تولید ۲ هزار تلاوت با همراهی ۵۴۵ قاری قرآن / عملکرد سامانه ۱۱۴ در جمع‌آوری تلاوت‌ها

مهدوی گفت: حجت‌الاسلام شهیدی‌پور، پیشکسوت قرآنی، کل آیات را به ۹۷۰ قطعه تقسیم کرده‌اند. این قطعات میان قاریان ممتاز توزیع شده و به زودی ضبط آن با همکاری صداوسیمای مراکز استان‌ها آغاز می‌شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل پایگاه اطلاع رسانی رادیو قرآن،«محمدامین مهدوی» ، درباره وضعیت تلاوت‌های این شبکه رادیویی گفت: طبق بررسی‌ها، بر روی بانک تلاوت رادیو قرآن، به ویژه درباره قاریان ایرانی، دو مورد را شاهد بودیم. یکی اینکه چند سالی است که رادیو به دلایل مختلف، تلاوت قاریان ایرانی را تولید نکرده و از سوی دیگر آنچه در بانک تلاوت رادیو قرآن موجود است، با توجه به ظرفیت تلاوت کشور، عدد قابل توجهی نیست.

 

مدیر گروه تلاوت رادیو قرآن با اشاره به اینکه تقریباً سه هزار و ۵۰۰ تلاوت از قاریان ایرانی موجود است، اضافه کرد: همین تعداد نیز به درستی میان قاریان توزیع نشده و ۵۰ درصد این تعداد برای ۱۰ قاری است که اغلب، قاریان ساکن تهران هستند، چراکه تولید اینها به ویژه برای قاریان شهرهای دیگر، شرایط خاص خود را دارد.
 

وی بیان کرد: در قدم نخست، قاریان ممتاز را شناسایی کردیم. این قاریان براساس معیارهایی چون حضور در مسابقات قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه طی ۱۰ سال اخیر، حضور قاری در ارزیابی سطح‌بندی تلاوت قاریان از سوی شورای عالی قرآن یا حداقل تأیید دو نفر از اساتید و پیشکسوتان قرآنی کشور، مجموعاً ۵۴۵ قاری از سراسر کشور به عنوان جامعه هدف شناسایی شدند. شاخص دیگری اضافه شد و قاریانی را در اولویت قرار دادیم که علاوه بر قاری ممتاز بودن، در بانک تلاوت رادیو، تلاوتی نداشتند یا معدود تلاوتی از آن‌ها مشاهده می‌شد. در قدم بعدی آیات قرآن را تقسیم‌بندی کردیم و از حجت‌الاسلام محمدرضا شهیدی‌پور، از اساتید و پژوهشگران ممتاز کشور، درخواست کردیم تا آیات قرآن را تقطیع کنند که با کارشناسی ایشان تقریباً کل قرآن، ۹۷۰ قطعه (با توجه به مفهوم مستقل و جامع) شد و سپس آنها را در میان قاریان توزیع کردیم.
 

وی درباره این قطعات گفت: در این تقطیع معیارمان تلاوت‌های زیر ۱۰ دقیقه و قطعه و معنا و پیام واحد در ابتدا و انتها بود. حتی طی این تقطیع شاهد بودیم که قاریان برخی از آیات را اصلاً یا کم قرائت کرده‌اند. بنابراین در پخش تلاوت‌ها نمی‌توانیم تمام آیات را به یک اندازه داشته باشیم. پس کل قرآن را به صورت قرائت تحقیق دوره‌ای تعریف کردیم تا قاریان حداقل یکبار این آیات را تلاوت کنند.
 

مهدوی با اشاره به توزیع ۹۷۰ قطعه در میان ۵۴۵ قاری، اضافه کرد: در فاز تولید به دلیل مدیریت هزینه‌ها و شیوع کرونا، که رفت و آمد را با مشکل روبه‌رو کرده است، با مرکز صدای معاونت امور استان‌های سازمان مذاکره و مقرر شد که مراکز استان‌ها استودیو، امکانات فنی و تهیه‌کنندگان را در اختیار این کار قرار دهند. در هر استان یک نماینده به عنوان رابط سازمانی مشخص شد تا به قاریان استان معرفی شود و قاریان هر استان با این رابط هماهنگ باشند تا هر زمان که شرایط تلاوت مهیا شد در استودیو به ضبط تلاوت بپردازند. پیش‌بینی می‌شود از نیمه دوم دی‌ماه تولید این ۹۷۰ قطعه آغاز شود. البته در کنار آن نیز از قاریان درخواست می‌شود تا با حضور در استودیو در کنار تلاوت قطعه مورد نظر، دو قطعه دیگر را به انتخاب خود تلاوت کنند. در این صورت حدود دو هزار تلاوت تولیدی به بانک تلاوت‌های رادیو افزوده خواهد شد.
 

مهدوی درباره اینکه تلاوت‌ها به سبک مجلسی است یا خیر؟ گفت: از قاریان خواسته شده که به انتخاب خود و در صورت تمایل، به هنگام حضور در استودیو، تعدادی از شاگردان را به همراه داشته باشند تا فضای مجلسی حاکم شود یا قاری می‌تواند اگر محفل قرآنی و فضای مناسبی داشت و امکاناتش فراهم بود، قطعه را در آنجا تلاوت و صوت را ارسال کند.
 

مدیرگروه تلاوت رادیو قرآن در پاسخ به این اینکه امکان استفاده از ظرفیت مردمی در بانک تلاوت‌ها چه میزان است؟ گفت: این کار به موازات این موضوعات در حال انجام است و شامل راه‌اندازی سامانه تحت وب ۱۱۴ است که امکان استفاده از آن در سراسر کشور مهیاست. بر این اساس نام کاربری و کلمه عبور برای قاری تعریف می‌شود که می‌تواند تلاوت‌های خود را که قابلیت پخش از رادیو دارد در این سامانه بارگذاری کند و سپس کارشناسی می‌شود. در گذشته نظمی برای ارسال فایل‌ها وجود نداشت، اما هنگامی که در این سامانه بارگذاری می‌شود، تاریخ بارگذاری و ارزیابی مشخص است و نتیجه به صورت شفاف قابل پیگیری است.
 

وی با اشاره به جزئیات و بخش‌های تشکیل‌دهنده سامانه ۱۱۴، بیان کرد: بانک تلاوت، بانک برنامه‌های کوتاه، بانک متن‌های رادیویی، بانک سؤالات و بانک نغمات و ... از جمله این بخش‌ها هستند که به صورت آزمایشی به کار گرفته می‌شوند. البته به موازات کار تولیدی که گفته شد این موضوع تأمین تلاوت نیز انجام خواهد شد. همچنین باید گفت بحث تأمین تلاوت تنها منحصر به قاریان ایرانی نیست، بلکه می‌توان با مجموعه‌داران مصری نیز که دارای اطلاعات خوب و مطلوب در زمینه تلاوت‌ها هستند، مبادله کرد.

مدیرگروه تلاوت رادیو قرآن اظهار کرد: با انجام این امور می‌توان شاهد پخش تلاوت‌های جدیدتری در قیاس با گذشته در رادیو قرآن یا رادیو تلاوت بود و در سال ۱۴۰۰ می‌توان تلاوت‌های جدیدی را در جدول پخش رادیو قرآن، رادیو تلاوت و شبکه‌های استانی شاهد بود. چون این ۹۷۰ قطعه از ابتدا تا انتهای کلام وحی تولید می‌شود، کمربند ثابت تلاوتی شکل می‌گیرد که به صورت مستمر هر روز به ترتیب قطعه‌ای از آیات تلاوت می‌شود و قاریان می‌دانند که تلاوت‌شان کدام روز پخش خواهد شد. این جدول نیز در پایگاه اینترنتی رادیو و سایر صفحات و کانال‌های مجازی اطلاع‌رسانی می‌شود و قاریان ممتاز معرفی خواهند شد.

 

 

کد خبر 1006983

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha