افزایش نرخ کارمزد خدمات ریالی پس از ۵ سال/ حقوق‌ زیر ۴ میلیون تومان معاف از مالیات شد

آغاز ثبت نام ۵ محصول در طرح جدید پیش فروش ایران خودرو، حقوق‌ زیر ۴ میلیون تومان معاف از مالیات شد، قیمت دلار و نفت در بودجه ۱۴۰۰ منطقی است، افزایش نرخ کارمزد خدمات ریالی پس از ۵ سال برخی از اخبار اقتصادی امروز شبستان است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز دوشنبه سوم آذر شبستان به شرح زیر است:

آغاز ثبت نام ۵ محصول در طرح جدید پیش فروش ایران خودرو

گروه خودروسازی ایران خودرو با صدور اطلاعیه ای زمان و شرایط جدید پیش فروش ۵ محصول خود را اعلام کرد.

براساس این اطلاعیه ثبت نام طرح جدید پیش فروش ۵ محصول ایران خودرو از امروز دوشنبه سوم آذرماه آغاز شد.

در این طرح سود مشارکت دنا پلاس، ۲۰۷ دستی  و پارس ۹ تا ۱۱ درصد است، سود مشارکت رانا پلاس و سورن پلاس ۱۰ تا ۱۲ درصد است.

مبلغ پیش پرداخت دنا پلاس ۸۳۰.۶۱۰.۰۰۰، ۲۰۷ دستی ۷۶۱.۱۸۰.۰۰۰ ، پارس  ۶۳۱.۷۴۰.۰۰۰، رانا پلاس ۸۹۷.۵۸۰.۰۰۰ و سورن پلاس ۹۴۲.۵۲۰.۰۰۰ ریال خواهد بود.

گفتنی است، شرط سند در رهن در بخشنامه پیش فروش مشارکت در تولید ایران خودرو حذف شده است اما همچنان محدودیت گارانتی و عدم صلح حواله برقرار است.

شرح خودرو کد مبلغ پیش پرداخت (ریال)  رنگ های قابل عرضه موعد تحویل
دنا پلاس ۷۰۳ ۸۳۰.۶۱۰.۰۰۰ سفید - مشکی - خاکستری - نقره ای مهر ۱۴۰۱ تا آذر ۱۴۰۱

۲۰۷ دستی 

۶۰۰ ۷۶۱.۱۸۰.۰۰۰ سفید - مشکی - خاکستری - نقره ای مهر ۱۴۰۱ تا آذر ۱۴۰۱

پارس tu5

۲۸۵ ۶۳۱.۷۴۰.۰۰۰ سفید - مشکی - خاکستری  مهر ۱۴۰۱ تا آذر ۱۴۰۱

رانا پلاس

۶۱۰ ۸۹۷.۵۸۰.۰۰۰ سفید - مشکی - خاکستری - نقره ای فروردین ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۱

سورن پلاس

۵۷۵ ۹۴۲.۵۲۰.۰۰۰ سفید - مشکی - خاکستری  فروردین ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۱

 

حقوق‌ زیر ۴ میلیون تومان معاف از مالیات شد

براساس جزئیات پیش نویس لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، سقف معافیت مالیاتی حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی برای یک سال ۴۸ میلیون تومان و ماهانه تا ۴ میلیون تومان خواهد بود.

براساس جزء ۵ تبصره ۱۲ لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده ۸۴ قانون مالیات‌های مستقیم در سال ۱۴۰۰ سالانه مبلغ چهارصد و هشتاد میلیون ۴۸۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال تعیین می‌شود.

نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از حقوق و مزایای فوق العاده، موضوع ماده ۸۵ قانون مالیات‌های مستقیم به صورت مازاد بر مبلغ مذکور تا یک و نیم برابر آن مشمول مالیات سالانه ۱۰ درصد  و نسبت به مازاد یک و نیم برابر تا دو و نیم برابر آن مشمول مالیات سالانه پانزده درصد  و نسبت به مازاد دو و نیم برابر تا چهار برابر آن مشمول مالیات سالانه بیست درصد و نسبت به مازاد چهار برای مشمول مالیات بیست و پنج درصد ۲۵ اصلاح می‌شود.

همچنین تبصره‌های ۱ و ۲ قانون اصلاح ماده ۱۲ قانون مالیات‌های مستقیم مصوب ۱۳۹۶/۴/۲۷ به قوت خود باقی است.

پیش نویس لایحه بودجه ۱۴۰۰ قانون بودجه سال ۹۹
  • سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌های مستقیم در سال ۱۴۰۰ سالانه مبلغ چهارصد و هشتاد میلیون ریال تعیین می‌شود.
  • سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌های مستقیم در سال ۹۹ سالانه مبلغ سیصد و شصت ميليون ریال تعیین می‌شود.
  • نرخ مالیات بر کل درآمد کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از حقوق و مزایای فوق العاده موضوع ماده ۸۵ قانون مالیات‌های مستقیم به صورت مازاد بر مبلغ مذکور سالانه ده درصد (۱۰%) و نسبت به مازاد یک و نیم برابر مشمول مالیات سالانه پانزده درصد و نسبت به مازاد دو و نیم برابر سالانه بیست درصد (۲۰%) و نسبت به مازاد چهار برابر مشمول مالیات بیست و پنج درصد (۲۵%) اصلاح می‌شود.
 
  • میزان معافیت مالیات سالانه مستغلات اشخاص فاقد درآمد موضوع ماده (۵۷) قانون مالیات‌های مستقیم و مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیات‌های مستقیم سالانه مبلغ ۰۰۰.۰۰۰ .۳۶۰ ریال تعیین می‌شود.
  • نرخ مالیات بر کل درآمد کارکنان دولتی و غیردولتی بر  مازاد بر مبلغ مذکور سالانه ده درصد (۱۰%) و نسبت به مازاد یک و نیم برابر مشمول مالیات سالانه پانزده درصد و  نسبت به مازاد دو و نیم برابر سالانه بیست درصد (۲۰%) و نسبت به مازاد چهار برابر مشمول یک و نیم برابر تا دو و نیم برابر آن مشمول مالیات سالانه مالیات بیست و پنج درصد (۲۵%) است.
 
  • میزان معافیت مالیاتی اشخاص موضوع ماده (۵۷) و ماده (۱۰۱) قانون مالیات‌های مستقیم سالانه مبلغ دویست و هشتاد و هشت میلیون ریال تعیین می‌شود.
 
  • اشخاصی که از معافیت‌های مالیاتی ماده (۸۶) قانون مالیات‌های مستقیم بهره‌مند هستند، مشمول معافیت قانون مذکور نمی‌شوند.

میزان معافیت مالیات سالانه مستغلات اشخاص فاقد درآمد موضوع ماده   ۵۷قانون مالیات‌های مستقیم و مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده ۱۰۱ قانون مالیات‌های مستقیم، سالانه به مبلغ  ۳۶۰ میلیون ریال اصلاح می‌شود.

این در حالی است که در سال ۹۹ معافیت مالیاتی حقوق ۳۶ میلیون تومان در نظر گرفته شده بود.

بر این اساس سازمان امور مالیاتی در شش ماهه نخست سال بیش از ۵ هزار و ۵۴۵ میلیارد تومان از حقوق کارکنان بخش عمومی و ۵۲۳۳ میلیارد تومان از بخش خصوصی مالیات اخذ کرده است.

۱۱۰۲۰۰ بند دوم: مالیات بر درآمدها ۱۹۲.۶۵۳.۷۹۰
۱۱۰۲۰۱ حقوق کارکنان بخش عمومی ۵۵.۴۵۶.۶۸۸
۱۱۰۲۰۲ حقوق کارکنان بخش خصوصی ۵۲.۳۳۴.۹۴۸

 

قیمت دلار و نفت در بودجه ۱۴۰۰ منطقی است

محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه درباره قیمت ارز و نفت در بودجه اعلام کرد که« نرخ ارز را به گونه‌ای محاسبه کرده‌ایم که بین ۱۱ تا ‌۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان باشد. قیمت نفت هنوز نهایی نشده، اما برآورد اولیه ما۴۰  دلار است. علاوه بر این، او تاکید کرده که وابستگی بودجه ۱۴۰۰ به نفت کمتر از ۱۰ درصد برآورد شده است.»

براساس گفته نوبخت قیمت ارز در بودجه سال آینده کاهشی پیش‌بینی شده و این موضوع سیگنال مهمی برای روند آتی بازار دلار است. درآمد بودجه ۱۴۰۰ از محل نفت نیز حدود ۱۱۰ هزار میلیارد تومان خواهدبود.

غلامعلی جعفرزاده، عضو کمیسیون برنامه وبودجه مجلس دهم تحلیل خود را از قیمت نفت در بودجه سال آینده مطرح کرد: تعیین قیمت نفت پروسه‌ای دارد که باید طی شود. از جمله اینکه توسط صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی مورد کنترل قرار می‌گیرد. از طرف دیگر ایران قیمت هر بشکه نفت را باید نزدیک به کشورهای همسایه که تقریبا همردیف آن قرار دارد، ببندد.

وی درباره واقع‌ بینانه بودن قیمت فوق برای هر بشکه نفت گفت: اکنون قیمت ۳۰ تا ۵۰ دلار بین روسیه، ترکیه، کویت، عربستان، امارات و نفت شل آمریکا متغیر است. از کمیسیون تعیین بودجه درباره قیمت هر دلار بشکه نفت سوال کردم، براساس توضیحات آنان تعیین رقم فوق منطقی به نظر می‌رسد و راه دیگری هم جز این وجود نداشت.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه در مجلس دهم  اضافه کرد: ایران برای تعیین قیمت هر بشکه نفت باید متناسب با منطقه؛ نه نیاز خود تصمیم بگیرد. شاید اکنون فروش نفت با قیمت ۱۰۰ دلار هم مشکل کشور را برطرف نسازد، ولی قیمت فوق برای هر بشکه نفت واقعی نوشته شده است. 

جعفرزاده در خصوص واقعی بودن نرخ ارز نیز اظهار داشت: دولت اجبار دارد تا در برخی از موارد به سمت حداقل قیمت حرکت کند و درباره مدنظرقرار دادن این قیمت ارز نقدی وارد نیست.  چنانچه قیمت ارز را بیشتر از عدد مورد اشاره مدنظر قرار می‌داد، پالس بدی به بازار وارد می‌کرد، بنابراین اینکه دولت با یک رقمی تلاش می‌کند خود را به حداقل برساند، منطقی است. 

وی در ادامه تاکید کرد: رسانه هم نباید از دولت بخواهد که قیمت بازار را بپذیرد زیرا برای پایین آمدن قیمت ارز باید تلاش صورت گیرد. تقاضای کارشناسان از دولت این است که به سمت ارز نیمایی حرکت کند.

 

افزایش نرخ کارمزد خدمات ریالی پس از ۵ سال

علیرضا قیطاسی، دبیرکل شورای هماهنگی بانک‌های دولتی و نیمه دولتی در خصوص تغییر نرخ کارمزد خدمات بانکی گفت: از اوائل آبان ماه بخشنامه اصلاحات بانک مرکزی درباره کارمزد خدمات بانکی اعم از ریالی و الکترونیکی ابلاغ شد که از اول آذر ماه لازم الاجراست.

وی در گفت وگو با بخش خبر سراسری رادیو ایران، با بیان اینکه کارمزدهای خدمات بانکی به دو بخش ریالی و الکترونیکی تقسیم می شود، اظهار کرد: خدمات ریالی شامل بخش هایی اعم از صدور ضمانتنامه ها، حواله ها، انواع حساب ها، صدور گواهی نامه عدم پرداخت، ارزیابی اموال منقول و غیرمنقول، خدمات قبوض و ... است که براساس مقررات گذشته کارمزد مشخصی برای آنها تعریف شده و از مشتریان اخذ می شود.

به گفته قیطاسی، براساس قانون بانک مرکزی هرساله با مصوبه شورای پول و اعتبار می تواند تعرفه های کارمزد خدمات بانکی را مورد بازنگری قرار دهد که در بخش خدمات ریالی آخرین تغییر برای حدود ۵ سال پیش است. به همین دلیل در طول یکسال گذشته با همکاری شورای هماهنگی بانک های دولتی و کانون بانک های خصوصی کارگروهی تشکیل و این اصلاحات جدید به به بانک مرکزی پیشنهاد شد تا کارمزدهای خدمات بانکی به میزان ۲۰ درصد افزایش یابد.

دبیرکل شورای هماهنگی بانک‌های دولتی و نیمه دولتی با اشاره به نرخ کارمزد خدمات الکترونیکی بانکی نیز گفت: آخرین بخشنامه نرخ کارمزد بانک مرکزی در این بخش مربوط به ۱۱ سال قبل است. با توجه به اینکه سطح عمومی قیمت ها در طول این سال ها تغییر داشته، به همان اندازه قیمت تمام شده خدمات برای بانک ها نیز بالا رفته که برهمین اساس مقرر شد در بخش خدمات الکترونیکی نیز افزایش ۲۰ درصدی نرخ کارمزد را  نسبت به نرخ ۱۱ سال قبل داشته باشیم.

 

افزایش نرخ تورم کالاهای وارداتی در بهار ۹۹

تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده ­های ریالی در فصل بهار ١٣٩٩ نسبت به فصل قبل، ٦٧,٧ درصد است که در مقایسه با تورم فصلی زمستان ١٣٩٨ (برابر با ٥٢.٢ درصد) حدود ١٥.٥ واحد درصد افزایش داشته است.

قیمت کالاهای وارداتی یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر میزان مبادلات خارجی کشورها و نیز یکی از عوامل تعیین کننده رابطه مبادله می‌باشد و تغییرات آن­ها از اهمیت بالایی برخوردار است. در طرح شاخص قیمت کالاهای وارداتی تاکنون از کلیه کدهای تعرفه وارداتی کشور سال ١٣٩٠ (سال پایه) استفاده شده که پس از بررسی­ های به عمل آمده، سال ١٣٩٥ به عنوان سال پایه­ جدید آن در نظر گرفته شد و گزارش حاضر بر اساس کلیه کدهای تعرفه وارداتی کشور سال ١٣٩٥ (سال پایه جدید) ارائه می­ شود.

تورم فصلی

تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده­ های ریالی در فصل بهار ١٣٩٩ نسبت به فصل قبل، ٦٧,٧ درصد است که در مقایسه با تورم فصلی زمستان ١٣٩٨ (برابر با ٥٢.٢ درصد) حدود ١٥.٥ واحد درصد افزایش داشته است. همچنین تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده­ های دلاری نیز در فصل بهار ١٣٩٩ نسبت به فصل قبل، ١٠.٨ درصد افزایش داشته که در مقایسه با تورم فصلی زمستان ١٣٩٨ (برابر با ٨.٦ درصد) حدود ٢.٢ واحد درصد افزایش داشته است. در گروه­ های اصلی طبقه بندی HS کمترین نرخ تورم فصلی در بخش ریالی مربوط به گروه «پوست خام، چرم، پوست های نرم و اشیاء ساخته شده از این مواد، و ...» (٣,٦- درصد) و بیشترین نرخ مربوط به گروه « محصولات صنایع شیمیایی یا صنایع وابسته به آن و ...» (٨٨.٤ درصد) است.

تورم نقطه به نقطه

تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده­ های ریالی در فصل بهار ١٣٩٩ نسبت به فصل مشابه سال قبل ٤٠٧,٥ درصد است که در مقایسه با تورم نقطه به نقطه زمستان ١٣٩٨ (برابر با ٣٢٦.٤ درصد) حدود ٨١.١ واحد درصد افزایش داشته است. همچنین تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده ­های دلاری در فصل بهار ١٣٩٩ نسبت به فصل مشابه سال قبل ٣٧.٢ درصد است که در مقایسه با تورم نقطه به نقطه زمستان سال ١٣٩٩ (برابر با ٣١.٤ درصد) ٥.٨ واحد درصد افزایش داشته است. در گروه­ های اصلی طبقه بندی HS کمترین نرخ تورم نقطه به نقطه در بخش ریالی مربوط به گروه « پوست خام، چرم، پوست های نرم و اشیاء ساخته شده از این مواد، و ...» (٧,٤- درصد) و بیشترین نرخ مربوط به گروه « محصولات صنایع شیمیایی یا صنایع وابسته به آن» (٥٢٤.٦ درصد) است.

 

 

کد خبر 990239

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha