ادبیات ارتباطات زاییده استعمار و سوداگری بوده است

پروفسور حمید مولانا از عدم توجه به ارتباطات انسانی، معنوی، مهرورزی و شعر و ادب با وجود ادبیات و کتب زیاد و مختلف ارتباطات ابراز تاسف کرد.

به گزارش خبرنگار شبستان، پروفسور حمید مولانا در مراسم رونمایی از کتاب "دانش ارتباطات" که امروز با حضور منصور واعظی، دبیر شورای فرهنگ عمومی در سالن اجتماعات دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور برگزار شد از مهندس واعظی به عنوان پشتوانه علمی فرهنگی و زندگی خود نام برد و گفت: واعظی تنها کسی است که مرا به نشر کتابهایم تشویق کرده است در انتشار کتاب دانش ارتباطات آقای بوشهری و شیروانی به من کمک کرده اند.

 

پروفسور مولانا ادامه داد: اگر به تاریخ معاصر در صدسال اخیر نگاه کنیم، شاید هیچ واژه ای همچون ارتباطات در زندگی افراد تکرار نشده است. واژه هایی همچون دموکرات، استقلال و آزادی همیشه بوده است واژه ارتباطات گاه محبوبیت داشته و گاه مورد انتقاد قرار گرفته است.

 

وی با بیان اینکه ارتباطات اساس زندگی است، عنوان کرد: بدون ارتباطات نمی توان وجود داشت زیرا ارتباطات اصل حیات است. ارتباطات به معنای وسیع زندگی ما را تشکیل می دهد. گاهی وسایل ارتباطات را با خود ارتباطات اشتباه می گیریم. تلگراف، تلفن، کتاب، اینترنت و ماهواره وسایل ارتباطات هستند اما خود ارتباطات مقام والاتری دارد.

 

به گفته این نویسنده ،در مورد دانش ارتباطات بحث های زیادی در تاریخ یکصد ساله اخیر شده است و البته صحبتهای فراوانی از آن از زمان فلاسفه یونان و تمدن اسلامی وجود دارد زیرا ارتباطات همیشه با بشر بوده است.

 

پروفسور مولانا تصریح کرد: تمام ادبیات مربوط به ارتباطات از ارتباطات فرهنگی گرفته تا میان فردی میان فرهنگی و جمعی اجتماعی و سیاسی و رشته هایی همچون روزنامه نگاری و روابط عمومی هم در غرب و هم در غیرغرب زاییده استعمار جنگ، سوداگری یا کنترل انسانها بوده است.

 

وی معتقد است که تمام اندیشمندان که در مورد ارتباطات نظرپردازی کرده اند، در یکی از رشته های علوم انسانی فعالیت داشتند و در 50 سال اخیر در مقاطع مختلف در مورد ارتباطات نظرداده اند و آزمایش و پژوهش کرده اند.

 

پروفسور مولانا یادآور شد: ادبیات امروز ما در مورد ارتباطات نتیجه اختلافات ملی و بین المللی است که در اثر جدیدم در پی شرح این مساله برامده اند متاسفانه با وجود ادبیات زیاد و جزوات و کتب مختلف توجهی به ارتباطات انسانی معنوی مهرورزی و شعر و ادب نشده است.

 

وی با طرح این سوال که چگونه می توان مجموعه حافظ و یا مثنوی مولانا را از ارتباطات جدا کرد و یا ارتباطات خانوادگی را از ارتباطات جدا دانست؟ اظهار داشت: توجه به پژوهش و نظریه پردازی در مورد ارتباطات انسانی و معنوی، توجه دقیق در مورد استفاده از نظریات در حیات بشری و سعادت و بهبود و تعامل فرهنگ ها و روابط بین الملل ضروری است.

 

این نویسنده با بیان اینکه ارتباطات به سه موضوع ربط دارد، بیان کرد: اعتماد اصل ارتباطات است. اگر اعتماد بین دو نفر نباشد ارتباطی وجود نخواهد داشت. عامل مشترک و ادراک نیز دو موضوع دیگر مرتبط با ارتباطات هستند.

 

پروفسور مولانا خاطرنشان کرد: اگر تمام ادبیات غرب را مطالعه کنید متوجه می شوید که ادبیات غرب رشته ای میان رشته ای است و کسانی که سیاست مردم شناسی و روان شناسی خوانده اند ،به ارتباطات علاقه داشته اند. در حقیقت ادبیات ارتباطات مجموعه ای از ادبیات رشته ای انسانی و حتی علوم طبیعی است.

 

وی تصریح کرد: متاسفانه در 200 سال گذشته ما در زمینه ارتباطات فعالیت نکرده ایم. بسیاری از نظریه پردازی های ما یک نوع انتقال دانش از غرب به کشورمان بوده است و یک مقدار نیز تقلید کرده ایم. ما باید ایده جدید در مورد ارتباطات داشته باشیم و آن را به عنوان الگو به جهانیان انتقال دهیم.

 

پروفسور مولانا عالی ترین مرتبه ارتباطات را ارتباطات انسانی ذکر کرد و افزود: کمالات انسانی با کمالات ارتباطی مشخص می شود.

 

وی در ادامه سخنان خود شعری از اقبال لاهوری را بدین شرح خواند:
حکمت اشیاء فرهنگی زاد نیست         لذتش جز لذت ایجاد نیست
چون نکو بینی مسلمان زاده است        این گوهر از دست ما افتاده است

 

نویسنده کتاب "دانش ارتباطات" یادآور شد: وقتی مسلمانان بر روی کاغذ، کاغذسازی و تجارت آن کار می کردند اروپا کاغذ را نمی شناخت و 400 سال بعد کاغذ را از دنیای اسلام وارد کرد، بنابراین ما باید در کشورمان سعی کنیم با تبحر و دسترسی به ادبیات ارتباطات سایر کشورها و با نقد آنها پژوهش های اصیلی را انجام دهیم و نظریات معنوی و انسانی و اسلامی را به دنیا ارایه دهیم.

 

این نویسنده با اشاره به آثار خود در آینده اظهار داشت: ارتباطات فرهنگی و بین المللی را در قالب کتابی در آینده منتشر می کنم .سیر ارتباطات اجتماعی در ایران و همچنین دیدگاه قرآن از ارتباطات عناوین دو کتاب دیگرم هست که در دست تهیه است. این کارها به همت بنیاد فرهنگی مولانا صورت می گیرد که در 4 سال اخیر ده کتاب در رشته علوم انسانی ارایه کرده است.

 

براساس این گزارش، معلمی ،معاون توسعه کتابخانه های عمومی کشور در این مراسم ضمن تبریک میلاد پنجمین اختر تابناک آسمان ولایت و امامت گفت: 127 طرح برای نهاد کتابخانه های عمومی کشور ارایه شده است که 66 طرح را خارج از اولویت داشتیم و ده طرح نیز در حال اجراست که به مرور رونمایی خواهد شد کار 5 طرح نیز به پایان رسیده است.

پایان پیام/


 

کد خبر 94856

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha