قاریان از ترکیب خوانی اجتناب کنند/ لزوم بهره مندی از مکتب های مستحکم تلاوت

قاریان قرآن برای رسیدن به لحن اصیل نیازمند ممحض شدن در یک سبک و مکتب مستحکم همچون استاد مصطفی اسماعیل، کامل یوسف بهتیمی، محمدصدیق منشاوی و... هستیم.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ در خصوص لحن تا به حال سخن ها گفته شده است. اینکه معنی لحن چیست و باید از  کدام معنی آن استفاده کرد بین صاحب نظران اختلاف نظر است. همانطور که می دانید تلاوت قرآن کریم از مقدمات و یا صحیح تر، مبانی تشکیل شده است. مبانی تلاوت شامل موارد صوت، لحن، وقف، ابتدا، تجوید می باشد که در کلمه ای به صورت اختصار تحت عنوان صلوات جمع شده است.

لحن یکی از اصول تلاوت و از موارد بسیار مهم و کاربردی در جهت ایجاد فضای تحزین و القاء معانی و مفاهیم می باشد. در خصوص کلمه لحن، اقوالی وجود دارد که به آن اشاره می شود:

۱ – به معنی آواز و نوا

۲ – به معنی موسیقی با کلام

۳ – به معنی موسیقی بی کلام

در لحن محض هرآنچه که ارتباط مستقیم و اثر مستقیم بر روی کیفیت ابعاد نغمی تلاوت می گذارد صحبت می شود. اگر جنبه های موسیقایی تلاوت را حذف کنیم، قسمت اعظم تلاوت بی کارامد و بی معنا می شود. تلاوت قرآن حالت مونوخوانی و فصیح خوانی پیدا کرده و خبری از القاء معانی نخواهد بود. حتی صوت نیز بی معنا خواهد شد. زیرا صوت با جنبه های موسیقایی کاربرد هنری داشته و خواهد شد. همچنین تجوید نیز به خودی خود جذابیت نداشته و باعث جذب مستمع نخواهد شد. تجوید نیز تحت ابعاد موسیقایی تلاوت، زیبایی و جذابیت دارد.

 

 

بنابراین گزارش استاد محمدحسین سعیدیان، قاری و  داور بین المللی قرآن کریم در جلسه آموزش قرآن مجازی خود که روز شنبه 29 آذرماه برگزار شد؛ با اشاره به لزوم ثبات در لحن و استفاده از یک سبک پایه در تلاوت قرآن کریم گفت: در تلاوت قرآن کریم تا می‌توان باید از آمیخته خوانی و استفاده از مجموعه ی سبک ها اجتناب کرد؛ در واقع تا زمانی که تلاوت به حد و سطوح حرفه ای نزدیک نشده است.باید در یک سبک تلاوت ممحض شدو پس از آنکه تمام نکات فنی و جزئیات سبک مدنظر را دریافت نکرده‌ایم نباید به سراغ تالیف مجموعه سبک ها در تلاوت رفت.

 

وی با اشاره به استفاده از سبک استاد کامل یوسف برای صداهایی با قابلیت اوج خوانی تصریح کرد: به عنوان مثال پس از تقلید از سبک استاد منشاوی می توان به سراغ استاد کامل یوسف البهتیمی رفت و با توجه به اینکه این دو سبک از لحاظ ماهوی تفاوت دارند اما به لحاظ رنگ سبک بسیار نزدیک هستند. بر همین اساس قاری می تواند پس ازمحض ش از سبک استاد کامل یوسف البهتیمی تقلید کند.دن در سبک استاد محمد صدیق منشاوی برای صداهایی که  دارای قابلیت اوج خوانی بالایی هستند.

لزوم بهره مندی از مکتب های مستحکم تلاوت

این قاری بین المللی قرآن کریم بر لزوم استفاده از مکتب های تلاوت مستحکم عنوان کرد: در مجموع قاری باید در یک مکتب تلاوت ثبات داشته باشد و از مکاتبی در قرائت خود استفاده کند که دارای استواری و استحکام بالایی باشد به عنوان مثال استاد محمد عمران علیرغم توانمندی های بسیار بالا در تلاوت قرآن به عنوان یک موشح و مبتهل شناخته می‌شد  اما در مقابل استاد کامل یوسف البهتیمی از ظرافت های تلاوت برخوردار بود لذا از این استاد می توان برای آموزش دیدن در قرار تلاوت و بخصوص برای لحظات آغازین قرائت قرآن استفاده کرد.

در نهایت می توان چنین استنباط کرد که لحن نحوۀ خواندن وبیان کردن جملات با توجه به شرایط موجود وفضای حاکم برجمله و کل قرآن می باشد. باید دانست که به هنگام تلفظ کردن قرآن، هر جمله به تنهایی اعم از سوال یا جد ،لحن خاص خود را می طلبد و ممکن است درهرقسمت ایه  انواع واقسام لحن ها به کار گرفته شود .در کنار این موارد در هر جمله،هر کلمه نیز می تواند آوای خاص خود را داشته باشد.اما برای رسیدن به لحن اصیل نیازمند محض شدن در یک سبک و مکتب مستحکم همچون استاد مصطفی اسماعیل، کامل یوسف بهتیمی، محمدصدیق منشاوی و... هستیم.

 

کد خبر 1005539

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha