«ابراهیم حافظی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد ضمن تبریک هفته وحدت گفت:اداره مطبوعات این سازمان یکی از بزرگترین آرشیوهای مطبوعاتی ایران را در اختیار دارد که بیش از ۲۰۰ نسخه از نشریات آن را نشریات مربوط به دانشآموزان تشکیل داده است.
رئیس اداره مطبوعات سازمان کتابخانه های آستان قدس رضوی با بیان اینکه این تعداد، ۵ هزار عنوان را شامل میشود، گفت: در میان این مجموعه سالنامههای نفیسی از اولین سالنامههای دانشآموزی در مشهد نیز دیده می شود که اغلب آنها توسط دانشآموزان مدارس چاپ شده است.
وی تصریح کرد: در این آرشیو تعداد ۳۰ عنوان نشریه با نام «دانشآموز» موجود است که بسیاری از آنها جزء نفایس و نشریههای منحصر به فرد به شمار میرود و این درحالی است که بیش از ۳۵۰ عنوان از نشریات با عناوین متفاوت ویژۀ کودک و نوجوان است.
حافظی با بیان اینکه «دانش» به عنوان قدیمیترین نشریه در این زمینه، یکی از نفیسترین نشریات موجود در این آرشیو است، گفت: این نشریه توسط مدرسۀ دارالفنون در سال ۱۲۶۱ شمسی منتشر شده است.
رئیس اداره مطبوعات سازمان کتابخانه های آستان قدس رضوی ادامه داد: نخستین نشریه با نام «دانشآموز» در سال ۱۳۱۳ نوسط انتشارات کانون اسلام در تهران منتشر شده که نشریهای کاملا دینی بوده است و ارتباطی با دانشآموزان و آموزشوپرورش ندارد؛ بلکه هدف آن انتقال دانش اسلامی و آموزههای دینی به مخاطبان بوده است.
وی افزود: نخستین نشریه برای دانشآموزان، در سال۱۳۲۷ با نام «دانشآموز» توسط ادارۀ انطباعات اداره کل نگارش وزارت فرهنگ چاپ شده است و یکی از بهترین مجلههای ایران برای دانشآموزان دورۀ ابتدایی به شمار میرفت که حاوی اطلاعات و اخبار علمی و ادبی بوده است.
حافظی در خصوص اولین نشریۀ دانشآموز چاپ شده از سوی آموزش و پرورش اظهار داشت: وزارت آموزشوپرورش برای اولین بار در سال ۱۳۴۳، مرکز تهیه خواندنیهای نوسوادان را مأمور کرد تا با همکاری موسسه انتشارات فرانکين مجلهای را منتشر کند که جنبۀ آموزشی و سرگرمی برای دانشآموزان مقاطع مختلف داشته باشد، یکی از این مجلهها «پیک معلم و دانش آموز» بود که ايرج جهانشاهي مديریت مجله را به عهده داشت.
رئیس اداره مطبوعات سازمان کتابخانه های آستان قدس رضوی افزود: از سال ۱۳۴۷ مجله «پيک دانشآموز» و بعد از آن «پیک نوآموز» و «پیک معلم» توسط این وزارتخانه منتشر شد.
وی به نشریات «دانشآموز» منتشر شده در دوران پس از انقلاب پرداخت و بیان کرد: با پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ وزارت آموزشوپرورش، دفتر امور کمک آموزشی و کتابخانهها را مأمور به ادامه انتشار مجلات آموزشی کرد و اولین مجله با این نام پس از انقلاب در وزارتخانه با نام «دانشآموز» منتشر شد.
حافظی ادامه داد: دانشآموزان پيشگام که در سال ۱۳۵۸ در اکثر شهرهای ایران گروهی به نام خود تشکیل داده بودند مجلهای با نام «نبرد دانشآموز» را در تهران تأسیس کردند که اخبار و اطلاعات فرهنگی و اجتماعی را چاپ میکرد و هدف این گروه، مبارزه با امپریالیست و استعمار بود.
رئیس اداره مطبوعات سازمان کتابخانه های آستان قدس رضوی همچنین از نشریات «رشد دانشآموز»، «رشد نوآموز»، «رشد جوان»، «رشد معلم»، «رشد مدیریت مدرسه»، «دانشآموزان»، «دانشجویان و دانشآموزان ایران«، «بهداشت دانشآموز»، «دنياي دانشآموز»، «دانشآموز و معلم»، «دانشآموزان پيشگام قزوين»، «دانشآموز مسلمان»، «رسالت دانشآموز»، «بصيرت دانشآموز بسيجي»، «جنگ رياضي دانشآموز» و «اميد دانشآموز» به عنوان برخی دیگر از نشریات دانشآموزی موجود در آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی نام برد.
نظر شما