به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، «حجت حاجی کاظم» در وبینار «فرشتگان رحمت» که به منظور تبیین ابعاد گوناگون سقط جنین از سوی معاونت فرهنگی تبلیغی جامعه الزهرا علیهاالسلام در سالن جلسات مدیریت جامعه الزهرا علیهاالسلام برگزار شد، عنوان کرد: موضوع سقط جنین در چند بخش بررسی میشود، بخش اول بررسی تاریخی این ماجرا است که چرا چنین اتفاقی در جهان شیوع پیدا کرد، بخش دوم راجع به بررسی جنبشهای ضد اسقاط جنین در ایران و بخش سوم در جهان بررسی میشود.
پژوهشگر حوزه حقوق جنین به روند تاریخی شکل گیری اسقاط جنین اشاره کرد و گفت: به نظر میرسد برای بیان این موضوع در ایران و جهان، بررسی پژوهشی تاریخی مفصلی نیاز باشد که موضوع اسقاط جنین از کجا و چه زمانی شروع شد و در دروان باستان هم باید این موضوع بررسی شود.
حاجی کاظم یادآور شد: در دوران معاصر یکی از جنبشهایی که به ماجرای اسقاط جنین دامن زد، جنبش فمینیسم بود که در این جنبش، جدای از آسیب زدن به ارزش مادر به عنوان ستمی دیگر به جامعه زنان و بشریت، اتفاقی که افتاد این بود که گاهی به عنوان نوعی ابزار اعتراض یا عاملیت زن از سقط جنین نام برده شد.
وی افزود: مانیفست 343 وجود سال 1971 در فرانسه توسط سیمون دوبووار از سردمداران جنبش فمینیست نوشته شد و 343 زن آن را امضا کردند و به سقط جنین در زندگی خویش اقرار کردند. آن زمان موضوع سقط جنین در فرانسه ممنوع بود و آنان تلاش کردند که قانون ممنوعیت برداشته شود. آنها از طریق اسقاط و قتل جنین به عنوان ابزار اعتراض استفاده کردند.
عضو کارگروه جمعیت معاونت تبلیغ حوزه علمیه قم ادامه داد: موضوع سقط جنین در دوره پهلوی در ایران قابل پیگیری است که البته نیاز به پژوهشهای مفصلی دارد، اما در دوره پهلوی آسان سازیهای قانونی انجام شد و مجازاتها تا حدودی کم و برداشته شد. بعدا از انقلاب اسلامی، این جریان به صورت خزنده در کشور اتفاق افتاد و به نظر میرسد که در قالب قانون، سازمانهای مردم نهاد NGO ها، مقالات علمی و با تلاش بدنه غرب گرا دنبال شد.
حاجی کاظم تصریح کرد: در این سالها متوجه شدیم پروژهها و پروسههایی در راستای تسهیل اسقاط جنین در کشور انجام شده است که نیاز به بررسی و پیگیری دارد.
وی به جنبشهای ضد اسقاط جنین در ایران اشاره کرد و با اشاره به راهبردهای شناسایی شده، گفت: یکی از راهبردهای شناسایی شده، تبیین عمق آسیبی است که از منظرهای اجتماعی، پزشکی و تکوینی به جامعه وارد میشود، وقتی پای گرفتن جان انسانهای بی گناه در میان باشد، قطعا آسیبهای جدی به جامعه وارد میکند که برخی جنبشها از این منظر به مبارزه با اسقاط جنین میپردازند.
این پژوهشگر حوزه حقوق جنین افزود: بحث قتل دانستن سلب حیات جنین یکی از مواردی است که جنبشهای ضد اسقاط جنین در ایران به آن توجه میکنند، همچنین این جنبشها با پژوهشهای فقهی، پزشکی و اجتماعی و با تجدید نظر در روندها و پروتکلهای پزشکی تلاش میکنند که دیدگاههای سهل گیرانه را اصلاح کنند.
حاجی کاظم اضافه کرد: مشاوره و گفتگو بخشی از فعالیتهای جنبشهای ضد اسقاط جنین هست، این جنبشها در شبکههای اجتماعی به خانمهایی که میخواهند برای اسقاط جنین اقدام کنند و تصور میکنند که چاره ای جز اسقاط جنین ندارند، مشاوره و راهکار ارائه میکنند. همچنین بررسی امکان موضوع فرزندخواندگی از دیگر فعالیتهای این جنبشها است.
وی در ادامه با نمایش اسلایدهایی درباره موضوع سقط جنین، عنوان کرد: نسبت قتل با سلب حیات جنین، به این آیه شریفه اشاره دارد که: «وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلَاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاكُمْ إِنَّ قَتْلَهُمْ كَانَ خِطْئًا كَبِيرًا؛ هرگز فرزندان خود را از ترس فقر به قتل مرسانید (زنده به گور مکنید) که ما رازق آنها و شما هستیم، زیرا این قتل فرزندان بسیار گناه بزرگی است»؛ این کشتار میتواند سر نخی به لحاظ کشف ناحیه آسیب به جامعه در خصوص قتل جنین باشد.
عضو کارگروه جمعیت معاونت تبلیغ حوزه علمیه قم با تصریح بر اینکه آسیب ناشی از قتل جنین بسیار جدی است، بیان کرد: یکی از رسانهها آمار کشته شدگان اسقاط جنین را با کشته شدگان بیماری کرونا مقایسه کرده و حساسیت و عدم حساسیت نابجا نسبت به این مسئله را منعکس میکند.
حاجی کاظم همچنین بر لزوم اصلاح روندهای نادرست نظام سلامت تأکید کرد و گفت: در بحث آمینیو سنتز جنین را در برابر خطر مرگ قرار میدهند که این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه به جنبشهای تسهیل اسقاط و قتل جنین در ایران اشاره کرد و اظهار داشت: در کشور ما برخی عنوانها تسهیل اسقاط و قتل جنین انجام میشود، یکی از مقولات که دنبال میشود، موضوع انتخاب فرد است، بحث بهداشت و سلامت بحث دیگری است که گاهی بهانه قرار میدهند، به طور یقین بهداشت و سلامت مادران باید مورد توجه قرارگیرد، اما گاهی برای تسهیل اسقاط جنین دستاویز قرار داده میشود.
فعال حزوه حقوق جنین اضافه کرد: بدن مادر دانستن جنین محل نقد است، بحث حقوق باروری یکی از بحثها است که یک سازمان مردم نهاد در این زمینه در تهران فعالیت میکند. بحث بهانه معلولیت را از دیگر موارد است که در ماههای پایین بارداری میتوان جنین را از بین برد که این نسخه سراسری نسخه درستی نیست، بحث فرزند نامشروع بودن و سقطهای ضروری نما از دیگر بهانههای اسقاط جنین در کشور ما هستند.
حاجی کاظم در ادامه به جنبشهای تسهیل اسقاط جنین در جهان اشاره کرد و گفت: کلانتشکل تسهیل اسقاط جنین در جهان با عنوان »Planned parenthood» به معنای «پدر و مادری کردن برنامهریزی شده» فعالیت میکند که معمولا به این بهانه سقط جنین را توجیه میکنند.
وی افزود: در این تشکل، مفاهیمی برای کلان توجیه کردن اسقاط جنین وجود دارد، از جمله اختیار نسبت به بدن، بدن زن دانستن جنین، مراقبت بهداشتی، انتخاب زن، برنامهریزی شده و بارداری قصد نشده و پیشبینی نشده که در ایران به نام بارداری ناخواسته بیان میشود، حال آنکه بارداری ناخواسته این را به ذهن میرساند که این نخواستن در گذشته و حال هست و برای آینده هم ادامه دارد؛ در حالی که میتوان با برنامهریزی مجدد این موضوع را به خواست تبدیل شود و اینکه آن را کاملا ناخواسته بدانیم درست نیست.
عضو کارگروه جمعیت معاونت تبلیغ حوزه علمیه قم در ادامه به جنبشهای ضد اسقاط جنین در جهان و راهبردهای آن اشاره کرد و اظهار داشت: قتل دانستن و قتل معرفی کردن سلب حیات جنین، مبارزه حقوقی در دادگاهها برای کاهش قتل جنین، گفتگو با کسانی که میخواهند اقدام به قتل فرزندشان کنند، پیشنهاد پذیرفتن جنین به عنوان فرزندخوانده باعث میشود خود خانواده فرزند را حفظ کنند، همچنین بی رحمانه نشان دادن قتل جنین جزء راهبردها است.
حاجی کاظم همچنین به برخی فیلمها و مستندهایی در راستای قبح اسقاط جنین اشاره کرد و گفت: فیلم سینمایی «unplanned» که در کشورهای غربی پخش شد، درباره زنی است که در اسقاط جنین نقش داشته و وقتی نوبت خودش میرسد، پشیمان میشود که امیدواریم این فیلم به فارسی ترجمه و از صدا وسیما پخش شود، همچنین مستند «فریاد خاموش» هم از برنامههایی است که پیشنهاد میشود مشاهده کنید.
وی افزود: یکی از مستندها، جنایت هیتلر را با موضوع اسقاط جنین مقایسه میکند، یعنی کسی که جنین را از بین میبرد، مانند این است که هیتلر را در کشتار انسانها همراهی کرده است.
عضو کارگروه جمعیت معاونت تبلیغ حوزه علمیه قم به تصویری که احساس درد جنین را نشان میداد، اشاره کرد وافزود: برخی سقط جنین را جزو آزارهای کودکان میدانند؛ در فضای امروز بحث آزار و اذیت کودکان بسیار مورد توجه است، اما درباره کودکانی است که به دنیا آمدند، حال آنکه اسقاط جنین هم به نوعی آزار دادن کودک محسوب میشود.
حاجی کاظم یادآور شد: جنبشهای ضد اسقاط جنین خود را پرولایف «pro –life» معرفی میکنند یعنی مدافع زندگی هستند، این جنبشها اسقاط جنین را انتخاب شخصی نمی دانند، بلکه جنین را موجودی مستقل میدانند که در انتخاب افراد دیگر نمی تواند قرار گیرد. در مقابل جنبشهای مدافع اسقاط جنین، خود را مدافع انتخاب زندگی یا «pro-choice» معرفی میکنند و تنها نظر مادر را در حق حیات جنین مهم میدانند.
وی در پایان تصریح کرد: به نظر میرسد برای قدم برداشتن در مسیر کاهش اسقاط جنین باید جریانهایی را که اتفاق افتاده، معکوس کنیم، آقای گلشنی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی میگفتند متأسفانه در کشور ما هر چه علیه دین و اخلاق هست در اینجا ترجمه میشود اما آنچه که با تعالیم پیامبران و دین و اخلاق همراه است، ترجمه نمی شود. به نظر میرسد که آن میراث فرهنگی که داریم باید دیده شود و فعالیتهای جنبشهای جهانی دیده شود و آنجا که جنبه مذهبی دارد باید اصلاح شود.
نظر شما