خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: بیماری کرونا تغییر بسیاری در سبک زندگی مردم داده است. با شیوع این بیماری بسیاری از برنامه های آموزش، فرهنگی و مذهبی تعطیل شد و ادامه دار شدن این شرایط مسئولان را بر آن داشت که این برنامه ها را در قالب های متفاوت و به شکل مجازی برگزار کنند. ابعاد فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و مذهبی جوامع تحت تاثیر کرونا قرار گرفته است. این مساله فرصت ها و تهدیدهایی را برای افراد و جوامع ایجاد کرده است. با ادامه این روند چاره ای جز تغییر نگرش و تلاش برای تبدیل تهدید ها به فرصت ها و استفاده حداکثری از ظرفیت های موجود ، وجود ندارد. در این زمینه گفتگویی با «محمد قاسمی»، نویسنده و فعال فرهنگی ترتیب دادیم. قاسمی نویسنده، نمایشنامه نویس، مدرس فیلنامه نویسی و بازیگری است. وی برنامه های تلویزیونی زیادی را نویسندگی و کارگردانی کرده است و در حال حاضر به عنوان مدیر پویانمایی در صدا و سیمای کرمان مشغول به کار است. متن گفتگو با وی بدین شرح است:
با توجه به شیوع بیماری کرونا چه اقداماتی باید در مورد برنامه های فرهنگی صورت گیرد؟
با توجه به شرایط موجود اهالی فرهنگ و هنر باید با شناخت از شرایط و مسائل ایجاد شده، ابزارها را تغییر دهند و سعی کنند از طریق فضای مجازی برنامه های فرهنگی را برگزار کنند و آنها را تعطیل نکنند.
فضای مجازی چقدر می تواند خلا موجود را پر کند؟
بین فضای مجازی و حقیقی تفاوت های زیادی است. کارکرد و خواص هر یک متفاوت است. هیچ وقت نمی توانیم بگوییم فضای مجازی می تواند جای فضای حقیقی را پر کند و همان تاثیرات چهره به چهره را داشته باشد و یا همان حس را به مخاطب منتقل کند. فضای مجازی می تواند بخشی از فقدان فضای حقیقی را جبران کند. در چنین شرایطی باید حداکثر استفاده را از فضای مجازی داشته باشیم. یکی از عادت ها و خلق و خوهای ما این است که بیشتر اهل دیدن هستیم تا خواندن، برای همین باید گفتار را با تصویر همراه کنیم تا اثرگذاری آن بیشتر باشد.
نقش رسانه ها در این شرایط چیست؟
وقتی خلایی به وجود می آید دچار کمبود در روابط اجتماعی می شویم و باید به یک سری وسایل جمعی رجوع کنیم، مثل رادیو و تلویزیون. قطعا با توجه به شیوع کرونا هوشیاری و مدیریت باید در رسانه ها وجود داشته باشد که مخاطب چه نیازهایی دارد. کیفیت برنامه های فرهنگی و مذهبی باید افزایش یابد. دنیای رسانه گسترده شده است. مخاطب به راحتی از دست می رود و به راحتی به دست نمی آید، این نکته باید مد نظر مدیران رسانه باشد. به سختی به دست آوردن مخاطب این نکته را می رساند که کیفیت برنامه ها در جذب مخاطب بسیار تعیین کننده است. برنامه های مذهبی و فرهنگی ما نباید مانند سه سال پیش باشد، نباید برنامه مذهبی بسازیم که ساختارش مانند دو سال پیش باشد.
کرونا تا چه اندازه تاثیرگذاری رسانه و فضای مجازی را نشان داد؟
کرونا بسیاری از مسایل را جا به جا کرد و تغییر داد. مسئولان و مردم هر دو به این نتیجه رسیدند که رسانه ابزار مهمی است که در اختیار داریم و باید استفاده بهینه و حداکثری از آن داشت. رسانه می تواند بسیاری از مسایل را تغییر دهد، فضاسازی گسترده داشته باشد و حتی جلوی برخی انحرافات را بگیرد. رسانه می تواند بر روی زندگی فردی و اجتماعی افراد و تفکر مسئولان اثر داشته است. شایسته است که مسئولان ما با نگاه جدید برنامه ریزی درست تری برای ارتقای کیفیت محصولات فرهنگی داشته باشند.
کرونا تا چه اندازه دید مردم را نسبت به فضای مجازی تغییر داد؟
جامعه در روند رشد، گام به گام جلو می رود. جامعه ما نیز به این سمت می رفت که از رسانه ها و فضای مجازی چه برای آموزش و چه برای ارتباطات اجتماعی و فرهنگ سازی استفاده کند و گام به گام جلو برود. کرونا به این حرکت سرعت بخشید و مثل کاتالیزور عمل کرد. کاتالیزور در واکنش تغییری نمی دهد، سرعت آن را بالا می برد. کرونا نیز ما را به سمت مدرن شدن هول داد. در فیلم نامه نویسی سه پرده داریم، بین پرده ها نقاط عطف داریم که کارشان انتقال شخصیت از یک مرحله به مرحله دیگر است. ما در پرده دوم زندگی اجتماعی در رسانه ها بودیم. کرونا نقطه عطفی بود که ما را به پرده سوم پرتاب کرد.
و حرف آخر ؟
گاهی ما در شرایطی قرار می گیریم که پیشرفت می کنیم و برنامه ها و طرح های خوبی برقرار می شود اما شرایط که به قبل بر می گردد یک برگشت به عقب می کنیم. امیدوارم که پیشرفت هایی که در کرونا به دست آوردیم با ریشه کن شدن آن متوقف نشود و ما به عقب برگشت نکنیم بلکه همچنان از فرصت ها، وسایل ارتباط جمعی و فضای مجازی استفاده بهینه و حداکثری را داشته باشیم.
نظر شما