردوغان در برابر انتقاد از تصمیم دولت این کشور مبنی بر تغییر کاربری ایاصوفیه به مسجد دفاع کرد و گفت: کسانی که در کشورهای خود اقدامی علیه اسلام هراسی نمی کنند، نمی توانند برای تبدیل یک موزه به مسجد انتقاد کنند. این تصمیم چیزی است که اکثریت ملت ترکیه خواهان آن هستند و هیچ فرد خارجی حق دخالت در آن ندارد.
وی افزود: حق تبدیل ایاصوفیه به مسجد برای مردم مسلمان ترکیه محفوظ است و هیچ کس نمی تواند درباره این موضوع داخلی دخالت کند.
«ایا صوفیه» یا «حاجیا سوفیا» در قدیم کلیسای مسیحیت شرق بود که ساختمان فعلی آن در دوره امپراتوری بیزانس به سال ۵۳۲ میلادی بنا به دستور همسر امپراتور«ژوستینین یکم»، ساخته شد.
پس از فتح استانبول، در زمان عثمانی ها، سلطان «محمد دوم» دستور داد کلیسای ایاصوفیه را به مسجد تبدیل کنند. بعد از اعلام حکومت جمهوری در ترکیه و به قدرت رسیدن آتاتورک، ایاصوفیه به موزه تبدیل شد و تا امروز به همین شکل باقی مانده است.
هم اکنون پس از 86 سال اردوغان کاربری ایاصوفیه را تغییر داد و آن را به مسجد تبدیل کرد.
دفاع اردوغان از تبدیل ایاصوفیه به مسجد
به نقل از میدل ایستای، «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه در برابر انتقاد از تصمیم دولت این کشور مبنی بر تغییر کاربری ایاصوفیه به مسجد دفاع کرد و گفت آنها اقلیت های خود را تحت فشار قرار می دهند و در برابر این تصمیم موضع می گیرند.
اردوغان گفت: حق تبدیل ایاصوفیه به مسجد برای مردم مسلمان ترکیه محفوظ است و هیچ نمی تواند درباره این موضوع داخلی دخالت کند.
ایاصوفیه در قرن ششم به عنوان یک کلیسای جامع مسیحی ساخته شد ، از سال 1453 میلادی مسجدی بوده است. تصمیم اردوغان موجب انتقاد و خشم بسیاری از مسیحیان جهان شده است.
رئیس جمهور ترکیه با انتشار پستی توئیتری گفت: کسانی که در کشورهای خود اقدامی علیه اسلام هراسی نمی کنند نمی توانند برای تبدیل یک موزه به مسجد انتقاد کنند. این تصمیم چیزی است که اکثریت ملت ترکیه خواهان آن هستند و هیچ فرد خارجی حق دخالت در آن ندارد.
شورای جهانی کلیساهای جهان که نماینده 350 کلیسای مسیحی است به تصمیم ترکیه برای تبدیل ایاصوفیه به مسجد انتقاد کرده بود.
وزارت امور خارجه آمریكا در بیانیه ای اظهار داشت كه از این تصمیم دولت ترکیه ناامید شده است.
مرمت مسجد تاریخی «جمعه» در مدینه منوره
به نقل از «النعیم نیوز»، هیئت توسعه منطقه مدینه منوره مسجد تاریخی «جمعه» را با همکاری وزارت امور اسلامی، دعوت و اوقاف مدینه منوره مرمت کرد.
این هیئت افزود: این مسجد تاریخی در راستای طرح توسعه منطقه مدینه منوره و به دستور «فیصل بن سلمان» رئیس هیئت و معاون آن «سعود بن خالد الفیصل» مرمت شد.
مهندس «فهد البلیهشی»، رئیس اجرایی این هیئت بر کار مرمت مسجد تاریخی جمعه نظارت کرد.
هیئت توسعه منطقه مدینه منوره اعلام کرد: مسجد تاریخی جمعه 700 متر مربع مساحت دارد و پس از اجرای طرح توسعه ظرفیت این مسجد به 650 نمازگزار رسیده است.
این مسجد از سبک معماری ویژه ای برخوردار است. یک مناره، یک گنبد بزرگ و چهار گنبد کوچک دارد که بر گنبد بزرگ آن سوره جمعه نوشته شده است.
مسجد تاریخی جمعه، یکی از مکان های گردشگری در مدینه منوره به شمار می رود و مرمت این مکان تاریخی جذابیت این مکان را دو چندان کرده است.
نامگذاری این مسجد به مسجد جمعه به این مناسبت است که حضرت رسول(ص) پس از اقامت چند روزه در قبا، زمانی که عازم بخش اصلی یثرب شدند، در اینجا نماز جمعه اقامه کردند.
این نخستین نماز جمعه ای است که به امامت رسول خدا(ص) برگزار شد. مسجد جمعه در شمال مسجد قبا، با فاصلهای حدود ششصد تا هشتصد متری از آن قرار دارد و بر خلاف مسجد قبا، تنها در اوقات نماز باز است.
یک مدرسه در مسجد «ایاصوفیه» ساخته می شود
به نقل از « ahvalnews»،اداره امور دینی ترکیه که بالاترین نهاد مذهبی این کشور محسوب می شود با تاکید بر اینکه آنکارا نباید در تبدیل ایاصوفیه به مسجد تعلل کند خواستار ساخت یک مدرسه در این مکان تاریخی متعلق به قرن ششم شد.
«علی ارباس» رئیس اداره امور دینی ترکیه در این باره گفت: ایاصوفیه پس از 86 سال در اقدامی که از سوی جهان اسلام مورد استقبال قرار گرفت به همت «رجب طیب اردوغان»،رئیس جمهوری ترکیه تبدیل به مسجد شد.
وی افزود: ترکیه نباید در بازگشایی ایاصوفیه برای عبادت نمازگزاران مسلمان تعلل کند و در این مکان باید یک مدرسه هم ساخته شود.
به گفته ارباس،اداره امور دینی ترکیه شروع به انجام کار برای تبدیل ایاصوفیه به مسجدی کرده که دارای یک مدرسه است و قرار است فعالیت هایی را انجام دهد که برای همه افراد سودمند باشد.
رئیس اداره امور دینی ترکیه گفت: ما در حال کار بر روی آنچه پس از این نیاز است،هستیم.کارهایی را هم تا کنون انجام داده ایم و برای از بین بردن همه کمبودها آن ها را ادامه خواهیم داد.
رئیس جمهوری ترکیه روز جمعه با امضای حکمی مدیریت ایاصوفیه را به اداره امور دیمی ترکیه (دیانت) واگذار کرد.
اقدام برای تبدیل ایاصوفیه به مسجد انتقادهای بین المللی را در پی داشت و منتقدان اردوغان را متهم به استفاده از بنای ایاصوفیه به عنوان یک ابزار سیاسی کردند.
حکم تاریخی دادگاه ترکیه درباره تبدیل رسمی «ایاصوفیه» به مسجد
به نقل از «میدل ایست نیوز»، دادگاه عالی اداری در ترکیه با صدور حکمی مصوبه دولت ترکیه درسال 1934 درباره تبدیل مسجد «ایاصوفیه» به یک موزه را لغو و آن را غیر قانونی اعلام کرد.
با رأی این دادگاه که به درخواست «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه، مأمور اظهار نظر در این پرونده شده بود، این اثر مهم تاریخی رسما از موزه به مسجد تبدیل خواهد شد.
در سال 1934، «مصطفی کمال آتاتورک»، بنیان گذار جمهوری ترکیه، این ساختمان تاریخی را که در دوران امپراتوری عثمانی مسجد و پیش از فتح قسطنطنیه کلیسایی 900 ساله بود به یک موزه تبدیل کرد.
تلاش دولت ترکیه در این راستا با مخالفت بسیاری کشورها به خصوص کلیسای ارتدکس مسیحی و به طور خاص روسیه مواجه شده بود.
پیش از این سخنگوی کرملین تأکید کرده بود که این اثر ارزشمند تاریخی به طور خاص برای مردم روسیه از ارزش معنوی بسیار بالایی برخوردار است.
نظر شما