ذخیره آبی که زیستگاه نیلوفران آبی شد/ تالاب سوستان از ثبت ملی تا طرح های گردشگری

تالاب سوستان در بخش مرکزی شهرستان لاهیجان به تازگی در فهرست آثار طبیعی کشور ثبت شده است. با این حال اقدامی برای توسعه گردشگری با حفظ اکوسیستم تالاب صورت نگرفته است.

خبرگزاری شبستان _ رشت، مهری شیرمحمدی؛ نیلوفران آبی، برگ های پهن خود را بر آب گسترده اند و پشت در پشت هم آفتاب تابستانی را پذیرا می شوند. تلالو آفتاب و سبزی برگ های نیلوفر از یک سو و درختان بلند حاشیه تالاب که تصویرش بر آب منعکس شده، منظره رویایی را ایجاده کرده است. گل های صورتی نیلوفران آبی «تالاب سوستان» هنوز به تمامی شکفته نشده و امید می رود با اتمام بارش های بی موقع، شعله های زندگی بخش خورشید، گل های صورتی نیلوفرهای آبی را باز کند.

اینجا مابین کوه های «لاهیجان»، سکون تالاب را تنها شیطنت کودکانی بر هم میزند که پی در پی سنگ بر آب میاندازند. هر جنبندهای که این نیلوفران آبی را خوابگاه خود کردهاند، اعم از لاکپشت ها، قورباغه‌ها و سنجاقک‌ها، از دست سنگ‌های بی‌امان کودکان در امان نمانده‌اند. بیشترین هدف‌گیری آنها، قورباغه‌هایی است که روی برگ‌های پهن نیلوفر آفتاب گرفته‌اند و با هر سنگی که بر آب پرتاب می‌شود، موج‌های تالاب، نیلوفران تالاب سوستان را به رقص وا می‌دارد و در ارتفاعات لاهیجان، تصویر درختان بهشتی در تالاب منعکس می‌شود.

 

«تالاب سوستان» در روستایی به همین نام به تازگی در فهرست میراث طبیعی کشور به نام گیلان ثبت شده است. برای رفتن به این تالاب بکر که هنوز هجوم ساخت و سازها در اطراف آن شکل نگرفته، می باید به دهستان لیل در بخش مرکزی شهرستان لاهیجان بروید و از جاده آسفالته، به سمت روستای سوستان بروید. هرچه به ارتفاع افزوده می‌شود، بیشتر می‌توانید ابتدا و انتهای تالاب را که گویا در گودال بزرگی در میان کوه‌ها شکل گرفته، از نظر بگذرانید. با کاهش ارتفاع و در ادامه مسیر به سمت روستای «کته شال» تالاب زیر پای شماست و در یک عصر تعطیل می‌بینید که هجوم مسافران و گردشگران به اطراف تالاب زیاد تر از حد معمول است.

 

تالاب سوستان، یکی از تالاب‌های آب شیرین گیلان است. هرچند که در فصل تابستان سطح آب تالاب کاهش می یابد، اما به‌واسطه تناوب بارندگی‌ها در دو هفته گذشته، تالاب امسال ذخیره آب کافی دارد. با این حال سرمای زودهنگام موجب شد هنوز گل‌های تالاب گشوده نشود.

 

دور تا دور تالاب را نیزارهای بلند فرا گرفته است و داخل و کناره های تالاب، گیاهان مردابی و درختان جنگلی قد برافراشته‌اند. در وسط تالاب انگار جزیره است که درختان پهن برگ در آن زیست می‌کنند. درختان تنومند اطراف تالاب، مکان مناسبی برای استراحت موقت گردشگران و طبیعت گردان را فرآهم آورده است.

این تالاب همانند سایر تالاب های آب شیرین محل زندگی آبزیان و پرندگان مختلفی است و در این فصل از سال، چئون های زیادی (نوعی لک لک) بر شاخه‌های درختان تالاب نشسته و در کمین ماهیان مرداب چشم بر آب دوخته‌اند. بی‌شک این تالاب محل مناسبی برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجری است که از سرمای سیبری و روسیه فرار کرده و هوای معتدل جنوب دریای کاسپین را انتخاب کرده‌اند.

 

در غروب آفتاب، وقتی خورشید اشعه‌های سرخ خود را از لای درختان تنومند اطراف تالاب بر سفیدی تالاب پهن می‌کند، می‌توان نهایت زیبایی تالاب را ساعت‌ها به تماشا نشست. تماشای رنگ‌های سبز و صورتی نیلوفرها، رنگ‌های دلنواز برگ درختان در کنار آبی آسمانی پهناور، غروبی به‌یاد ماندنی در ذهنتان ایجاد می کند. با این حال، تنها اقدام در حوزه گردشگری، صندلی‌هایی است که دهیاری در مسیر جاده آسفالته و در بخشی که نزدیک به تالاب است، تعبیه کرده است.

 

حاشیه این جاده کم‌عرض، پر از خودروهایی است که در حاشیه جاده پارک کرده‌اند. یکی از مسافران می گوید: اگرچه ساخت و ساز بی ضابطه باعث آسیب به اکوسیستم منطقه می شود، ولی مسئولان محلی می‌توانند فضایی را برای پارکینگ خودروها و اسکان مسافران با رعایت اکوسیستم منطقه درنظر بگیرند.

«علی امینی» با اشاره به رهاسازی زباله‌ها در اطراف تالاب و جنگل منتهی به آن، می‌افزاید: اگرچه این بی‌مبالاتی از سوی بازدیدکنندگان پذیرفتنی نیست ولی سطل زباله‌های کمی در اطراف تالاب تعبیه شده است.

 

دهیار سوستان درباره وجه تسمیه و ویژگی‌های تالاب می‌گوید: سوستان از دو کلمه «سی» و پسوند مکان«ستان» تشکیل شده است. «سی» در زبان گیلکی شرق، به معنی کوه سنگی است. بنابر روایت‌های محلی، تالاب سوستان درو اقع مکانی است که حدود صد سال پیش اهالی منطقه برای ذخیره آب کشاورزی کنده‌اند. آب ورودی تالاب به‌جز نزولات جوی، از رود منطقه «کته شال» تغذیه می‌شود.

 

«مسعود ابراهیم نژاد» با اشاره به ثبت این تالاب می‌گوید: در حال حاضر، تالاب سوستان ۱۷هکتار وسعت داشته و عمق آن به چهار هکتار می‌رسد. این تالاب اخیرا به شماره ۶۴۱ در فهرست آثار طبیعی کشور ثبت شده است.

 

وی یادآور می‌شود: جانمایی و نصب نیمکت‌ها و سطل‌های زباله توسط دهیاری صورت گرفته است و برای توسعه آن نیازمند تخصیص اعتبار از سوی فرمانداری هستیم.

 

ابراهیم نژاد هرنوع توسعه گردشگری در حریم تالابی که ثبت ملی شده را منوط به تاییدیه از مقامات فرادست می‌داند و می‌افزاید: فرمانداری لاهیجان اعلام کرده که دهیاری نمی‌تواند بدون تایید هر طرحی شخصا هزینه کند و فرمانداری منطقه برای توسعه گردشگری، به دنبال جذب سرمایه گذار خصوصی است تا یک طرح کلان اجرا شود.

کد خبر 967423

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha