به گزارش خبرگزاری شبستان-همدان: استان همدان مملو از جاذبههای دیدنی است که در میان آنها غارهای شگفت انگیزش از امتیازی ویژه بهره مندند و در این بین در روستای علیصدر از توابع شهرستان کبودرآهنگ و همسایگی همدان، یکی از عجایب طبیعی جهان و نمونه نادری از غارهای آبی قابل قایقرانی، به نام غار علیصدر واقع شده که ارتفاع آن از سطح دریا یکهزار و ۹۰۰ متر است.
غار علیصدر در گذشته «علی سرد» و «علی سد» نامیده میشد. چون اهالی روستای علیصدر از این غار بهعنوان مخزن و سد استفاده میکردهاند. حتی در بنچاقها و اسناد روستا نیز نام ده علی سد، ولی در شناسنامههای اهالی، علی سرد نوشته شده است. تا اینکه در سال ۱۳۵۰ جادهای برای روستا احداث شد و پیمانکار مجری در تابلوی راهنمای پروژه نام جاده را «علی صدر» نوشت و از آن زمان به بعد، این نام برای این روستا و غار رایج شد.
در این غار كه پا می گذاری انگار همچون فیلم های تخیلی وارد دنیای دیگری شده ای؛ استلاكتیت ها (قندیل های آویزان از سقف) و استلاگمیت هایش (ستون های مخروطی شكل در كف غار) چنان می درخشد كه دلت نمی خواهد از غار بیرون بیایی؛ گویا اینجا قطعه ای از بهشت است كه در جهان نمونه دیگری ندارد.
وقتی در سال 2009 میلادی نام علیصدر در لیست نظرسنجی انتخاب عجایب هفتگانه طبیعی جهان دیده شد، با كمی مدیریت می شد در انتخابش به عنوان یكی از هفتگانه عجیب جهان تلاش كرد. البته دستكاری دهانه غار، سنگفرش كردن كف و كندن قندیل ها باعث شد تا هیچگاه یونسكو آن را به عنوان میراث جهانی ثبت نكند.
آنچه غار علیصدر را از سایر غارهای آبی جهان متمایز میکند، سهولت استفاده از کانالهای آبی درون آن است که به سبب وسعت آن بهراحتی میتوان در آن طی مسیر کرده و با قایقهای معمولی از درون آنها گذشت. براساس همین گزارش شکستهای زیادی در رشته علی صدر وجود دارد. بین ۳–۲ شکست در هر متر. بهعلاوه تعدادی سوراخ قیفی شکل در فواصل ۲–۱ متری مشاهده میشود که هر دو مشخصه، نفوذ سریع آبهای سطحی را تسهیل میکند. علاوه بر اینها ارتفاع آب در غار علیصدر در عمیقترین نقطه به ۱۴متر میرسد.
غار علیصدر یکی از زیباترین جلوههای طبیعی ایران و جهان و پدیدهای منحصر به فرد در نوع خود است که فقط در معدودی از غارهای جهان، مثل غار مولیس در فرانسه و غارهای شوالیه و بوکان در استرالیا، چنین زیباییهای خیرهکنندهای وجود دارد.
دمای داخل غار حدود ۱۶ درجه و دمای آب ۱۲ درجه سانتیگراد ثابت است PH آب تقریبا خنثی است و عمق آب بین نیم تا ۱۴ متر اندازه گیری شده است.
سختی آب غار علیصدر بالا بوده و از نوع آهکی است بنابراین استفاده از آن برای آشامیدن توصیه نمی شود، علیصدر غاری زنده است که هیچ گونه گاز سمی در آن یافت نمی شود و به علت وجود جریان هوا تنگی نفس در آن احساس نمی شود همچنین به علت نبود نور خورشید هیچگونه حیات جانوری در این غار دیده نشده است.
اما آن گونه كه علم زمین شناسی بیان می كند تا زمانی كه صدای چكه های آب در غار به گوش می رسد و تا هنگامی كه ترك های دیواره غار با لایه های آهك پوشیده می شود غار زنده است و تغییر می كند؛ هر چند ممكن است دیدن این تغییرات به عمر كوتاه آدمی قد ندهد.
به گفته كارشناسان غار در سه طبقه تشكیل و ورودی اصلی آن 110 متر زیر سنگ های سطح زمین قرار دارد. نبود هیچ گونه گاز سمی و همچنین وجود دریچه های سلولی باعث شده تا هوای این غار آلوده نشود و بازدیدكنندگان به راحتی تنفس كنند.
اما زمین شناسان قدمت سنگهای این کوه که غار علیصدر در آن واقع است را به دوران دوم زمین شناسی یعنی دوره ژوراسیک نسبت می دهند و شواهد به دست آمده از درون غار حاکی از آن است که این غار پناهگاه انسان های اولیه بوده است.
وجود دریاچههای متعدد در نقاط مختلف غار و شفافیت آب جاری به صورتی است که تا عمق بیش از ۱۰ متری با چشم قابل رویت است و وجود استلاگمیتها (چکیده) و استلاکتیتها(چکنده) بسیار زیبا و با اشکال گل کلمی، سوزنی، چتری، رسوبگذاری بر اثر نفوذ آب بر سنگهای آهکی و مواد معدنی بر سقف و دیوارهها، غار علیصدر را به یکی از زیباترین و شگفت انگیزترین غارهای آبی و آهکی جهان مبدل کرده است که تاکنون ۱۱ هزار و ۴۴۰ متر از طول مسیرهای آن نقشهبرداری شده است.
غار علیصدر در سال های ۱۳۴۱ و ۱۳۴۲ توسط تعدادی از کوه نوردان و غار نوردان گروه سینای همدان شناسایی شد و قایقرانی در این غار با وسایل ابتدایی در سال ۴۶ به همت دست اندرکاران امر تعریض دهانه غار امکان پذیر شد.
نظر شما