به گزارش خبرگزاری شبستان، قربانی و قربانی کردن، به کشتن گوسفند، گاو، شتر و مانند آنها به نیت تقرب به خدا اطلاق میگردد. قربانی یکی از قدیمیترین سنتهای بشری است و در هر دورهای دارای آداب و رسوم ویژهای بوده است. طبق آنچه در روایات و تفاسیر قرآن آمده، قربانی کردن گوسفند در مناسک حج یادبودی از ماجرای ذبح اسماعیل است که خداوند قربانی ابراهیم را از وی پذیرفته و آن را ذبح عظیم دانست.
قربانی، از قوانین اسلامی در مناسک حج است که از قبل از اسلام در بین اعراب شبهجزیره عربستان مرسوم بوده است اسلام آن را با شرایط خاصی در کنار ماه حرام و بیت الله الحرام بیان نموده است.
احکام قربانی
در اسلام دو نوع قربانی وجود دارد؛ قربانی واجب و قربانی مستحب؛ قربانی کردن در چند صورت واجب است؛ از جمله در مناسک حج، کفاره برخی اعمال در حج، و همچنین نذر و عهد و قسم.
علاوه بر موارد واجب، قربانی کردن در روز عید قربان، به شرط تمکن مالی، مستحب مؤکد است؛ چه کسانی که سال قبل یا سالها قبل حج را به جای آورده باشند، و چه کسانی که به حج نرفتهاند. عقیقه، قربانی کردن در روز هفتم ولادت فرزند، یکی دیگر از موارد مستحب قربانی است.
عَقیقه، به سنت قربانی کردن برای حفظ نوزاد از بلاها گفته میشود. بنابر احادیث، عقیقه از سنتها و سیره مورد تأکید معصومین بوده است. عقیقه احکام و آدابی در زمینه نحوه انتخاب حیوان، چگونگی ذبح و شرایط مصرف گوشت آن دارد.
در خصوص احکام عقیقه کانال فقه و احکام رهبر معظّم انقلاب اسلامی در شبکه مجازی بهنشانی (leader_ahkam@) استفتاء از معظمله و جواب ایشان دربارۀ شرایط قربانی مستحب، منتشر کرد.
سوال: در قربانی مستحب، مثل عقیقه آیا سن خاصی برای حیوان شرط است.
جواب: در قربانی مستحب، سن خاصی شرط نیست.
دیگر احکام و شرایط عقیقه
عقیقه، باید از چهارپایان گوسفند، گاو و شتر باشد.
مستحب است که در آن شروط قربانی رعایت شود.
صدقه دادن پول به جای عقیقه، کافی نیست.
شکستن استخوانهای آن کراهت دارد.
قربانی و تراشیدن موی سر نوزاد در یک مکان انجام شود.
حیوان پس از تراشیدن سر نوزاد، ذبح گردد.
موارد مصرف گوشت عقیقه
مستحب است که ران یا یک چهارم آن به قابله(مامای نوزاد) داده شود، و اگر او نباشد مادر نوزاد صدقه دهد.
مکروه است که والدین از آن بخورند.
مستحب است که گوشت آن پخته شود، و دستکم ۱۰ تن از فقرا و همسایگان شیعه برای آن دعوت شوند.
دعای عقیقه
« بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ اللَّهُمَّ عَقِیقَةٌ عَنْ فُلَانٍ (به جای فلان، نام نوزاد گفته میشود) لَحْمُهَا بِلَحْمِهِ وَ دَمُهَا بِدَمِهِ وَ عَظْمُهَا بِعَظْمِهِ اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ وِقَاءً لآِلِ مُحَمَّدٍ صلی الله علیه و آله»
دعای دیگری نیز در این زمینه وارد شده است:
يا قَوْمِ اِنّى بَرىٌ مِمّا تُشْرِكُونَ اِنّى وَجَّهْتُ وَجْهِىَ لِلَّذى فَطَرَ السَّمواتِ وَالْاَرْضَ حَنيفاً مُسْلِماً وَ ما اَنَا مِنَ الْمُشْرِكينَ اِنَّ صَلوتى وَ نُسُكى وَ مَحْياىَ وَ مَماتى لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمينَ لا شَريكَ لَهُ وَ بِذلِكَ اُمِرْتُ وَ اَنَا مِنَ الْمُسْلِمينَ اَللّهُمَّ مِنْكَ وَ لَكَ بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ وَاللَّهُ اَكْبَرُ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَقَبَّلْ مِنْ .... و نام فرزند را بگوید سپس ذبح کند.
نظر شما