ثبت ملی خانه تاریخی «فرشاد نیا» در روستای قوژد گناباد ابلاغ شد

مکرمی فر با بیان اینکه خانه تاریخی فرشادنیا که به شماره ۳۳۰۰۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، به استانداری ابلاغ شد، گفت: این اثر تاریخی در خراسان رضوی، شهر گناباد، بخش مرکزی قسمت جنوبی بافت تاریخی روستای قوژد، خیابان شهید زمانیان قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، «ابوالفضل مکرمی فر» امروز(۲۵ آبان) در جمع خبرنگاران با بیان اینکه خانه تاریخی فرشادنیا در روستای قوژد شهرستان گناباد که به شماره 33009به تاریخ 1399/2/30 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، به استانداری ابلاغ شد، افزود: این اثر تاریخی در استان خراسان رضوی، شهرستان گناباد، بخش مرکزی- قسمت جنوبی بافت تاریخی روستای قوژد و در خیابان شهید زمانیان ۴ قرار دارد.

 

مدیرکل میراث فرهنگی خراسان رضوی با بیان این‌که اقلیم بومی منطقه به علت واقع‌شدن در حاشیه کویر و دوری از دریا از نوع آب‌وهوای صحرایی و بیابانی گرم و خشک است، اظهار کرد: بافت قدیمی این روستا که مجموعه‌ای کامل از بناهای تاریخی با معماري بسیار زیبا را در خود جای‌داده است یکی از بافت‌های باقی‌مانده در گناباد است که هم‌اکنون روی طرح مطالعاتی آن اقداماتی صورت گرفته است.

 

وی افزود: این بافت که یکی از طرح‌های مهم گردشگری استان خراسان رضوی محسوب می‌شود و در حال حاضر دارای سکنه است و به‌عنوان يكي از روستاهای هدف گردشگری انتخاب‌شده، كه مرمت برخي خانه‌ها و بناهاي شاخص مانند مساجد انجام‌گرفته است.

 

مکرمی فر درباره تاريخچه و وجه‌تسمیه اثر اظهار کرد:خانه فرشاد نیا واقع در بافت با ارزش روستای قوژد است که بنا بر مستندات موجود از بناهای هم‌دوره و مطالعات تطبیقی صورت گرفته این بنا می‌تواند متعلق به دوره قاجاریه  باشد.

 

مدیرکل میراث فرهنگی خراسان رضوی ادامه داد: معماران دیگری که از آن‌ها یاد می‌شود استاد ابوالقاسم یزدی،استاد اسدی کاخکی و حسن عالی می‌باشند که در طول سال‌های مختلف در بنا تغییراتی ایجاد می‌کرده‌اند.

 

وی اظهار کرد: خانه فرشاد نیا با طول ۲۲.۹۴ متر و عرض حداکثری ۱۸.۱۱ متر و به وسعت ۳۲۴.۸۶ مترمربع، ازلحاظ طرح و نقشه در زمره منازل با حیاط مرکزی قرار دارد، سر در ورودی در ضلع شمالی بنا قرار دارد که با طاق گهواره‌ای پوشیده شده و در دو طرف آن سکوها یا به‌اصطلاح پیر نشین قرار دارد، سر در به‌وسیله دالانی با دو زاویه ۹۰ درجه و پوشش ضربی به حیاط مرکزی وصل می‌شود.

 

مکرمی فر با بیان این ‌که حیاط مرکزی مستطیل شکل است، ادامه داد: این بنا دارای پنج اتاق و یک مطبخ در دالان شمالی است، فضای دسترسی به اتاق‌هایی که پنجره‌ای به حیاط ندارند به‌وسیله دالان‌های ایجادشده است، فضای داخلی اتاق‌ها دارای پوشش فیل پوش و طاق عدسی است.

 

مدیرکل میراث فرهنگی خراسان رضوی افزود: پوشش کف حیاط موزاییک فرش و نمای بیرونی خانه اندود کاه‌گل است که دیواره‌های خارجی را ساده و بدون تزئین خاصی قرار داده است، وجود حیاط مرکزی، وجود دالان و تأکید بر محرمیت، گچ‌بری و تزئینات زیبای اتاق بادگیر و بادگیر دوطرفه زیبا از ویژگی‌های خاص این اثر است.

 

کد خبر 993415

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha