به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز چهارشنبه ۸ مرداد ماه شبستان به شرح زیر است:
فاصله تورمی دهکها به ۴.۷ درصد رسید
مرکز آمار کشور اعلام کرد که بر اساس اعداد مربوط به تورم در میان دهکهای مختلف هزینهای، فاصله تورمی دهکها در تیرماه ۹۹ به ۴.۷ درصد رسید که نسبت به ماه قبل ٠.۵ واحد درصد رشد داشت. براساس گزارش این مرکز نرخ تورم کل کشور در تیر ماه ١٣٩٩ برابر ۲۶.۴ درصد است که در دهکهای مختلف هزینهای در بازه ٢٤.٢ درصد برای دهک اول (قشر کم درآمد) تا ٢٨.٩ درصد برای دهک دهم (افراد با درآمد بالا) نوسان دارد.
محدوده تغییرات تورم دوازده ماهه در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بین ٢٢.٩ درصد برای دهک اول تا ٢٤.٤ درصد برای دهک نهم است. همچنین در مورد گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» بین ٢٥.٥ درصد برای دهک اول تا ٣٠.١ درصد برای دهک دهم است.
بر اساس اعداد مربوط به تورم در میان دهکهای مختلف هزینهای، فاصله تورمی دهکها در این ماه به ٤,٧ درصد رسید که نسبت به ماه قبل (٤.٢ درصد) ٠.٥ واحد درصد افزایش داشته است.
فاصله تورمی در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» نسبت به ماه قبل ٠.٩ واحد درصد کاهش و در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» نسبت به ماه قبل ٠.١ واحد درصد افزایش نشان میدهد.
دهک اول نشانگر قشر کمبرخوردار جامعه است. آنچه دهکهای درآمدی را از یکدیگر مجزا میکند، وزن کالا در سبد مصرفی خانوار است. دهکهای کمدرآمد به علت درآمد کمتر، هزینه کمتری را به تفریح و سرگرمی و حتی بهداشت و درمان اختصاص میدهند. از این جهت، وزن این کالاها در سبد مصرفی آنها کمتر است.
در مقابل بیشترین سهم را خوراکیها و آشامیدنیها دارند. آنها بیشتر مخارج خود را معطوف این دسته از کالاها و در واقع ضروریات زندگی میکنند. بیش از ۴۰ درصد از سبد مصرفی گروههای کمدرآمد را خوراکیها و آشامیدنیها تشکیل میدهند. اگر در این کالاها گرانی اتفاق بیفتد، برای کمدرآمدها بسیار قابللمس است. در نتیجه اگر تورم خوراکیها زیاد شود، فشار بر گروههای کمدرآمد نیز افزایش خواهد یافت.
برداشت دیگری که از این واقعیت میتوان داشت، اینکه اگر تورم در اثر افزایش قیمت کالاهای خوراکی رشد کند، در آن صورت فشار بر قشر ضعیف افزایش خواهد یافت. از طرفی دیگر، اگر تورم از کانال افزایش قیمت کالاهای غیرخوراکی و خدماتی رشد کند، آنگاه فشار تورمی بر اقشار ضعیف کاهش خواهد یافت و شاخکهای تورمی پردرآمدها فعالتر میشود.
رشد هشت درصدی خرید گندم در سال ۹۹
«یزدان سیف» اظهار داشت: در مقایسه با هفتم مردادماه سال گذشته، خرید تضمینی رشد هشت درصدی در کشور دارد و در حال حاضر مراکز خرید در ۳۱ استان آماده دریافت گندم کشاورزان هستند.
وی با بیان اینکه مطالبات گندمکارانی که تا ۲۳ تیرماه گندم خود را به مراکز خرید تحویل داده و اطلاعاتشان در سامانه ثبت شده به طور کامل پول خود را دریافت کردهاند، تصریح کرد: تاکنون ۱۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان به گندمکاران پرداخت شده است و ارزش کل خرید تضمینی گندم به بیش از ۱۶ هزار میلیارد تومان رسیده است.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام کرد: تاکنون ۲۷۵ هزار تن دانه روغنی کلزا به ارزش حدود ۱۱۵۷ میلیارد تومان خریداری شده است.
اعطای ۳۶.۶ هزار میلیارد ریال تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان
بانک مرکزی اعلام کرد که طی سه ماه نخست ۱۳۹۹ به ۴۸۴ شرکت دانش بنیان مبلغ ۳۶ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال (میانگین هر شرکت ۷۵ میلیارد ۶۰۰ میلیون ریال) تسهیلات پرداخت شد. پرداخت تسهیلات به شرکتهای دانش بنیان در سه ماه نخست امسال ۹۵.۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است.
مطابق این گزارش، بیشترین تسهیلات در این دوره زمانی از سوی بانکهای ملی به مبلغ هفت هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال، صادرات به مبلغ هفت هزار میلیارد ریال و ملت به مبلغ ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال و پرداخت شده است.
منظور از تعداد شرکتها در گزارشهای پیش از مقطع آذر ماه ۱۳۹۷، تعداد تسهیلات اعطایی به شرکتهای دانش بنیان بوده است و از مقطع آذر ماه ۱۳۹۷ تعداد شرکتها فارغ از تعداد تسهیلات پرداختی، لحاظ شده است.
نهمین مرحله یارانه معیشتی زودتر واریز میشود
براساس اطلاعیهای منتشر شده از سوی این سازمان، نهمین مرحله یارانه معیشتی ساعت ۲۴/۰۰ روز پنج شنبه مورخ ۹ مردادماه ۱۳۹۹ و زودتر از موعد مقرر در هر ماه به حساب سرپرستان خانواده های واجد شرایط واریز خواهد شد.
در ادامه این اطلاعیه آمده: همانند دوره های قبل خانواده های یک نفره نفره ۵۵ هزار تومان، خانواده های دو نفره ۱۰۳ هزار تومان، خانواده های سه نفره ۱۳۸ هزار تومان، خانواده های چهار نفره ۱۷۲ هزار تومان، خانواده های پنج نفره و بیشتر ۲۰۵ هزار تومان یارانه معیشتی دریافت می کنند. لازم به ذکر است یارانه نقدی تیر ماه ۱۳۹۹ سرپرستان خانوار نیز زودتر از موعد پرداخت شده بود.
افشای اطلاعات کارت بانکی و فیشینگ کاهش یافت
روابط عمومی بانک مرکزی اعلام کرد: رصد و پایش مداوم رخدادهای سایبری شبکه بانکی پیش و پس از عملیاتیسازی رمز دوم پویا از اقدامات بانک مرکزی بهمنظور حصول اطمینان از اثربخشی آن بود. بر این اساس، نتایج رصد رخدادهای سایبری شبکه بانکی نشان میدهد «افشای اطلاعات حساس کارت بانکی» در ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۸، علیرغم برخی فراز و فرودها روندی افزایشی داشته اما از دیماه و بهویژه در بهمنماه و اسفندماه، این رخداد با روند نزولی شدیدی روبهرو شده است؛ به طوری که رخدادهای رصد شده در این دسته، در اسفندماه ۱۳۹۸ قریب به ۹۰ درصد نسبت به میانگین رخدادهای شناساییشده در ماههای ابتدایی سال (پیش از عملیاتیسازی رمز دوم پویا) کاهش داشته است. همچنین رخدادهای مرتبط با «فیشینگ درگاههای پرداخت» نیز بهطور مشابه در ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۸ روندی افزایشی داشتهاند، لیکن از ابتدای زمستان سال ۱۳۹۸ روند وقوع این دسته از رخدادها کاملاً نزولی است، چنانکه میزان این دسته از رخدادها در اسفندماه ۱۳۹۸ نسبت به رخدادهای شناساییشده در ابتدای سال (پیش از عملیاتیسازی رمز دوم پویا) کاهش ۸۵ درصدی را نشان میدهد.
از سوی دیگر اطلاعاتی که بانک مرکزی در خصوص تعداد دستورات قضایی ابلاغشده به بانکها و مؤسسات اعتباری در حوزه جرائم سایبری در اختیار دارد، نشاندهنده کاهش قابلتوجه تعداد این دستورات، همزمان با عملیاتی سازی رمز دوم پویا است.
گفتنی است با رشد ۴۰۰ درصدی پروندههای تشکیلشده در پلیس فتا با موضوع برداشتهای اینترنتی غیرمجاز در ابتدای سال ۱۳۹۸ در مقایسه با نیمه اول سال ۱۳۹۷ و تخمین رشد نگرانکننده تعداد این پروندهها تا انتهای آن سال، بانک مرکزی بر آن شد تا به منظور صیانت از داراییهای مشتریان بانکی، با ترسیم یک طرح اقدام مشترک در نظام بانکی، پویاسازی رمزهای دوم کارتهای بانکی را تا پیش از پایان سال ۱۳۹۸، در دستور کار خود قرار دهد./
نظر شما