دلالت روشن آیه «حکومت صالحان در زمین» بر قیام جهانی حضرت مهدی(عج)

حجت الاسلام سلیمیان با ذکر نکاتی عقلی و همچنین مطالبی از آیات، روایات و زبور حضرت داود به تبیین دلالت روشن آیه «حکومت صالحان در زمین» بر حکومت جهانی حضرت مهدی(عج) پرداخت.

حجت الاسلام «خدامراد سلیمیان» در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با تأکید بر اینکه اندیشه «مهدویّت»، در اسلام ریشه قرآنی دارد، اظهار داشت: این کتاب آسمانی، با قاطعیت تمام، پیروزی نهایی «حق» بر «باطل» را به تمامی انسان ها نوید داده است.

 

عضو هیأت علمی پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی افزود: قرآن در باره ظهور و قیام حضرت مهدی(عج) به صورت کلی بحث کرده و بشارت به تشکیل حکومت عدل جهانی و پیروزی صالحان داده است؛ مفسران شیعه و برخی از مفسران اهل سنّت، این گونه آیات را به استناد روایات اهل بیت(ع) و نظرات دانشمندان اسلامی، مربوط به حضرت مهدی(عج) دانسته اند که بنده در این مصاحبه به بررسی یکی از این آیات می پردازم.

 

وی با اشاره به آیه «وَلقَدْ کَتَبْنا فِی الزّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذّکْرِ أنّ الارضَ یرِثُها عِبادِی الصّالِحُونَ» خاطرنشان کرد: خداوند در این آیه می‌فرماید: «وهمانا، در زبور پس از ذکر نوشتیم که زمین را بندگان شایسته من، به ارث خواهند برد»؛ در این آیه به یکی از روشن ترین پاداش های دنیوی صالحان یعنی حکومت روی زمین، اشاره شده است که در روایاتی چند، این رویداد مهم، در عصر ظهور حضرت مهدی(عج) دانسته شده است.

 

حجت الاسلام سلیمیان در تبیین واژگانی آیه فوق بیان داشت: «زبور» داود یا به تعبیرکتاب های عهد قدیم «مزامیر داود» عبارت است از مجموعه ای از مناجات ها و نیایش ها و اندرزهای داود پیامبر؛ «ذکر»، در اصل به معنای چیزی است که مایه تذکر و یاد آوری باشد؛ ولی در این آیه به قرینه معرفی آن قبل از زبور، به کتاب آسمانی حضرت موسی علیه السلام، یعنی تورات تفسیر شده است.

 

وی اضافه کرد: «ارض»، به مجموع کره زمین گفته می شود؛ مگر اینکه قرینه خاصّی در کار باشد؛ «ارث» نیز یعنی، چیزی که بدون معامله و داد و ستد، به کسی انتقال می یابد و در قرآن کریم گاهی به معنای تسلط و پیروزی یک قوم صالح، بر قوم ناشایست و در اختیار گرفتن موهبت ها و امکانات آنها گفته شده است.

 

این استاد و پژوهشگر مهدویت تصریح کرد: با توجه به اضافه شدن «بندگان» به «خدا»، ایمان و توحید آنان روشن می شود و با توجه به کلمه «صالحون»، همه شایستگی های آنها اعم از عمل و تقوا، علم و آگاهی، قدرت و قوت، و تدبیر و نظم و درک اجتماعی به ذهن می آید، بنابراین هنگامی که بندگان با ایمان، این شایستگی ها را برای خود فراهم سازند، خداوند نیز یاری می کند تا آنان بر مستکبران غلبه یابند، دست های آلودهشان را از حکومت بر روی زمین کوتاه کنند و دارنده میراث های آنها گردند.

 

وی با تأکید بر این که تنها «استضعاف» دلیل بر پیروزی بر دشمنان و حکومت بر روی زمین نیست، گفت: بلکه وجود ایمان و کسب شایستگی ها بایسته است و مستضعفان جهان تا زمانی که این دو اصل را زنده نکنند، به حکومت روی زمین نخواهند رسید.

 

حجت الاسلام سلیمیان با اشاره به روایاتی از اهل بیت(ع) در ارتباط با این آیه خاطرنشان کرد:  در تفسیر آیه شریفه از امام محمد باقر(ع) نقل شده است: «هُمْ آلُ مُحَمَّدٍ یَبْعَثُ اللَّهُ مَهْدِیهُمْ بَعْدَ جَهْدِهِمْ فَیعِزُّهُمْ وَ یذِلُّ عَدُوَّهُمْ؛ یعنی این بندگان صالح، همانا آل محمد هستند که خداوند، مهدی  آنان را پس از کوشش ایشان مبعوث می کند. پس ایشان را عزّت داده، دشمنانشان را ذلیل خواهد کرد».

 

وی تأکید کرد: روشن است مفهوم این روایت، انحصار نیست؛ بلکه بیان یک مصداق عالی و آشکار است و این تفسیرها، هرگز عمومیت مفهوم آیه را محدود نمی کند. بنا براین در هر زمان و در هر جا بندگان صالح خدا قیام کنند، پیروز و موفق خواهند بود و سرانجام وارث زمین و حکومت آن خواهند شد.

 

عضو هیأت علمی پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی با اشاره به بشارت حکومت صالحان در مزامیر داود یادآور شد: در مزامیر داود تعبیر یاد شده و یا مشابه آن، در چند مورد دیده می شود و نشان می دهد  با تمام تحریفات موجود در این کتاب ها، این قسمت همچنان از دستبرد مصون مانده است، به عنوان مثال در جایی از این کتاب آمده است: «اما متوکلان به خداوند، وارث زمین خواهند شد» یا در جای دیگری آمده است: «اما متواضعانه وارث زمین شده، از کثرت سلامتی شادکام  خواهند شد» و همچنین در جای دیگری می خوانیم: « متبرکان خداوند، وارث زمین خواهند شد؛ اما ملعونان وی منقطع خواهند شد».

 

وی تصریح کرد: در این عبارت ها، عنوان «صالحان» که در قرآن آمده، با همان تعبیر در مزامیر داود به چشم می خورد. علاوه بر این تعبیرات دیگری نیز مانند صدیقان، متوکلان، متبرکان و متواضعان، در جمله های دیگر ذکر شده است؛ این تعبیرها، دلیل بر عمومیت حکومت «صالحان» است و با احادیث قیام حضرت مهدی(عج) تطبیق می‌کند.

 

حجت الاسلام سلیمیان با تأکید بر یک نکته عقلی و این که حکومت صالحان یکی از قوانین آفرینش است، گفت: باید دانست تمام این حکومت ها، بر خلاف جهت آفرینش و قوانین جهان خلقت است و آنچه با آن هماهنگ است، همان حکومت صالحان با ایمان است؛ نظام آفرینش، دلیل روشنی بر پذیرش یک نظام صحیح اجتماعی در آینده است و این همان چیزی است که از آیه یاد شده و احادیث مربوط به قیام مصلح بزرگ جهانی استفاده می‌شود.

کد خبر 955599

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha