مهمترین درس امام حسن عسگری(ع) برای سیاستمداران امید در اوج سختی ها است

حجت الاسلام سلطانی تهرانی گفت: آن چیزی که حاکمان و سیاستمداران ما می توانند از سیره امام حسن عسگری (ع) بیاموزند این است که جامعه بشری به امید زنده می ماند و در اوج سختی ها، بحران ها و فشارها امید جامعه را به حرکت در می آرود.

خبرگزاری شبستان _گروه سیاسی _فرزانه تهجا: امام حسن عسگری(ع) یازدهمین امام شیعیان اثناعشری است که به مدت ۶ سال امامت شیعیان را بر عهده داشت. او فرزند امام هادی(ع) و پدر امام زمان(عج) است. مشهورترین لقب وی، عسگری است که به اقامت اجباری‌اش در سامرا اشاره دارد. او در سامرا تحت مراقبت حکومت قرار داشت و برای فعالیت‌های خود با محدودیت روبه‌رو بود. با تاکید بر این مقدمه گفتگویی با حجت الاسلام «مرتضی سلطانی تهرانی» استاد حوزه و دانشگاه در مورد مهمترین درسی که سیاستمداران امروز می توانند از زندگی امام حسن عسکری (ع) بگیرند، به شرح زیر ارایه می شود.

 

جایگاه امام حسن عسگری (ع) را در میان انبیاء الهی چگونه است؟

امام حسن عسگری (ع) به عنوان یازدهمین وصی و جانشین آخرین پیامبر خدا است یعنی سلسله نبوت با حضور و بعثت ایشان ختم می شود و بنا بر اعتقادات شیعی و نص صریح قرآن و روایاتی که در منابع شیعه و سنی وجود دارد، جریان امامت و وصایت خداوند عالم بر اساس قواعد ضروری در بعثت انبیاء، ائمه اطهار (ع) را نصب کرده است و پیامبر اسلام (ص) را معرفی کرده است.

 

آیا پیامبر گرامی اسلام (ص) در متون معتبر نشانه ای از امامت ایشان را نوید داده اند؟

رسول اکرم (ص) در روایات مختلفی که در متون شیعی و سنی وجود دارد، نوید موعود همه امم و منجی همه عالم را دوازدهمین وصی و جانشین خود بیان کرده اند و این امر در میان مردم رایج بوده و همه می دانستند که دوازدهمین جانشین پیامبر خاتم در واقع موعود تمام امم و منجی تمام عالم است که خداوند متعال در قرآن کریم در آیه ای می فرماید:" وَ لَقَدْ كَتَبْنا فِي الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُها عِبادِيَ الصَّالِحُونَ «105» سوره انبیاء

 

و همانا در (كتاب آسمانى) زبور (كه) بعد از ذكر، (تورات، نازل شده) نوشتيم كه قطعاً بندگان صالح من وارث زمين خواهند شد." ، ما در قرآن و تورات و انجیل به تحقیق نوشتیم که زمین را صالحان وارث می شوند و محقق کننده این وعده الهی دوازدهمین وصی از اوصیای پیامبر اسلام (ص) است.

 

جو حاکم حکومتی در دوران زندگی امام حسن عسگری(ع) چگونه توصیف می شود؟

این حقیقت را همه از جمله خلفای عباسی می دانستند و به همین جهت ائمه معصومین (ع) مدام و به شدت تحت نظر بودند و وقتی نبوت به امام حسن عسگری (ع) رسید، آنها می دانستند که فرزند امام حسن عسگری (ع) بنا به روایاتی که از پیامبر اکرم (ص) بیان شده است، رسول امم خواهد بود و کاخ ظلم و استبداد آنها را زیر و رو می کند.

 

امام حسن عسگری (ع) به شدت تحت مراقبت حکام وقت بود تا حدی که در متون اسلامی قید شده است که ایشان را در یک زندان و مجموعه خاص که به شدت تمام حرکات و سکنات ایشان روز و شب و تمام لحظات آنات امام حسن عسگری (ع) تحت کنترل بود تا امام زمان (عج) متولد نشود.

 

با توجه به شرایط خفقان حکومتی در زمان زندگی با برکت امام حسن عسگری (ع) چه وظایفی بر دوش ایشان قرار دارد؟

در چنین شرایطی امام حسن عسگری (ع) وظیفه ای دارد، یک وظیفه در قبال مردم عصر خود و شیعیان عصر خود و وظیفه دیگر که به عنوان معصوم در برابر تمام انسان های تاریخ بر دوش امام (ع) قرار دارد؛ به همین دلیل امام حسن عسگری (ع) باید زمینه غیبت امام زمان (عج) را نیز فراهم می کرد؛ به همین دلیل امام (ع) با تقویت و امتداد شبکه وکالت و ارتباط گیری با شیعیان، آنها را برای ارتباط با امام غایب آموزش دادند که چگونه با امام غایب مرتبط باشند و بتوانند از فضایل و انوار الهی و فضایل ایشان بهره مند شوند.

 

مهمترین اقدام امام حسن عسگری (ع) در جامعه شیعی بفرمایید؟

یکی از اقدامات مهم و اثرگذار امام حسن عسگری (ع) در طول عمر با برکت شان این بود که جامعه شیعی را در سراسر عالم تمرین داده و آماده کرده اند تا مقدمه سازی کرده و شبکه وکالت را تقویت کنند تا آماده ارتباط با امام غایب شوند که از جمله اقدامات مهم امام حسن عسگری (ع) محسوب می شود.

 

سیاستمداران در جامعه امروز چه درسی می توانند از سیره و زندگی ایشان بیاموزند؟

آن چیزی که حاکمان و سیاستمداران ما می توانند از سیره امام حسن عسگری (ع) بیاموزند، این است که جامعه بشری به امید زنده می ماند و در اوج سختی ها، بحران ها و فشارها  امید، جامعه انسانی و ابتدا انسان را به عنوان رکن اصلی جامعه و دوم خود جامعه را  به حرکت در می آورد.

 

 پیام های تمام انبیاء الهی برای بشر نوید است. جهان آخرت برای بشر نویدی تاثیرگذار  و معاد یک نوید تعیین کننده است که نشان می دهد دنیا بن بست نیست اما امیدی که مبتنی بر واقعیت ها است و نه مبتنی بر توهمات، تخیلات و آن چیزهایی که انسان را به مرحله آزمون و خطا می کشاند.

 

این امید برآمده از متون و نصوص دینی است که این متون به واسطه اتصال به وحی و خداوند متعال مبتنی بر واقعیت و حقیقت نیازهای بشری هستند. امام حسن عسگری (ع) در اوج فشارهای عباسیان جامعه شیعی را با امید ولادت امام عصر (عج) و ظهور ایشان کماکان زنده، استوار ، متحرک و پویا تربیت می کند و به دست امام عصر (اروحنا نافداه) می سپارد.

کد خبر 996793

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha