خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: «حجت الله عدالت پناه» متولد 1361 است که در سال 1380 در رشته پرستاری وارد دانشگاه شد و از سال 1385 به عنوان پرستار بخش مراقبت های ویژه در سی سی یو و آی سی یو کار می کند. وی علاوه بر شغل شریف پرستاری به مستندسازی نیز مشغول است. وی با شیوع کرونا مستندی در این زمینه با عنوان «عملیات ویژه» ساخت و فداکاری های کادر درمان را به تصویر کشید. وی به تازگی مستندی با عنوان « تولد یک تراژدی» ساخته است که به منظور اطلاع از جزئیات آن گفتگویی با وی ترتیب دادیم که قسمت نخست آن بدین شرح است:
« تولد یک تراژدی» به چه موضوعی پرداخته است؟
«تولد یک تراژدی» در مورد مسئله کشمیر است. برای ساخت این مستند،کار تحقیقاتی انجام دادم و تاریخچه مناقشات کشمیر را درآوردم. کشمیر قرابت فرهنگی با ایران دارد. از 700 سال پیش تبادلات فرهنگی بین کشمیر و ایران صورت گرفت و بر این اساس برای ما مهم است که چه اتفاقاتی در کشمیر می افتد. اسلام توسط مبلغان ایرانی به کشمیر وارد شد . جمعی از هنرمندان ایرانی به کشمیر کوچ کردند و بدین ترتیب بین ایران و کشمیر تبادلات فرهنگی برقرار شد که همچنان هم ادامه دارد کشمیر تنها ایالت هندوستان است که اکثریت آنها مسلمان هستند. شبه قاره هندوستان بعد از استقلال در سال 1947 به هند و پاکستان تقسیم شد. کشمیر ایالتی بود که حاکم آن هندو بود و بر سر اینکه به هند یا پاکستان تعلق دارد، درگیری هایی صورت گرفت. قسمتی از کشمیر تحت نظارت هند و قسمتی دیگر تحت نظارت پاکستان است.
انگیزه شما از ساخت فیلم « تولد یک تراژدی» چه بود؟
جواهر لعل نهرو در مقطعی به کشمیری ها قول داد که خودمختاری آنها تثبیت شود و مجلس محلی، نخست وزیر و پرچم محلی داشته باشند و بتوانند قوانین خاص خود را اجرا کنند. در بند 300 قانون اساسی هندوستان، کشمیر تحت نظر هندوستان قرار گرفت تا یکی از ایالت های هند باشد. بعد از 70 سال، سال گذشته نخست وزیر هند تصمیم گرفت که این بند را لغو کند و پیرو آن از عملیات نظامی استفاده شد و کشمیر تبدیل به منطقه شبه نظامی شد. تلفن و اینترنت در کشمیر قطع شد. روزنامه ها تعطیل شدند تا ارتباط کشمیر با جهان قطع شود و بازتابی از مسایل کشمیر در جهان منعکس نشود. سعی کردم با ساخت « تولد یک تراژدی» صدای مظلومیت مسلمانان کشمیر را به گوش جهان برسانیم. متاسفانه مردم در کشمیر آرامش و امنیت ندارند و حقوق بشر در آنجا رعایت نمی شود. تاکنون بیش از 100 هزار نفر در کشمیر جان خود را از دست دادند، چندین هزار نفر مجروح و زخمی شدند و هزار نفر مفقود شدند. رعب و وحشت در کشمیر ایجاد شده است. سعی کردم این موضوعات را در مستند «تولد یک تراژدی» مطرح کنم. این اتفاق در بایکوت خبری قرار گرفت و با توجه به سخت گیری های دولت هندوستان، قطع تلفن و اینترنت و تعطیلی رسانه ها سعی کردم مستندی بسازم که صدای مردم مظلوم کشمیر را به گوش سایر کشورها برسانم.
آیا سفری به کشمیر داشتید؟ و از نزدیک فضا را دیدید؟
بله. سال گذشته سفری به کشمیر داشتم و از نزدیک دیدم که فضای کشمیر شبه نظامی شده است. بعد از سفر ما لغو خودمختاری ایالت کشمیر صادر شد و فضا رعب انگیزتر شد. صحبتی با مرکز مستند روایت فتح داشتم و تصمیم گرفتیم که مستندی در مورد کشمیر بسازیم.
فیلم «تولد یک تراژدی» چند دقیقه است و چه زمانی رونمایی شد؟
این مستند 60 دقیقه است و تیر ماه امسال در حوزه هنری با حضور فعالان فرهنگی از پاکستان، هندوستان و کشورمان رونمایی شد.
ساخت« تولد یک تراژدی» چقدر طول کشید؟
پیش تولید «تولد یک تراژدی» از شهریور 97 آغاز شد. از مهر ماه وارد کارهای تحقیقاتی شدم و ساخت فیلم آغاز شد. در بهار امسال ساخت «تولد یک تراژدی» تمام شد و اول تیر ماه رونمایی شد.
نظر شما