به گزارش خبرگزاری شبستان، سفیر چین در ایران در یادداشتی در این باره می نویسد: فناوری اینترنت یکی از بزرگترین اختراعات قرن بیستم بود که بشر را به سوی سومین انقلاب صنعتی سوق داد و تحرکی پرقدرت را به جریان تحولات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی جهان تزریق نموده و به معنای حقیقی جهان را به "دهکده جهانی" مبدل ساخت. با این حال، برخی از کشورهای پیشرفته و سرمایه های فراملیتی با تسلط بر گفتمان غالب فضای مجازی، روند تدریجی تبدیل به "هژمون فضای مجازی" فرامرزی را در پیش گرفته و معضل عدم تعادل و نظم نابرابر فضای مجازی را به وجود آورده اند. اکنون باید دید 51 سال پس از اختراع فناوری اینترنت، فضای مجازی روند اتحاد را در پیش گرفته یا افتراق و درهم شکستگی را؟ در مسیر توسعه گام می نهد یا روند پسرفت را در مقابل دارد؟ و به سوی صلح حرکت می کند یا هرج و مرج؟ این ها مسائل زمانه ماست.
از ابتدای سال جاری میلادی، شیوع ویروس کرونا تمام کشورهای جهان را با تهاجمی سهمگین مواجه ساخته و جامعه بشری ایامی دشوار را در عرصه مبارزه با این ویروس تجربه می کند. اکنون فضای مجازی نیز با خطرات و چالش هایی از این دست مواجه گشته و مسائلی چون تقویت اتحاد و همکاری ها فی ما بین کشورها، حفاظت از انصاف و عدالت و به اشتراک گذاری سود فضای مجازی به مسائل مهم پیش روی ما تبدیل شده اند.
در سال 2015، شی جین پینگ، رئیس جهوری خلق چین در جریان کنفرانس جهانی اینترنت سلسله پیشنهاداتی را مطرح کرد که از جمله احترام به حقوق اساسی در فضای مجازی و ایجاد جامعه فضای مجازی با سرنوشت مشترک می باشد. با بهره گیری از ابتکارها، چین طرح و خرد خود برای مدیریت فضای مجازی جهانی را ارائه داده است. در سال 2019، کمیسیون ششمین کنفرانس جهانی اینترنت سندی مفهومی با عنوان "دست در دست هم برای ایجاد جامعه فضای مجازی با سرنوشت مشترک" صادر نمود و طی آن به طور جامع به تشریح ایده جامعه فضای مجازی با سرنوشت مشترک پرداخته است. چندی پیش نیز کمیسیون کنفرانس جهانی اینترنت متن "ابتکارات عملیاتی برای ایجاد جامعه فضای مجازی با سرنوشت مشترک" را منتشر کرده و طی آن فراتر از گذشته به طور جزئی به بیان راهکارهایی جهت تحقق این ایده پرداخت که این اقدام با تایید و توجهات جامعه بین الملل مواجه گشت.
"ابتکار عملیاتی" که در چارچوب ایده مدیریت و توسعه فضای مجازی از سوی جناب شی جین پینگ مطرح شده بود، برای تحقق جامعه فضای مجازی با سرنوشت مشترک 20 پیشنهاد عملیاتی را طرح نمود که در مجموع چهار حوزه اصلی را شامل می شود: حوزه نخست، پیشبرد مشترک برای توسعه فضای مجازی است. در این چارچوب اتخاذ تدابیر فعالانه، جامع، هماهنگ و سیاست های فراگیر با تاکید بر گسترش پوشش اینترنت در گستره جهانی مدنظر قرار گرفته و علاوه بر آن بر مواردی چون تسریع ایجاد زیرساخت های تبادل اطلاعات در جهان، پیشبرد ارتقای نوآوری در صنعت دیجیتال جهت تحول و ارتقاء ساختار اقتصادی و در عین حال ارتقای سطح خدمات عمومی مطرح می گردد.
دومین حوزه، حفاظت مشترک از امنیت فضای مجازی است. در این چارچوب مباحثی از جمله ایده همکاری های باز در حوزه امنیت فضای مجازی، پایبندی بر اهمیت امنیت و توسعه در این فضا و همچنین حفاظت مشترک از صلح و امنیت در فضای مجازی مورد تاکید قرار می گیرند. بر این مبنا جامعه بین الملل باید نسبت به تقویت اعتماد استراتژیک و متقابل اقدام نموده و در این راستا همکاری در جهت حفاظت از زیرساخت های تبادل اطلاعات، حراست از اطلاعات شخصی، حفاظت از افراد زیر سن قانونی و علاوه بر آن مبارزه با جرائم سایبری و تروریسم در فضای مجازی را در دستور کار خویش قرار دهد.
سومین مورد، مشارکت جامع در حوزه مدیریت فضای مجازی است. پایبندی بر مشارکت چندجانبه گرا، مشارکت طرف های مختلف و تاکید بر ایفای نقش محوری سازمان ملل متحد در عرصه مدیریت و اداره فضای مجازی نیز در این رابطه مورد تاکید قرار می گیرد و از رهگذر این فرآیند است که می توان به ایجاد ساختاری بهینه، عاقلانه و عادلانه در زمینه فضای مجازی دست یافت. همچنین با این نگاه می توان ضمن تقویت همکاری های بین المللی در زمینه ارتقای توانایی، افزایش حمایت از کشورهای در حال توسعه را عملیاتی نمود. چهارمین عرصه، بهره برداری مشترک از سود فضای مجازی است. در این زمینه باید ضمن محوریت بخشی به انسان به عنوان یک اصل، به کاهش گپ های دیجیتالی پرداخته و شکوفایی مشترک را محقق نماییم. در همین چارچوب تقسیم عادلانه سود تجارت الکترونیک و ایجاد شرایط عادلانه برای شرکت های کوچک و متوسط جهت بهره برداری بیشتر از فرصت های اقتصاد دیجیتال و همچنین تقویت حمایت و کمک به اقشار محروم و ضعیف باید در دستور کار قرار گیرد. مجموع این فرآیند به ایفای نقش مثبت در راستای تحقق برنامه 2030 توسعه پایدار سازمان ملل متحد منجر خواهد شد.
"ابتکار عملیاتی" جواب عمیق و جامع در مواجهه با مسائل نوظهوری از جمله مسائل صلح، امنیت، توسعه و دیگر موارد مشابه در حوزه فضای مجازی بوده که تحقق آن به ایجاد ثبات در فضای مجازی مساعدت نموده، ضمن آنکه توسعه جدیدی را در زمینه مدیریت و حاکمیت جهانی در عرصه فضای مجازی رقم خواهد زد. جامعه فضای مجازی با سرنوشت مشترک باید سعادتمند سازی در جامعه مشترک توسعه بشری، جامعه مشترک امنیت، جامعه مشترک مسئولیت پذیری و جامعه مشترک سودآوری را نیز محقق سازد؛ و این فرآیند امری است متناسب با آرزوهای مشترک بسیاری از کشورهای جهان، جریان مسلط در تاریخ و همسو با خواسته های قلبی مردمان.
در حال حاضر شبکه ای تمام جهان را به یکدیگر متصل ساخته و فضای مجازی به خانه مشترک بشریت مبدل شده است. در طول تاریخ هیچ گاه همچون امروز، بشریت در فضای مجازی با یکدیگر احساس مشترک اندیشی و ارتباط متقابل در رابطه با سرنوشت خویش نداشته است. ایجاد جامعه فضای مجازی با سرنوشت مشترک ارتباطی تنگاتنگ با مسئله توسعه پایدار و سلامت فضای مجازی در آینده می یابد که طبعا این موضوع بر روند احیای اقتصاد جهانی تاثیرگذار خواهد بود، و بنابراین نیازمند تلاش مشترک تمام کشورهای جهان است.
در این میان ایران با جمعیتی بیش از 70 میلیون کاربر اینترنت، از جمله کشورهای درحال توسعه ای محسوب می شود که بیشترین تمایل به پذیرش فناوری های مرتبط با فضای مجازی را داشته و به لحاظ گسترش اینترنت در گستره این کشور، جزو کشورهای مقدم در منطقه خاورمیانه به حساب می آید. ایران به عنوان بازاری نوظهور با ذخایر تاریخی عمیق و ظرفیت های عظیم توسعه در مدیریت و توسعه جهانی فضای مجازی نقشی مهم ایفا خواهد نمود. چین از حمایت و پیوستن ایران و تمام کشورهای جهان به "ابتکارات عملیاتی برای ایجاد جامعه فضای مجازی با سرنوشت مشترک" استقبال می نماید و همسو با دیگر کشورها و اعضای جامعه جهانی، ضمن بهره گیری از فرصت ها، به مصاف چالش ها خواهد رفت تا در فرآیندی مشترک، دست در دست یکدیگر نسبت به منسجم سازی بیشتر جامعه فضای مجازی با سرنوشت مشترک اقدام نموده و آینده ای زیباتر را برای بشریت بسازیم.
نظر شما