وقتی مساجد مدرسه تربیت محوری و انسان سازی می شوند

چند هزار روحانی، دانشجو و فارغ التحصیل در دانشگاه های معتبر کشور، چندین قهرمان در رشته های مختلف ورزشی و جذب هزاران بسیجی از سنین مختلف از جمله ثمرات اجرای طرح حلقه های صالحین در مساجد سراسر کشور است.

خبرگزاری شبستان: حلقه های صالحین، نام طرحی عقیدتی- پرورشی است که از حدود چهار سال پیش توسط بسیج در اغلب مساجد کشور اجرا می شود. هرچند حضور در مسجد شرط اصلی به اجرا در آمدن این طرح نیست، لیکن به دلیل ماهیت عقیدتی مباحثی که در حلقه های صالحین مطرح می شود، اغلب اقشار بسیج سعی می کنند از محیط معنوی مساجد به این منظور بهره ببرند. کما اینکه بسیج مساجد و محلات به عنوان یکی از قدیمی ترین و فعال ترین اقشار بسیج، پایگاه اصلی خود را در مساجد دایر کرده و به این ترتیب، اکنون صدها یا شاید هزاران مسجد در سراسر کشور میزبان اجرای طرح آموزشی، عقیدتی و پرورشی حلقه های صالحین هستند.

 

حجت الاسلام دسمی، معاون تربیت و آموزش سازمان بسیج مستضعفین که مجری اصلی طرح صالحین در بسیج به شمار می رود در تعریف کلی این طرح می گوید: در پی تغییراتی که اخیرا در سپاه صورت گرفت، تربیت محوری و انسان سازی سرلوحه کار سپاه و بسیج قرار داده شد و بر همین مبنی طرح حلقه های صالحین با هدف پیشرفت معنوی و تقویت ایمان آگاهانه و ارتقای بصیرت بسیج طراحی و اجرا می شود.

 

وی می افزاید: بهره گیری از تفکرات شهید مطهری (ره) و آثار و کتب ایشان، توجه به رهنمود های حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری از محورهای آموزشی این طرح است.

 

معاون تربیت و آموزش بسیج در تشریح جزییات طرح صالحین ابراز می کند: در هر پایگاه با تشکیل حلقه های تربیتی با نظارت و هدایت مربیان و سرگروه های تربیتی، سطح بندی و سپس به گروه های 20 نفره تقسیم می شوند و با توجه به ویژگی های هر گروه مربی یا سر گروه خاص، تولیت آن را بر عهده می گیرد.

 

حجت الاسلام دسمی همچنین درباره نتایج اجرای این طرح اظهار می کند: با این طرح پایگاه های بسیج به یک مدرسه واقعی انسان سازی تبدیل می شوند و طلاب علوم دینی به ویژه طلاب جوان، می‌توانند نقش اساسی در این طرح ایفا کنند. علاوه بر این از دانشجویان و معلمان تربیتی نیز در حلقه های صالحین استفاده می شود.

 

اگر معاونت تربیت و آموزش بسیج مسئول اجرای طرح حلقه های صالحین به شمار می رود، به گفته حجت الاسلام عبدالعلی گواهی، مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه محمدرسول الله(ص)، مسئولین و دست اندرکاران این نهاد نقشی نظارتی در اجرای هرچه بهتر طرح حلقه های صالحین دارند. وی در گفتگو با خبرنگار شبستان پیرامون اهمیت این طرح گفت: از آنجایی که بسیج همه موفقیت های خود را مدیون طرز فکری به نام فرهنگ بسیجی است، لذا حفظ این روحیه همیشه از دغدغه های دلسوزان به شمار می رفت و طرح حلقه های صالحین نیز در همین راستا شکل گرفته است.

 

گواهی مساجد را از جمله بهترین اماکن برای اجرای موفق طرح صالحین معرفی کرد و افزود: حریم امن و معنوی مساجد همیشه از بهترین اماکن برای اجرای مباحث فرهنگی به شمار می روند و از آنجایی که طرح حلقه های صالحین شامل مباحث اعتقادی، دینی و قرآنی در کنار سایر امور تربیتی و آموزشی است، اغلب اقشار بسیج ترجیح می دهند حلقه های خود را در مساجد دایر کنند تا همسو با مباحث مطرح شده، از محیط معنوی مساجد بیشترین استفاده صورت گیرد.

 

مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه تهران بزرگ همچنین در مورد نقش نهاد نمایندگی ولی فقیه در اجرای طرح حلقه های صالحین گفت: نقش ما بیشتر نقش نظارتی است که مواردی چون تایید متون آموزشی، اساتید و سرحلقه ها را دربر می گیرد. در همین راستا کلاس هایی نیز برای توجیه و آموزش هرچه بهتر سرحلقه ها برگزار می کنیم که به کیفیت کار می افزاید.

 

صرف نظر از مجری و ناظر طرح حلقه های صالحین، این مساجد هستند که به صورت عملی، اجرای طرح صالحین را به بوته آزمایش گذاشته اند. پایگاه بسیج شهید عبدالهادی در مسجد امام زمان(عج) یکی از برترین پایگاه ها در اجرای این طرح به شمار می رود.

 

به گفته اکبر مقدم، فرمانده پایگاه شهید عبدالهادی در این مسجد که در یکی از مناطق جنوبی تهران قرار دارد، 22 حلقه صالحین تشکیل شده که جمعیت حدود دو هزار نفری بسیجیان این پایگاه را تحت پوشش قرار می دهند. وی در گفتگو با شبستان در توضیح کیفیت تشکیل حلقه های صالحین در مسجد امام زمان(عج) گفت: از آنجا که تشکیل حلقه های صالحین برای سامان دادن به آموزش های پرورشی و تربیتی که در مساجد صورت می گیرند، بسیار مفید و موثر هستند. ما برای بهره گیری هرچه بیشتر از این طرح، سعی کرده ایم حلقه های صالحین خودمان را بر اساس مقاطع سنی مختلف تقسیم بندی کنیم.

 

حلقه های صالحین نونهالان، نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و حتی افراد سالخورده از جمله این تقسیم بندی به شمار می روند که اکبر مقدم ضمن بیان آنها افزود: در هرکدام از حلقه های ما، علاوه بر افراد تحت آموزش از سه مربی قرآنی، مربی احکام و یک دانشجو به عنوان مربی امور درسی استفاده می شود. یک روحانی نیز چندین گروه از حلقه های صالحین را تحت پوشش قرار می دهد و به همین ترتیب گروه های دیگر علاوه بر سرحلقه، مربیان آموزشی و تربیتی، در نهایت از هدایت یک روحانی استفاده می کنند.

 

اگرچه تشکیل رسمی حلقه های صالحین تقریبا از چهار سال پیش صورت گرفته است، اما اکبر مقدم، قدمت حلقه های صالحین مسجد امام زمان(عج) را به حدود 19 سال پیش برمی گرداند و درباره اثرات آن می گوید: همان طور که قبلا اشاره کردم یکی از فواید حلقه های صالحین ساماندهی آموزش های ارائه شده از سوی مسجد به جوانان است.

 

وی افزود: این حلقه ها که یادآور اجتماع دوستان در یک جمع برای انتقال تجربیات به یکدیگر به شمار می روند، با ایجاد انس و الفت بین بچه های بسیجی، باعث حفظ آنها در محیط مسجد و تداوم ارتباطشان با بسیج می شود. لذا با گذشت حدود دو دهه از عمر تشکیل حلقه های صالحین مسجد امام زمان(عج)، شاهد هستیم که همه سرحلقه ها، روحانیون ناظر و در کل همه مربیان و مشاوران ما از بچه های خود مسجد هستند که سال ها پیش در همین حلقه ها آموزش دیده اند.

 

طبق گفته این فرمانده پایگاه، حلقه های صالحین نه تنها آموزش های عقیدتی و فکری، بلکه آموزش های ورزشی و جسمی را شامل می شوند که بر جذابتر کردن حضور نوجوانان و جوانان در این حلقه ها افزوده است. مقدم همچنین از گنجاندن کلاس های مشاوره و روانشناسی برای سرحلقه ها خبر داد و گفت: علاوه بر آموزش هایی که مسئولین اجرای این طرح برای سرحلقه ها برگزار می کنند، در خود مسجد نیز جلسات هفتگی برای این عزیزان برگزار می شود که خدمات مشاوره ای و روانشناسی نیز از جمله مواد آموزشی سرحلقه ها به شمار می روند. مسلما یک سرحلقه برای جذب و ارتباط گیری هرچه بهتر با افراد حلقه خود نیازمند آموزش های روانشناسی است که جمعیت دو هزار نفری بسیجیان این پایگاه دلیلی روشن بر موفقیت آمیز بودن این آموزش هاست.

 

11 روحانی، چند ده دانشجو و فارغ التحصیل در دانشگاه های معتبر کشوری، چندین قهرمان در رشته های مختلف ورزشی و البته جذب دو هزار بسیجی از سنین مختلف از جمله خروجی های حلقه های صالحین مسجد امام زمان(عج) است تا ما نیز همانند اکبر مقدم، برای فراگیر شدن این طرح در همه مساجد کشورمان، همت مسئولان و دست اندرکاران را مسئلت کنیم.

پایان پیام/

 

کد خبر 96556

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha