به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ارومیه، در عصر حاضر، رسانهها و وسایل ارتباط جمعی مدرن یکی از مؤثرترین کانونها، و بستری برای اطلاعرسانی، آموزش، تبلیغ، نشر و اشاعه ساختار، قالبها و مفاهیم و ارزشهای دینی و بازتاب تولید معانی دین و دینداری در عرصه اجتماع و هدایت و رهبری مؤمنان و اقشار مختلف مردم بویژه جوانان در پهنهای به وسعت تمام جغرافیا و فرامرزی می باشد. و «حجت الاسلام و المسلمین ناصر خدایاری»، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجانغربی و دبیر شورای فرهنگ عمومی استان به سئوالات ما در خصوص نحوه فعالیتهای خبرگزاری شبستان به شرح زیر پاسخ می دهد:
شبستان: نقش و رسالت رسانههای دینی برای افزایش دینداری در جامعه و در مقابله با تهاجمهای فرهنگی چیست؟
به نظرم، رسانه، رسانه است و از این منظر دینی و غیر دینی ندارد، چرا که خود رسانه به خودی خود عاری از ماهیت است. شاید منظور رسانههایی باشند که به صورت تخصصی به انعکاس فعالیتها و برنامههای دینی و تبلیغ و ترویج آنها مبادرت میورزند. درواقع رسانه از این جهت به منزله ابزاری تلقی میشوند که در جهت ابلاغ پیامهایی با رنگ و بوی دینی عمل میکنند.
اما اینکه رسانهها در مواجهه با تهاجم فرهنگی چه نقش و رسالتی دارند؟ میتوان گفت؛ رسالت و نقش رسانهها از نظر کارکرد را باید از زاویه میزان، تنوع، عمق، گستره، کم و کیف و تاثیر پیامرسانی آنها مورد ارزیابی قرار داد. در این مورد باید از جهات مختلف و بویژه جهات مذکور، بین این رسانهها و رسانههایی که بر فرهنگ ملی و دینی ما میتازند، همخوانی و توازنی وجود داشته باشد تا در این هماوردی قدرت تاب آوری بالایی داشته باشند و در صورت اقتضا از حالت انفعالی به صورت رسانههای فعال در بیایند.
شبستان: نقش رسانههای دینی در تبیین فرهنگ شیعی و پاسخ به شبهات را چگونه میبینید؟
بالاخره طرح این پرسش آن هم پس از چهارده قرن حضور اسلام و بیش از دوزاده قرن حضور تشیع در ایران ما را به حقیقتی رهنمون میکند و آن اینکه، منظور از رسانهها همین مس مدیای کنونی نبوده و نیست، بلکه اعم بوده و ترویج، تبلیغ، قوام اسلام و پاسخ به شوائب، شبهات، ابهامات و القائات در کل بویژه تشیع مرهون رسانههای سنتی بوده است که تاکنون توانسته بسیار کارآمد عمل نمایند.
شبستان: رسانههای دینی چگونه میتوانند در جذب مخاطبان جوان نقش ایفا کنند؟ چه ابتکاراتی باید در این مورد داشته باشند؟
این رسانهها باید تصویر درستی از نیازها، علائق، ذوائق، کششها، استعدادها، احساسات، عواطف، تمایلات، نگرشها و طرزتلقیها ارائه بکنند و کلیت سیستم را در مسیر پاسخهای شایسته، به هنگام و منطقی بسیج نمایند. روشهای نوین، مبتکرانه و توام با خلاقیت در عین حال معقول و منطقی را در برخورد با مسائل و مشکلات جوانان به کار ببندند. رایزنی و مشورت با جوانان، سپردن مسئولیت به جوانان و فراهم نمودن زمینه مشارکت اجتماعی و فرهنگی جوانان و واگذاری بخش متناسب مدیریت جامعه به جوانان میتواند از جمله این ابتکارات باشد. ارزیابی عملکرد رسانهها را می توان بر مبنای میزان برخورداری آنها از نیروی انسانی کارآمد انجام داد.
شبستان: فعالیتهای خبرگزاری شبستان را در این راستا چگونه ارزیابی میکنید؟
خبرگزاری شبستان، یک رسانه دینی یعنی پیامرسان دین و فعالیتهای دینی و فرهنگی است که در دل کانونهای فرهنگی و هنری مساجد به نحو شایستهای عمل مینماید.
شبستان: برنامههای تدوین شده رسانه دینی باید در بردارنده چه پیامهایی برای مخاطبان باشد؟
این برنامهها ابتدا باید واقعگرایانه عمل نموده و سپس به ریشه و علل و عوامل مربوط به مخاطبان بپردازند. با مسائل و مشکلات برخورد عمیق و علمی بکنند، به خود مساله و حل آن متمرکز بشوند تا به حواشی آن.
شبستان: کرونا چه تاثیری بر فعالیت رسانههای دینی گذاشته است؟
به طور کلی دوره پسا کرونا شرایط جدیدی را فراروی همه جوامع از جمله جامعه ما قرار داده است، رسانهها نیز از این قاعده کلی مستثنی نبودهاند. در این خصوص عرصه برای رسانههای دینی تنگ تر شده است، چرا که عمده فعالیتهای دینی در مراکز و اماکن ویژه به صورت میدانی و غیرمجازی صورت میگرفته است.
گفتنی است؛ باید پذیرفت آنچه امروز میتواند نظام اسلامی را از امواج پر تلاطم آسیبهای فرهنگی مصون نگهدارد اتکا به آموزه های دینی، قرآنی و اسلامی است و در این میان توجه مستمر رسانههای شنیداری، دیداری، مکتوب ومجازی به موضوعات مهم دینی میتواند در ترویج فرهنگ دینی و تقویت باورها و هویت دینی و اسلامی ما موثر باشد.
گفتگو: فاطمه صمدزاده
نظر شما