از «اورینتالیسم» تا «اسلام هراسی» / مقابله با احساسات ضد مسلمانان در سراسر جهان

در طول دوران استعمار «اورینتالیسم» یا همان شرق شناسی تا حد زیادی برداشت غربی ها از مسلمانان را شکل می داد و حالا یک بار دیگر همان برداشت دوباره ظاهر شده اما این بار بر اساس مفهوم دیگری به نام اسلام هراسی بنا شده است.

خبرگزاری شبستان ،گروه جهان اسلام: در طول دوران استعمار «اورینتالیسم» یا همان شرق شناسی تا حد زیادی برداشت غربی ها از مسلمانان را شکل می داد  و حالا  یک بار دیگر همان برداشت دوباره ظاهر شده اما این بار بر اساس مفهوم دیگری به نام اسلام هراسی بنا شده است.

 

در ابتدا هر آنچه دانشمندان اروپایی در زمان استعمارشاهد آن بودند ، تعمیم یافته و به عنوان هنجار جامعه برای همه مردم شرق فراتر از پیچیدگی های فرهنگی ، تفاوت های جغرافیایی و تنوع زبانی شناخته می شد.

 

 این امر باعث شده  بود که آنها بتوانند روایت های خود را در مورد شرق بر اساس پیش فرض های نادرست بسازند.

 

اما طی دو دهه گذشته پس از حملات 11 سپتامبر اکثریت غربی ها بار دیگر تسلیم مفهوم تبلیغات ضد مسلمانان بر اساس مفروضات دروغین اسلام هراسی شدند در حالی که اقدامات عده معدودی را برای برچسب زدن به کل مسلمانان تعمیم می دهند.

 

این امر همچنین باعث شد که آنها در حالی که از اصطلاحاتی مانند تروریست و افراطی بهره می برند روایت خود را درباره مسلمانان بسازند.

 

به همین ترتیب با وجود اینکه اکثریت مسلمانان با تنوع در تاریخ و قومیت در بیش از پنجاه کشور زندگی می کنند برخی ویژگی های خاص به عنوان یک گروه از مردم به مسلمانان نسبت داده شد.

 

برخی از عوامل ایجاد کننده اسلام هراسی بر اساس ناآگاهی از اسلام  و بیگانه هراسی شکل می گیرد و غربی ها از همین هراس برای بدنام کردن مسلمانان استفاده می کنند.

 

در حقیقت اسلام هراسی یکی از پدیده های اخیر است که جوامع غربی به طور کلی و هند به طور خاص با آن درگیر شده اند.

 

دانشمندان اصطلاح اسلام هراسی را ترس ، نفرت ، خصومت یا تعصب اغراق آمیز علیه دین اسلام یا مسلمانان که با کلیشه های منفی منجر به تعصب ، تبعیض و حاشیه نشینی و محرومیت مسلمانان از زندگی اجتماعی ، سیاسی و مدنی شده است،تعریف می کنند.

 

این مسئله در بسیاری از موارد به ویژه درمورد مسلمانانی که در مناطق مختلف جهان به عنوان اقلیت زندگی می کنند  در نگرش ها منعکس شده است.

 

اسلام هراسی از 11 سپتامبر با سرعت نگران کننده ای رشد کرده است. قرار است جوامع بشری با تفاهم بین یکدیگر زندگی کنند اما اسلام هراسی در حال ایجاد تفرقه است.

 

«عمران خان» نخست وزیر پاکستان  در سال گذشته در اولین سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد پس از روی کار آمدن گفت: 1.3 میلیارد مسلمان در این جهان وجود دارد. میلیون ها مسلمان به عنوان اقلیت در ایالات متحده و کشورهای اروپایی زندگی می کنند.

 

وی افزود: در غرب سوء  تفاهمی در مورد اسلام وجود دارد که موجب گسترش اسلام هراسی شده است. اما ما باید بدانیم که هیچ دینی رادیکالیسم را تبلیغ نمی کند و اساس همه ادیان مهرورزی و عدالت است .

 

عمران خان همچنین گفت: اسلام هراسی طی سالهای متمادی در مناطق مختلف جهان احساسات مسلمانان را جریحه دار کرده و ترس از اسلام را به عنوان یک نیروی ژئوپلیتیک گسترش داده است.

 

به همین دلیل واحد «دیده بان اسلام هراسی» برای نظارت بر حوادث اسلام هراسی در سازمان همکاری اسلامی اسلامی تاسیس شد.

 

 سازمان همکاری اسلامی با هماهنگی سایر کشورهای عضو ، سازوکار حقوق بشر سازمان ملل و جامعه بین المللی برای مقابله با اسلام هراسی همکاری می کند.

 

اقداماتی از قبیل گفتگو ، آگاهی جهانی و ارائه تصویری واقعی از اسلام می تواند در کاهش احساسات ضد مسلمان موثر باشد و این روندی است که سازمان همکاری اسلامی و برخی از سازمان های حقوق بشری آن را در پیش گرفته اند.

کد خبر 973797

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha