خبرگزاری شبستان: یادآوری روزهای غرور آفرین تاریخ ملت ها راه آینده را هموارتر می کند بنابراین انتظار می رود که ابعاد مختلف حماسه دوم بهمن 57، سالروز مبارزه مسلحانه مردم ارومیه به رهبری روحانیت مورد بررسی قرار گرفته و برای مردم به ویژه نسل جوان بازخوانی شود تا نسل امروز به داشتن پدرانی غیور، دلاور، با ایمان و قهرمان افتخار کرده و راه آنها را سرمشق زندگی خود قرار دهند.
15 خرداد 42 در ورامین و قم، 19 دی ماه 56 در قم، 29 بهمن 56 در تبریز، 10 فروردین 57 در کرمان،17 شهریور 57 در تهران و دوم بهمن 57 در ارومیه از روزهای سرنوشت ساز در تاریخ معاصر ایران به شمار می روند، چرا که اراده تعیین کننده الهی از آستین خشم و خروش مردم ایران اسلامی بدر آمد و ستمگران و زورگویان را به خاک مذلت نشاند.
برخی از این تاریخ ها برای مردم و نسل جوان آشنا است چرا که هر بار تقویم ملی را ورق می زنند ناخودآگاه پاورقی های تاریخ های 26 آذر، 19 دی، 29 بهمن و ... مقابل دیدگانشان آمده و واقعه ای را برای آنها تداعی می کند.
تاریخ دوم بهمن برای بسیاری از جوانان نسل امروز ناآشنا است این درحالی است که اگر حماسه این روز به دقت موشکافی و تحلیل و بررسی شود معلوم می شود که سهم بسزایی در بیداری و تسریع روند به سرانجام رسیدن انقلاب داشته است. گرچه قیام های خیابانی مردم قم در 19 دی و مردم تبریز در 29 بهمن سال 56 پایه های سطلنت 2500 ساله طاغوت در ایران را لرزاند اما قیام دوم بهمن سال 57 مردم ارومیه به عنوان اولین اقدام مسلحانه تیر خلاصی بر این حکومت ستم شاهی بود.
در شهر ارومیه و در هسته مرکزی آن در جوار بازار قدیمی مسجدی وجود دارد که نام اعظم بر آن گذاشته شده و در سالیان انقلاب به عنوان مرکز تجمع و هدایت مبارزان ارومیه نقشی بی بدیل ایفا می کرد. این مسجد در مسیر تاثیر گذاری بر جریانات انقلاب حوادث مختلفی را از سر گذرانده است که یکی از مهمترین آنها در سال 57 رقم خورده است.
دوم بهمن در روز های منتهی به 22 بهمن 57 گروه های مسلح انقلابی پیرو خط امام(ره) در ارومیه به فرماندهی روحانی سلحشور و مجاهد حضرت حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ غلامرضا حسنی با سلاح به مبارزه با عوامل رژیم پهلوی پرداختند.
رشادت ها و روشنگری های حجت الاسلام حسنی
حجتالاسلام سید محمد فخری، امام جمعه موقت ارومیه و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی پیرامون نقش مسجد جامع ارومیه در پیروزی انقلاب اسلامی به خبرنگار شبستان گفت: پیش از پیروزی انقلاب علمای صاحب نام کشور یا استان به صورت مستمر و روزانه در این مسجد سخنرانی و با تبیین مسایل کشور و جهان در راستای بصیرت افزایی مردم حرکت می کردند.
امام جمعه موقت ارومیه با اشاره به اینکه مسجد جامع ارومیه یکی از خاستگاه های انقلاب محسوب میشد، افزود: در این مسجد سخنرانان صاحب نامی همچون حجتالاسلام حسنی، امام جمعه این استان مواضع تند، شفاف خود را بیپروا و با شهامت علیه رژیم شاه اعلام می داشت به گونهای که رژیم شاه نیز با حمله به مسجد و پرتاب گاز اشکآور سعی در متفرق کردن مردم میکردند ولی با این وجود جوانان در مراسم سخنرانی این مسجد حضور باشکوهی داشتند و ضمن اینکه شبستان مسجد پر از جمعیت میشد خیابانهای اطراف مسجد جامع ارومیه نیز همواره مملو از جمعیت بود.
وی ادامه داد: مبارز نستوه آذربایجان با آموزش استفاده از سلاح بر روی منبر از ماه ها قبل مردم را برای چنین روزی آماده کرده بود چراکه شورای انقلاب اسلامی در ارومیه به فرماندهی حاج آقا حسنی به این نتیجه رسیده بود که اگر انقلابیون مسلح نشوند و با سلاح در عرصه انقلاب و راهپیمایی حضور نداشته باشند، امکان پیشرفت امور انقلاب در ارومیه نیست و عناصر وابسته به رژیم مردم را قتل عام می کنند.
امام جمعه موقت ارومیه ادامه داد: حجت الاسلام حسنی تعدادی اسلحه را برای مقابله با رزیم تهیه کردند و در روز دوم بهمن وقتی نیروهای مسلح شاه به مسجد حمله کردند نیروهای مبارز انقلابی نیز با آنها در گیری مسلحانه پیدا کردند.
رییس سازمان تبلیغات اسلامی استان آذربایجان غربی پیرامون واقعه دوم بهمن 57 و به توپ بستن گلدسته مسجد جامع ارومیه گفت: حجتالاسلام حسنی، امام جمعه این استان در مقابله با درگیریهای پیش آمده با نیروهای مسلح خودش در پشت بام مسجد جامع ارومیه حضور یافت و به مقابله با تانکهای مسلح رژیم شاه پرداخت و در همین حین رژیم شاهنشاهی گنبد مسجد را به توپ بست.
نیروهای انقلابی ارومیه دوم بهمن 57 که سرآغاز جنگ مسلحانه ملت ایران با رژیم طاغوت محسوب میشود در مقابل نظامیان مسلح و تانکهای آنها، به دفاع از مردم و راهپیمایی شکوهمند آن روز پرداختند. در ادامه این درگیریها عوامل رژیم با گلوله تانک، گنبد مسجد اعظم را به عنوان ستاد انقلاب مورد حمله قرار داده، دو گلوله به گنبد مسجد زدند که گنبد سوراخ شد.
حماسه حضور مردم و شجاعت و مقاومت گروههای مسلح انقلابی در هفت ـ هشت نقطه حساس و مرکزی شهر ارومیه در خیابان بعثت، حوالی بازار و اطراف مسجد اعظم و ... و عمل انقلابی شیخ غلامرضا حسنی، چنان زهر چشمی از عناصر مسلح و گستاخ شاه گرفت که تا پیروزی انقلاب اسلامی و 22 بهمن 57 دیگر جرأت مواجهه با مردم را پیدا نکردند.
مردم غیور ارومیه در دوم بهمن 57 به رهبری حجت الاسلام و المسلمین حسنی حماسه ای را آفریدند که به عنوان برگ زرینی در تاریخ این خطه سرسبز به ثبت رسیده است.
نماد نخستین جنگ مسلحانه مردم با عوامل رژیم طاغوت مسجد اعظم ارومیه است که هم اکنون نیز رد گلوله های تانک بر روی آن باقی است.
گنبد مسجد اعظم ارومیه، نماد مقاومت و انقلابی گری ارومیه ای ها
حجت الاسلام فخری اظهار کرد: گنبد مسجد قریب 10 سال بدون تعمیر باقی ماند و در چند سال اخیر گنبد مسجد که نماد مقاومت مسلحانه مردم ارومیه است مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت ولی هنوز هم بخش های از حملات مسلحانه رژیم پهلوی به این مسجد در گنبد مسجد دیده می شود. نسل آینده باید حافظ انقلاب باشد و حفظ کردن نسل آینده در گرو این مسئله است که نشانها و نمودهای انقلاب به طور صحیح و درست نگهداری و به نسل جدید انتقال یابد.
مسجد اعظم ارومیه باید به عنوان میراث معنوی این شهر ماندگار شود
وی با اشاره به بزرگداشت برخی از رویدادهای انقلاب اسلامی همچون 15 خرداد ورامین و قم، 19 دی ماه قم، 29 بهمن 56 تبریز گفت: دوم بهمن 57 برای مردم آذربایجان غربی به ویژه ارومیه از اهمیت تاریخی و انقلابی بالایی برخوردار است از این رو باید تلاش شود سالروز این رویداد تاریخی را به عنوان حماسه مردم ارومیه و به توپ بسته شدن مسجد اعظم ثبت ملی و جزء میراث معنوی این شهر ماندگار شود.
نباید فراموش کرد که که یادآوری روزهای غرور آفرین تاریخ ملتها راه آینده را هموارتر می کند بنابراین انتظار می رود که ابعاد مختلف حماسه دوم بهمن 57، سالروز مبارزه مسلحانه مردم ارومیه به رهبری روحانیت مورد بررسی قرار گرفته و برای مردم به ویژه نسل جوان بازخوانی شود تا نسل امروز به داشتن پدرانی غیور، دلاور، با ایمان و قهرمان افتخار کرده و راه آنها را سرمشق زندگی خود قرار دهند موضوعی که در سی و دو سال گذشته مورد غفلت قرار گرفته است.
عدم توجه به بازخوانی، تببین جایگاه و اثر گذاری حماسه مسجد اعظم ارومیه در روند پیروزی اتقلاب اسلامی باعث ناشناخته بودن این حرکت عظیم و جسورانه مردم در سطح ملی شده است.
پایان پیام/
نظر شما