خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانون های مساجد: مسجد جامع الزهرا (س) (واقع در تهران، منطقه دلاوران، خیابان تکاوران، سی متری اول اوقاف) از فعال ترین مساجد در دوره شیوع ویروس کرونا در شرق تهران است که در آن همه روزه به روی مردم در دوره کرونا باز بوده است و زمانی که هوا گرم تر بود برنامه های آن در حیاط وسیع آن و گاهی در بوستان روبروی این خانه خدا برگزار می شد و اکنون به دلیل برودت هوا با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی در شبستان این مسجد برگزار می شود. به گفته حجت الاسلام والمسلمین «سید محمد مقدس نیان»، امام جماعت مسجد جامع الزهرا (س) سقف این مسجد بسیار مرتفع است و مطابق با مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا برگزاری مراسم در چنین مسجدی بلااشکال است.
حیاط این مسجد به راحتی فضای برگزاری نماز جماعت با حضور بیش از هزار نفر را دارد و در میانه این حیاط، حوض آبی رنگ زیبایی تعبیه شده است. از کارهای جالب در مسجد جامع الزهرا (س) طراحی یادبود شهدا بر دیوار این مسجد است که در نوع خود بسیار کم نظیر است.
دفتری بدون تشریفات که همه روزه پاسخگوی مراجعان است
از نکات جالب دیگر درباره مسجد جامع الزهرا (س) دفتر امام جماعت آن است که اولین اتاقی است که در هنگام ورود به این مسجد با آن روبرو می شویم. حجت الاسلام والمسلمین «مقدسنیان» همه روزه یک ساعت پیش از اذان های ظهر و مغرب در این دفتر میزبان مراجعان است و طبق گفته خودش، ضمن پاسخگویی به سوالات شرعی مردم و ارائه مشاوره های مذهبی، در حد توان گره از کار مردم باز می کند. مقدس نیان به سبک علمای سلف، روی زمین می نشیند و خبری از صندلی و دفتردار و این قسم امورات تشریفاتی در اتاق وی نیست. شاید همین سادگی موجب شده گروه های مختلف مردم نظرات خود درباره موضوعات متنوع یا مشکلات شان را با این روحانی در میان بگذارند.
امام جماعت مسجد جامع الزهرا (س) در این باره به شبستان گفت: وقتی نیازمندی به این مسجد مراجعه می کند در حد توان به وی کمک می شود و اگر گرفتاری کسی بیشتر باشد به خیریه «نورالزهرا (س)» این مسجد معرفی می شود. این خیریه همه روزه فعالیت می کند فقط در روزهای یکشنبه و چهارشنبه از ساعت 16 تا 17 و 18 تا 19 پذیرای مردم است. اکنون بیش از 200 پرونده درباره خانواده های نیازمند در خیریه مسجد جامع الزهرا (س) ثبت شده که کار راستی آزمایی برخی از آنها به پایان رسیده و در فهرست دریافت کمک های مستمر این مسجد قرار گرفته اند.
خدمترسانی گروه جهادی افلاکیان مسجد به نوعروسان نیازمند
خدمت رسانی اهالی مسجد جامع الزهرا (س) به نیازمندان بسیار وسیع است و علاوه بر خیریه نورالزهرا (س) توسط گروه جهادی افلاکیان نیز صورت می گیرد. این گروه جهادی که توسط پایگاه مقاومت بسیج الزهرا (وابسته به حوزه مقاومت بسیج قدس ناحیه بسیج کربلا) تشکیل شده، در اجرای بسیاری از طرح های خدماتی این مسجد فعالیت دارد. برای نمونه با اعلام فراخوان توانسته طی یک سال اخیر هشت مورد جهیزیه برای نوعروسان نیازمند تهیه کند که به گفته امام جماعت مسجد جامع الزهرا (س) این کار در قالب طرح «هر مسجد، یک جهیزیه» انجام می شود.
پایگاه مقاومت بسیج الزهرا (س) (وابسته به حوزه مقاومت بسیج منتظرین ناحیه بسیج کربلا) نیز با مشارکت خواهران بسیجی و نمازگزاران مسجد جامع الزهرا (س) و چندین خَیّر در جمع آوری کمک های مختلف با محوریت خیریه نورالزهرا (س) بسیار موفق عمل کرده است و در مجموع اهالی این مسجد، در دوره شیوع ویروس کرونا تاکنون در شش نوبت و هر بار بین 80 تا 120 بسته ارزاق میان خانواده های نیازمند توزیع کرده اند.
فعالیت دارالقرآن انصارالمهدی (عج) در حوزههای مختلف؛ از کلاسهای آموزشی تا برپایی موکب
مسجد جامع الزهرا (س) در حوزه قرآنی نیز بسیار فعال است که همین فعالیت موجب شد این مسجد به مرکزی فعال در این زمینه در شرق تهران تبدیل شود و مجوز تاسیس دارالقرآن انصارالمهدی (عج) را دریافت کند. این مرکز علاوه بر برگزاری تخصصی کلاس های آموزش روخوانی، روان خوانی، ترجمه و حفظ قرآن کریم، در زمینه برگزاری اردوهای زیارتی و تفریحی، در برپایی موکب در مراسم اربعین حسینی و ایستگاه صلواتی در مناسبت های مذهبی فعالیت دارد. دارالقرآن انصارالمهدی (عج) در سال 1382 در مسجد جامع الزهرا (س) تاسیس شد.
این مرکز همچنین کلاس های آموزش قرآن را به صورت عمومی در شبستان مسجد جامع الزهرا (س) برگزار می کند و در دوره های مختلف از دانش استادانی همچون علی فربین و محمد حسین غفاری استفاده کرده است. به گفته مقدس نیان با شیوع ویروس کرونا این جلسات به صورت مجازی برگزار می شود.
مهد قرآنی و پیش دبستانی مسجد جامع الزهرا (س) که «کوثر» نام دارد نیز با شیوع ویروس کرونا کاملا تعطیل شد اما پیش از آن در زمینه آموزش قرآن با استفاده از روش های قصه گویی، شعر و بازی فعالیت داشت و در سال 1398 80 کودک از برنامه های آن استفاده می کردند. در جمع بندی این بخش از فعالیت های مسجد جامع الزهرا (س) باید گفت که آموزش ها در چند سطح و به صورت تخصصی برای گروه های مختلف و گاهی نیز به صورت عمومی برای عموم نمازگزاران ارائه می شود.
موفقیت مسجد جامع الزهرا (س) به اندازه ای خوب است که به گفته امام جماعت آن چند بار شبکه های مختلف سیما برنامه های این مسجد را پخش کرده اند که از جمله آنها پخش زنده مراسم غبارروبی این مسجد از شبکه یک سیما بوده است.
خدمترسانی بهداشتی به مردم شرق تهران
همین موفقیت موجب شده مرکز خدمات جامع سلامت در منطقه دلاوران در این مسجد تاسیس شود. این مرکز که زیرمجموعه اداره بهداشت شرق تهران است زیر نظر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی شهید بهشتی فعالیت می کند. به گفته مقدس نیان تاسیس چنین مراکزی در مساجد می تواند موجب تثبیت نقش خانه های خدا در میان مردم شود و به نوعی احیاگر کارکردهای مساجد در گذشته، در عصر حاضر باشد.
سخن پایانی اینکه وقتی خبرنگار شبستان برای تهیه گزارش به مسجد جامع الزهرا (س) رفت که با دوره شیوع ویروس کرونا نیز همزمان شد، حدود 90 دقیقه به اذان مغرب مانده بود، خبرنگار ما موضوع باز بودن در این مسجد را با یکی از نمازگزاران کهنسال این مسجد در میان گذاشت که این نمازگزار گفت، مسجد جامع الزهرا (س) تقریبا همه روزه از حدود ساعت 11 صبح تا یکی دو ساعت پس از اذان مغرب باز است. مطمئنا برقرار بودن یکی از دلایل موفقیت مسجد جامع الزهرا (س) در شرق تهران به ویژه منطقه دلاوران محسوب می شود.
نظر شما