خبرگزاری شبستان_ رشت، طبق مشاهدات میدانی، بررسی وضعیت واحدهای صنفی، اظهارات خود مردم و گزارشات دستگاههای اجرایی و نظارتی وضعیت تامین و توزیع مرغ در گیلان به ثبات نسبی رسیده و رضایت عموم را تا حدودی جلب کرده است از طرفی با توجه به عدم حل ریشهای مشکل کمبود نهادههای دامی احتمال در شکنندگی وضعیت فعلی بازار مرغ استان دور از انتظار نیست.
این روزها نوسانات قیمت مرغ نه فقط در قطبهای اصلی تولید آن بلکه در سراسر کشور به آسمان پرکشیده است به طوریکه از قیمتهای مصوب 15 هزار و 750 تومان به سرعت به سمت 19 هزار و 100 تومان و دیروز 12 آذر معادل 24 هزار و 400 تومان و قیمت آزاد 25 تا 36 هزار تومان در هر کیلوگرم برای مصرف کننده افزایش پیدا کرد.
کشتار روزانه حدود 500 تن مرغ در گیلان در حالی که نیاز مصرفی استان حدود 250 تن برآورد میشود امری است که بارها از سوی جهاد کشاورزی اعلام شده است، از سویی پدیده قاچاق مرغ در هفتههای گذشته و در نهایت تشدید بحران کمبود مرغ در بازار که از زبان خود مسئولان بیان شد ما را به این فکر میاندازد که چگونه دوگانگی در مدیریت اجرایی و نظارتی در نهایت به ضرر مردم تمام شد.
* اشباع مرغ در بازار استان گیلان
«مهدی نقدی» در پاسخ به این پرسش که هماکنون وضعیت تامین و توزیع مرغ در استان گیلان چگونه است عنوان کرد: هفته گذشته در بحث تامین مرغ مورد نیاز استان دچار مشکلاتی بودیم یعنی در طول روز 220 تا 250 تن مرغ نیاز داریم اما چون حدود 160 تن تا 170 تن تامین میشد نهایتا با کمبود مرغ در بازار مواجه شدیم.
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان با بیان اینکه هم اکنون روزانه بین 229 تن، 235 تن و 222 تن مرغ در بازار استان توزیع شده است تصریح کرد: هماینک مرغ در بازار استان اشباع شده است و هر واحد صنفی که به مرغ نیاز دارد میتواند برای رفع مشکل خود به سازمان صمت مراجعه کند.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر هیچ مشکلی در تامین مرغ استان گیلان وجود ندارد و حتی برخی واحدهای صنفی با داشتن ذخیره مناسب مرغ از نبود مشتری گلایه دارند ابراز داشت: در 498 نقطه شهرستان رشت و با توجه به ظرفیت هر کدام از واحدها از 20 کیلوگرم، 50 کیلوگرم تا بیشتر از یک تن مرغ توزیع کردیم.
نقدی نگرانیها و دغدغه تولیدکنندگان مرغ در گیلان درباره کمبود نهادههای دامی و مشکلات پس از آن را هم مورد اشاره قرار داد و یادآور شد: با تشدید بازرسی و نظارت سازمان صمت گیلان قیمت مرغ را در سطح استان به 20 هزار و 400 تومان در هر کیلوگرم رساندیم از سوی دیگر سازمان برای افزایش سهیمه مرغ واحدهای صنفی هم آمادگی دارد.
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان تامین مرغ مورد نیاز بازار مصرف را وظیفه جهاد کشاورزی استان اعلام کرد و افزود: ما برای نخستین بار حتی در روز جمعه هم به واحدهای صنفی که مرغ برای توزیع نداشتند کمک کردیم با تمام اینها نگرانی تولیدکنندگان از کمبود نهادههای خوراک دام و طیور دغدغه ما هم هست.
نقدی با بیان اینکه هر روز چیزی حدود 400 تا 500 تن مرغ در کشتارگاههای گیلان کشتار شده و این میزان بسیار بیشتر از نیاز مصرف استان است خاطرنشان کرد: بخشی از مرغ کشتار شده در داخل استان و بخشی دیگر هم به استانهای همجوار مانند تهران فرستاده میشود و سازمان صمت همواره درصدد است که در درجه اول مرغ مورد نیاز داخل استان به خوبی توزیع گردد.
* روند توزیع نهادههای دامی در بین واحدهای پرورشی استان گیلان
«حجت علی اکبرنژاد» از اهتمام سازمان جهاد کشاورزی گیلان برای تامین نهادههای دامی و مرغ مورد نیاز بازار مصرف استان سخن گفت و عنوان کرد: گیلان از استانهای برتر کشور در تولید گوشت مرغ محسوب میشود از طرفی فقط در یک دوره بیش ازهشت میلیون قطعه در بیش از 840 مرغداری استان جوجهریزی انجام شده است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به این نکته که در دوره گذشته بیش از 15 هزار تن سویا، بیش از 25 هزار تن ذرت و بیش از سه هزار تن جو بین مرغداران استان توزیع شده است تصریح کرد: واحدهای مرغداری گیلان بیش از 19 میلیون قطعه ظرفیت دارند و از توانمندیهای استان به شمار میآیند.
نکته قابل تامل اینجا است که اگر بخواهیم گریزی به اتفاقات چند ماه گذشته و یا چند وقت اخیر بزنیم میبینیم که ریشه بسیاری از مشکلات ما در بحث کمبود مرغ و افزایش شدید قیمت آن به مواردی مانند معدومسازی جوجههای یکروزه که فیلم آن در فضای مجازی پخش شده و احساسات بسیاری از مردم را جریحه دار کرد، ختم میشود.اما باید توجه داشته باشیم که فیلمی که از معدومسازی جوجههای یکروزه منتشر شد میتوانست زنگ خطری باشد برای مسئولان تا بتوانند پیشبینی و پیشگیریهای لازم را برای چنین روزهایی که در آن گرفتار هستیم انجام دهند.
از طرفی بسیاری از مرغداران در همان زمان در مورد وضعیت تامین و توزیع نهادههای دامی فریاد زدند و اعتراض کردند و گفتند که اگر وضعیت بر همین منوال ادامه پیدا کند در ارتباط با تولید مرغ به مشکل بر میخورند که البته همین اتفاق هم افتاد.
بحران کمبود نهادههای دامی مشکلی استانی نیست و کشوری است اما با تمام اینها پیشبینی، پیشگیری و نظارت امری است که ما از دستگاههای اجرایی و نظارتی گیلان انتظار داریم زیرا در غیر اینصورت هیچ تضمینی وجود نخواهد داشت که در هفتهها یا ماههای آینده با تکرار چالش کمبود مرغ و صفهای طولانی خرید این کالا در روزگار کرونایی مواجه نشویم.
نظر شما