به گزارش خبرگزاری شبستان، در تاریخ معاصر ایران ایامی را میتوان سراغ گرفت که به تعبیر بنیانگذار جمهوری اسلامی به حق میتوان آن روزها را ایام الله نامید؛ ایام سرنوشتسازی که نقطه عطفی در این تاریخ به حساب آمده و مسیر آینده مردم ایران را رقم زدهاند. برخی از این روزها مانند روز پیروزی انقلاب اسلامی حتی از نگاه سیاستمداران خارجی نقطه عطف تاریخ معاصر در ایران و جهان به شمار میروند چنانکه “جولیان آسانژ” بنیانگذار سایت ویکی لیکس، انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ را به دلیل ویژگیهای منحصر به فردش نقطه عطف تاریخ معاصر دانسته است.
از نظر وی یکی از ویژگیهای انقلاب ایران که آن را از دیگر انقلابها متمایز کرده است شکلگیری زنجیره پیوستهای از انقلابهای زاینده و پیشبرنده است که ضمن مدیریت و مهار امواج براندازانه، استمرار حرکت انقلاب را در داخل تثبیت نموده و تحکیم میبخشد و در خارج از مرزهای ایران توسعه و گسترش میدهد و قدرت الهام بخشی خود را تقویت مینماید.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن ۵۷ نقاط عطف دیگری نیز به وجود آمدند که در جای خود از اهمیت بسزایی برخوردار میباشند. روز نهم دی سال ۸۸ که بنظر میتوان آن را انقلاب سوم مردم ایران نامیدهاند، از همین روزهای سرنوشت ساز به شمار میآید چرا که در این روز توطئه شوم استکبار علیه ملت مسلمان ایران با شکست سنگینی روبرو گردید و دشمنان انقلاب اسلامی مایوس گردیدند. بررسی تاریخ پرفراز و نشیب انقلاب اسلامی نشان میدهد که این انقلاب در طول چهار دهه عمر بابرکت خویش در یک روند پرتلاطم تکاملی، از گردنههای خطرناکی عبور نموده و امواج و طوفانهای سهمگینی را پشت سر نهاده است.
روز ۱۳ آبان ۵۸ که با فتح سفارتخانه امریکا، برنامههای جاسوسی استکبار جهانی عقیم ماند و ابرقدرت مدعی تحقیرگردید؛ تحمیل جنگ هشت ساله علیه ملت ایران، طراحی کودتا، تحریم اقتصادی، پروژه براندازی از طریق نفوذ و تهاجم فرهنگی و سیاسی، ماجرای کوی دانشگاه سال ۷۸ تهران؛ و در نهایت حاشیههای انتخابات خرداد ۸۸ در تاریخ انقلاب اسلامی هرکدام مقاطع بحرانزایی به شمار میروند که شرایط سختی را به ملت ایران تحمیل نمودند. بدون تردید انقلاب اسلامی با عبور پیروزمندانه از این بحرانها توانست قدرت خویش را در شرایط سخت محک بزند و بر عزت و افتخار خویش بیفزاید. سال ۸۸ جبهه استکبار در یک همگرایی آشکار علیه ملت مسلمان ایران، توانست همه همپیمانان بینالمللی و عناصر دلباخته و فریبخورده داخلی را با خود همراه سازد و فتنه جدیدی را علیه ملت ایران رقم بزند.
دشمنان درصدد بودند با تحریک افکار عمومی، اصول استقلال، آزادی، جمهوریت و اسلامیت نظام را زیر سوال برند و از این طریق حرکت پرشتاب انقلاب را در دهه چهارمش متوقف کنند.
حوادث مربوط به انتخابات سال ۸۸ را از آن جهت باید یکی از تلخترین وقایع تاریخ انقلاب اسلامی دانست که با تمسک به شعارهای دروغین عامهپسند و ظاهرفریب، سه اصل ایجادکننده و محوری انقلاب یعنی “مردم”، “مکتب” و “رهبری” را هدف قرار داده بودند. در این حوادث که در تعبیر دقیق مقام معظم رهبری از آن با عنوان فتنه یاد شد، توطئه دشمنان سرسخت انقلاب در یک طراحی پیچیده و فراگیر به وسیله پیاده نظام و عوامل فریب خورده داخلی با ایجاد ناآرامی و اغتشاش در فضای عمومی جامعه اجرایی گردید و برای چند ماه آسایش و امنیت را از مردم ایران سلب نمود. در این فتنه آشکار به بهانه دفاع از آزادی و حقوق ملت، آزادی و امنیت و استقلال ملت ایران خدشهدار گردید و حقوق اکثریت در یک انتخابات آزاد نادیده گرفته شد.
فتنهگران اتهام بزرگ تقلب در انتخابات را مطرح کردند و با بیاحترامی به رای چهل میلیونی مردم و بیاعتنایی به اصل محوری استقلال کشور خواستار ابطال انتخابات و حضور ناظران بینالمللی برای انتخاب رئیس قوه اجرایی کشور شدند. در کنار تضعیف جمهوریت نظام، اردوکشیهای خیابانی و جنگ رسانهای تمام عیار برای تضعیف ارکان ضامن اسلامیت نظام از جمله شورای نگهبان و ولایت فقیه و هتک حرمت ساحت مقدس سیدالشهدا علیه السلام در روز عاشورا بیانگر اسلامستیزی آشکار فتنه ۸۸ بود. جلوه تاسف بار دیگر در فتنه ۸۸ ضعف بصیرت برخی خواص انقلاب و لغزش و ریزش آنان بود که در آزمون مواجهه با این فتنه مردود شدند. این همه حکایت از حرکتی حسابشده و فتنهای پیچیده داشت که چنانچه در برابر آن اقدامی جدی صورت نمیگرفت، انقلاب و نظام را به چالشهای جدیدی گرفتار میساخت که چه بسا خروج از آن به سهولت امکانپذیر نبود. حماسه ۹ دی ۸۸ اقدام قاطعانه ملت ایران در برابر این فتنه بود که با هوشیاری و بصیرت مردم ایران و شجاعت، مقاومت و مدیریت داهیانه رهبر انقلاب خلق گردید. ملت ایران با خلق حماسه ۹ دی در برابر تحرکات براندازانه دشمنان نظام، انقلاب اسلامی را از فتنهای بزرگ و انحرافات فکری که در بدنه نظام رخنه کرده بود و ارکان نظام را تهدید میکرد نجات داد و حماسه خود را به عنوان نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی ثبت نمود.
در راستای بررسی و شناخت دقیقتر اهمیت حماسه ۹دی و عوامل ایجاد کننده این حماسه لازم است تا به اختصار به سه سوال اساسی پاسخ داده شود:
۱-چه کسانی و با چه ویژگیهایی حماسه ۹ دی را خلق کردند؟
۲-حماسه ۹ دی در چه محیطی اتفاق افتاد؟
۳-حماسه ۹ دی در چه فضا و شرایطی اتفاق افتاد؟
پاسخ سوال نخست برای همگان آشکار است مسلما مردم ایران خالق حماسه ۹ دی بودند. مردم ایران دارای ویژگیهای منحصر به فرد و خاص خود هستند که به تعبیر بنیانگذار جمهوری اسلامی آنان را حتی از امت عهد پیامبر نیز متمایز میسازد.(۱)
حماسه ۹ دی در محیطی اتفاق افتاد که پس از ۱۴ قرن، نخستین نظام اسلامی پس از عهد رسول خدا در آن تاسیس گردیده بود، جمهوری اسلامی ایران وارث خون هزاران شهید و محصول مجاهدتهای یک ملت باایمان و انقلابی است که توانسته بود حکومت اسلامی عهد رسول خدا(ص) و امیرمومنان علی(ع) را که در طول سالیان مدید گرفتار کجراهههای سلطنتطلبی و ستمگری شده بود به سر جای خود بازگرداند و یک حکومت مردمسالار دینی در ایران تاسیس نماید.
در خصوص چگونگی فضایی که در سال ۸۸ مردم با آن مواجه بودند باید تاکید کنیم فضایی پر از غبار شبهه و شایعه، نیرنگ و فریب، دروغ و در یک کلام “فضای فتنه” بود. تصمیمگیری صحیح در چنین فضایی از اهمیت فراوانی برخوردار است زیرا در فضای غبارآلود فتنه تشخیص حق از باطل به سهولت برای همگان میسر نیست و افرادی که از بصیرت کافی برخوردار نباشند دچار لغزش میشوند. حضرت علی (ع) در خطبه ۵۰ نهج البلاغه آغاز پدید آمدن فتنهها را پیروی از خواهشهای نفسانی دانسته است موضوعی که نقش اصلی را در فتنه ۸۸ برعهده داشت.
کسانی که مطیع محض خدا و ولی زمان خود باشند نه پیرو هواهای نفسانی خویش، به دنبال فتنه نمیروند و در فضای غبارآلود فتنه از صراط مستقیم منحرف نمیشوند. بنابراین با توجه به اهمیت این اتفاق، لازم است ضمن درس گرفتن از فتنه ۸۸ عوامل مواجهه با چنین شرایطی را بهتر بشناسیم و در موارد مشابه بهترین تصمیمات را اتخاذ نماییم. باید این انقلاب سوم مردم ایران را پاسداشت چرا که به تعبیر رهبر معظم انقلاب: «حادثه ۹دى یک حادثه ماندنى در تاریخ ماست… این حادثه، حادثه کوچکى نیست. این حادثه، شبیه حوادث اول انقلاب است. این حادثه بایستى حفظ شود، بایستى گرامى داشته شود.»(۲)
۱٫وصیتنامه امام خمینی(ره)
۲٫بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اعضای ستاد بزرگداشت ۹ دی۲۱ /آذر/ ۱۳۹۰
یادداشت از: حجت الاسلام دکتر محمد ملکزاده عضو هیأت علمی گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
نظر شما