به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، «مونس سیاح» در نشست خبری «شبهات جمعیت» که به صورت مجازی برگزار شد، گفت: کاهش جمعیت چالشهای اقتصادی، امنیتی و فرهنگی فراوانی را در پی دارد، امروز در جهان اسلام هنوز بحث کاهش جمعیت برای دشمن زنده است و روی آن فعالیت میکند.
وی افزود: اگر متولدین دهه ۶۰ که توان باروری دارند از سنین ۴۰ سالگی عبور کنند افت باروری رخ خواهد داد، اتفاقی که برای ژاپنیها رخ داد.
عضو هیات علمی دانشگاه شریف بیان کرد: اصرار به باروری در اسرائیل به بالاترین حد رسیده است اما نظام سلطه کشورهای اسلامی را تشویق میکند که همچون ایران مسیر کاهش جمعیت را در پیش بگیرند.
سیاح با بیان اینکه امروز فقط دشمن خارجی عامل کاهش جمعیت نیست بلکه تغییر سبک زندگی، ازدواج در سن بالا و طلاق سبب شده که تمایل ما برای داشتن فرزند کم باشد، اظهار کرد: به دلایل متعدد در کشور ما فرزندآوری محدود شده است.
وی ادامه داد: چندین سوءتفاهم نهادینه در کشور ما ایجاد شده که تا امروز هم باقی است و سبب شده جمعیت کشور ما کاهش یابد. یکی از سوءتفاهم ها این بود که جمعیت کمتر با رفاه بیشتر مساوی است، این مساله فرهنگی و خطای جدی و دروغ بزرگ بود.
عضو هیات علمی دانشگاه شریف افزود: سوءتفاهم دیگر روان شناختی بود که این اعتقاد را به وجود آورد که با بچههای کمتر کیفیت تربیت بهتر خواهد شد، متاسفانه این مساله را حتی خانوادههای متدین هم هم پذیرفتند. تا جایی که برخی خانوادهها دچار افراط و تفریط شدند. هیچ کدام از این تفکران به لحاظ علمی قابل اثبات نیست، اصلا تجربه خانوادههای تک فرزند نشان میدهد که تربیت آنها بهتر نشده است. اصلا تجربه خانوادههای تک فرزند نشان میدهد که تربیت آنها بهتر نشده است.
سیاح با بیان اینکه علم اقتصاد جمعیت کمتر را عامل رفاه نمیداند، عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب سال ۹۳ سیاستهای کلان جمعیت را ابلاغ کردند که بسیار هم روشن بود.
وی بیان کرد: ما در تغییر سبک زندگی خانوادههای دهه شصتی را داریم که دختران خود را به فرزندآوری بیشتر توصیه نمیکنند و همچنان جلوی فرزندآوری نسل فعلی گرفته میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه شریف با بیان اینکه آمار سزارین ایران سه برابر جهانی است که همین امر سبب کاهش باروری میشود. گفت: قبح سقط جنین در فرهنگ عمومی ما وارد نشده و رسانههای ما هم به آن نمیپردازد. غربالگریها در کشور ما زیر سوال است، انواع هزینهها را میدهیم که غربالگری صورت گیرد در حالی که این کار علمی نیست. ضررهای سقط و سزارین انتخابی چند برابر جنگ جمعیت کشور ما را کاهش داده است.
سیاح با بیان اینکه در جامعه پرفشار ما از نظر اقتصادی مردم به مساله رشد جمعیت توجه ندارند، اظهار کرد: برخی جوانان هم که فرزندآوری میکنند چون حمایت اجتماعی ندارند احساس خسران میکنند، ما باید تکلیف خود و جامعه را مشخص کنیم.
وی ادامه داد: اقتصاد عامه و معیشت مردم مهم است کسی منتطر سیاستگذاری و مشوقهای مسئولان نباشد زیرا تاثیرگذار نیست، توقع بیجایی است که با سیاستگذاریها مشکلات فرزندآوری حل شود.
عضو هیات علمی دانشگاه شریف گفت: بینش مردم و مدل تصمیمگیری برای فرزندآوری باید تغییر کند نه با فرمولهای مادی بلکه باید چیزهایی را که در جامعه ما به فراموشی سپرده شده در عرصه فرهنگی احیا کنیم؛ به عنوان مثال در فضای مادی خداشناسی جهانشناسی و انسانشناسی افراد متفاوت است، ما به نگرش توحیدی بر فرزندآوری و حکمت الهی آن توجه نداریم.
سیاح بیان کرد: متاسفانه میزان باورمان به عدالت و رحمت الهی تقلیل یافته و ترس از فقر سبب شده که جوانان سمت فرزندآوری نروند، در حالی که رزاقیت خداوند تضمین کرده که روزی فرزندان را میدهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در بینش الهی برخی مفاهیمی همچون برکت و توکل در ماشینحساب مادی سنجیده نمیشود، این بینش در جامعه ما نهادینه نشده است اگر بینش الهی در جامعه ما نهادینه شود ما در فرزندآوری معطل بینشهای غربی نخواهیم بود.
نظر شما