به گزارش خبرگزاری شبستان، جلسه ۸۱۸ شورای تحول و ارتقای علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، دستور کار این جلسه بررسی "جزئیات برنامه درسی رشته سیاست گذاری اجتماعی" در مقطع کارشناسی بود و با توجه به اینکه در جلسه گذشته عنوان رشته از طرف برخی از اعضای شورای تحول مناسب تشخیص داده نشد، لذا کارگروه موظف شد عنوان مناسبتری را به شورای تحول پیشنهاد دهد.
در ابتدای جلسه دکتر حداد عادل با اشاره مختصر به بحثهای صورت گرفته در جلسه قبل در خصوص عنوان رشته سیاستگذاری اجتماعی، طی سخنانی گفت: اساتید این رشته نامه مفصلی تهیه کرده و به تفصیل در اهمیت و ضرورت رشته سیاستگذاری اجتماعی صحبت کردند.
وی ادامه داد: در این نامه اساتید متذکر شدهاند؛ که رشته سیاستگذاری اجتماعی یک رشته جا افتاده بوده و در 4729 دانشگاه جهان در مقطع کارشناسی تدریس میشود و با جستجوی عبارت لیسانس سیاستگذاری اجتماعی 13600 نتیجه به دست میآید، که نشان از اهمیت این رشته در دنیا دارد.
دکتر حداد عادل با تاکید بر اهمیت این رشته اظهار داشت: تجربه چندین ساله بنده در نظام، انقلاب و حکومت نشان میدهد که در کشور ما دو ضعف بزرگ برخی مدیران سیاسی، نداشتن نگاه تخصصی اجتماعی و تخصص نداشتن در علم حقوق است.
رییس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی ادامه داد: مطمئناً بدون این دو ابزار نمیشود جامعه را اداره کرد و مسئولین کشور باید توانمندی ادراک مسایل اجتماعی را داشته باشند و از متخصصین مربوطه در هر حوزه کمک بگیرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اهمیت علم حقوق در شئون مختلف زندگی اضافه کرد: حقوق گرامر زندگی اجتماعی است، همانطور که گرامر در زبان حاکم است و درست و غلط بر اساس آن سنجیده میشود اهمیت آشنایی با حقوق در زندگی اجتماعی نیز به همین صورت است، و متاسفانه ضعف کار ما در جامعه فقدان حقوقدانهای قوی در اداره حکومت و در اجتماع است.
دکتر حداد عادل با اشاره به اینکه برای اداره جامعه به متخصصین علوم انسانی نیاز داریم تصریح کرد: متاسفانه هنوز ارزش علوم انسانی در کشور ما خیلی جا نیافتاده است و علوم انسانی در جامعه ما جزء تشریفات و حواشی است و همه به دنبال مهندس و پزشک هستند، در حالیکه سر و کار داشتن با مردم متخصص علوم اجتماعی نیاز دارد.
وی در ادامه خطاب به برنامهریزان این رشته خاطرنشان کرد: حتما اهتمام بیشتری در تالیف منابع داشته باشند و هرچه سریعتر کارشناسی ارشد و دکتری این رشته را راهاندازی کنند و خیلی از منابع را به دانشگاهها به عنوان پایان نامه بدهند و این رشته را مهم و جدی بگیرند.
در ادامه دکتر مسعود عالمی عضو هیئت علمی و مدیر گروه تعاون و رفاه اجتماعی دانشگاه علامه طی سخنانی در خصوص عنوان رشته گفت: در حال حاضر انجمن بین المللی 48 سال است که سیاستگذاری اجتماعی دارد و در مقطع لیسانس حتی گرایشهای این رشته مشخص گردیده است و به طور مفصل درباره این رشته مطلب وجود دارد.
وی افزود: اگر عبارت رشته سیاستگذاری اجتماعی را در گوگل جستجو کنیم، 7610 عنوان میدهد و این نشان دهنده این است که این اصطلاح در بین اصحاب علوم اجتماعی جا افتاده است.
وی به کتابها و مقالات مختلفی که با همین عنوان چاپ شده است اشاره کرد و گفت: در دانشگاه علامه پژوهشکده مطالعات و سیاستگذاری اجتماعی تاسیس شده و هر تغییری در عنوان رشته باعث میشود جایگاه کاربردی این رشته از بین برود، و در بحث جذب در دستگاههای اجرایی تصور نوعی نظری بودن مطرح می شود.
در ادامه دکتر حسین سلیمی رییس دانشگاه علامه با تاکید بر اهمیت و ضرورت رشته سیاستگذاری اجتماعی اظهار داشت: بنده در نشستهایی که با مسئولین دستگاههای مختلف اجرایی کشور داشتم همه معتقد بودند، کارشناسان زیادی در بخشهای متعدد دستگاهها مشغول فعالیت هستند ولی سیاستگذاری که بتواند برنامه را تبدیل به سیاست کند، وجود ندارد و این خود یک نقص بزرگی است.
وی اضافه کرد: با توجه به اجماعی که از جمیع جهات بین علمای این رشته در خصوص عنوان وجود دارد، و با عنایت به اینکه در مدرک تحصیلی این فارغ التحصیلان کارشناس سیاستگذاری اجتماعی قید میشود، عنوان این رشته سیاستگذاری اجتماعی باشد بهتر به نظر میرسد.
در ادامه دکتر علی اکبر مزینانی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه در سخنانی گفت: در ادبیات این رشته سیاستگذاری به معنای بالاترین سطح این کار نمیباشد بلکه سطوح سیاستگذاری متفاوت بوده و در امور مختلف از سطح محلی تا سطوح بسیار بالاتر میتوان سیاستگذاری کرد.
وی ادامه داد: این عنوان لزوماً به این معنا نیست که فارغ التحصیلان این رشته در دستگاههای کلان سیاستگذار مانند مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس شورای اسلامی و یا شورای عالی انقلاب فرهنگی و غیره وارد سیاستگذاری اجتماعی شوند، بلکه اصلاح این ذهیت میتواند دستور کار این رشته باشد.
بنابر گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، پس از بحث و تبادل نظر بین اعضا و بررسی عناوین پیشنهادی، عنوان رشته سیاستگذاری اجتماعی با رای مثبت اعضا تصویب شد.
در ادامه جلسه بررسی "جزئیات برنامه درسی رشته سیاستگذاری اجتماعی" در مقطع لیسانس در دستور کار قرار گرفت و دکتر عالمی گزارشی در این زمینه ارائه کرد.
در پایان جلسه 188 شورای تحول و ارتقای علوم انسانی، پس از اظهار نظر اعضا و جمع بندی دکتر حداد عادل، جزئیات برنامه آموزشی رشته سیاستگذاری اجتماعی در مقطع کارشناسی به تصویب رسید.
نظر شما