خبرگزاری شبستان: کرمان از قدیمیترین شهرستانهای کشورمان است که آثار تاریخی موجود در این شهر نمایانگر صحت این مدعاست، هنگام ورود به مرکز شهر کرمان در خیابان امام خمینی، مسجد امام کرمان با وسعت هشت هزار متر مربع و تاریخچهای مرتبط با دوره سلجوقی همانند نگینی زیبا در دل این شهر میدرخشد. این مسجد که معروف به مسجد ملک است در زمان ملک شاه ساخته شد و قدمت آن به 900 سال قبل بر می گردد.
مساحت کل بنای مسجد هشت متر مربع و دارای چهار ایوان و صحنی با وسعت چهار هزار متر مربع است. سه شبستان دیگر نیز در این مسجد دیده می شود که معروفترین شبستان آن شبستان امام حسن مجتبی (ع) است که محراب گچبری شده این محراب در قدیمیترین قسمت مسجد واقع است.
ایوان ضلع غربی این مسجد در حال حاضر به شکل گنبدی است که در زمان قدیم به شکل ایوان راسته بوده و نقاشیهای قدیمی زیبایی بنا زیبای مسجد را چند برابر کرده است.
محمدمهدی صفاریان، مسئول مالی مسجد جامع امام کرمان در زمینه ویژگیهای این مسجد به خبرنگار شبستان گفت: در قسمت جنوبی مسجد امام کرمان شبستان میرزا اسماعیل واقع شده است که در حدود 150 سال پیش ساخته و بر بنای این مسجد اضافه شده است.
وی اظهار کرد: به دلیل رایج نبودن استفاده از کاشی در بناها در گذشته، بنای این مسجد از آجر ساخته شده است و آیاتی از قرآن بر آجرکاری مسجد نمایانگر است و البته کاشیکاری موجود در این مسجد متعلق به 500 سال پس از ساخت مسجد است.
صفاریان افزود: مسجد امام کرمان به دلیل آثار تاریخی آن و قدمت بنا، مورد توجه سازمان میراث فرهنگی استان قرار گرفته و 33 سال از ثبت این اثر در تاریخ آثار ملی کشور می گذرد و از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تحت محافظت و مرمت قرار دارد.
مسئول مالی مسجد امام کرمان به نقش این مسجد در انقلاب اسلامی اشاره کرد و افزود: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، صحن مسجد مکان تجمع راهپیمایان انقلابی بود و در 22 آذر 57 تیراندازی از سوی رژیم شاهنشاهی به سمت راهپیمایان در صحن مسجد صورت گرفت که منجر به شهادت رسیدن چهار نفر از تظاهرکنندگان شد. شهید دادبین، شهید نامجو و شهیدحسینی از جمله شهدای راهپیمایی سال 57 این مسجد هستند.
صفاریان به نقش این مسجد در دوران جنگ تحمیلی اشاره کرد و افزود: مسجد امام کرمان در زمان جنگ تحمیلی پایگاه اعزام رزمندگان انقلابی به جبهههای جنگ بود که مراسم تشییع پیکر شهدای جنگ تحمیلی در این مسجد برگزار میشد.
وی به تشریح فعالیتهای این مسجد در سال های اخیر پرداخت و گفت: سه نوبت نماز جماعت به امامت حجتالاسلام شاکری در شبستان مسجد اقامه میشود. همچنین نماز عیدین و مراسم قرائت دعای ندبه و سخنرانیهای محوری در مراسم مختلف در این مسجد برگزار میشود.
وی با ابراز تاسف از عدم توجه مسئولان و متولیان مسجد به این مسجد گفت: مساجد جامع کرمان و مسجد امام کرمان دارای وسعت زیادی هستند و در شهر مرکزیت دارند اما به فراموشی سپرده شده اند. در گذشته همه کارهای یک شهر و محله با محوریت مساجد انجام میشد اما امروزه حتی معماری مساجد نیز تحت تأثیر غرب قرار گرفته و از شکل سنتی خود خارج شده است.
وی افزود: متاسفانه دید و بازدید از اماکن تاریخی کرمان تنها محدود به مکانهایی مانند حمام گنجعلی خان و غیره و غیره شده است اما بازدید مساجدی همچون مسجد جامع کرمان یا مسجد امام کرمان در فهرست بازدیدکنندگان نیست.
پایان پیام/
نظر شما