کتابخانه‌ملی با حمایت از پژوهش و ایجاد فضای نقد، به دنبال آینده روشن است

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت:با برگزاری جشنواره ملی پژوهش و فناوری نگاه ما به آینده بشری است ومی‌خواهیم تا حاصل این پژوهش‌ها و مطالعات بتوانند ظرفیتی برای آینده فراهم سازند. موفقیت در این مسیر نیز در ازای به اشتراک گذاشتن نظریه‌ها است

 

به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، «اشرف بروجردی» در اختتامیه یازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی، با قدردانی از حمایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این جشنواره عنوان کرد: در این جشنواره تاکید بر این بود که طی یک ماه بتوانیم تمامی اهل نظر در بحث سازمان یا مباحثی که حائز ویژگی اثر بخشی برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی در حوزه علوم انسانی باشند را به فعالیت واداشته و با ایجاد فرصت طرح ایده و دانسته‌ها و دانش برای صاحب‌نظران به عنوان کسانی که پیشرو و اثرگذار و اثربخش هستند، از توانمندی‌های آنان بهره ببریم.

وی با اشاره به این که وظایف سازمان ترکیبی از خدمات علمی، تحقیقاتی و پژوهشی به اصحاب و طالبان دانش است، ادامه داد: امیدوارم این جشنواره طلیعه‌ای برای آینده باشد و همواره بتوانیم در گذر زمان این ماموریت و مسئولیتی که بر عهده سازمان گذاشته شده است را به خوبی عمل ایفا کنیم. سازمان اسناد و کتابخانه ملی بایستی در جایگاه یک مرجع علمی برای اصحاب دانش قرار گیرد و منابع مورد نیاز آن‌ها را به بهترین وجه تامین سازد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی بیان کرد: در این جشنواره به دنبال آن بودیم تا دانسته‌های اصحاب علم به اشتراک و به نقد گذاشته شود و با طرح ایده‌ها و منابع علمی و کارهای پژوهشی به سمتی برویم که حاصل این کار و نتایج آن باعث مرجعیت علمی سازمان شود.

بروجردی با مطرح کردن این پرسش که یک پژوهش در چه زمانی به عنوان منبع برای دیگران مورد استفاده قرار خواهد گرفت، گفت: پژوهش زمانی که در برگیرنده همه دانسته‌های دیگران باشد و فرصتی نیز رای طرح ایده‌های دیگران و همچینن نقد کردن آن و در نهایت چکش کاری آن ایده ایجاد کند، می‌تواند به عنوان یک ایده مرجع مطرح شود و مورد استفاده دیگران قرار گیرد.

وی ادامه داد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی؛ مرکز و پایگاهی است که بهترین و کامل‌ترین منابع علمی را در اختیار دارد، چه در مخازن کتاب و چه مخازن سندی؛ و همه این‌ها برای اصحاب علم یک ابزار و وسیله‌ای است تا بتوانند با اتکاء به آن؛ دانش خود را محک بزنند و با بهره‌گیری از این منابع بهترین نتایج را به دست آورند. البته این رسالت برای اعضای هیئت علمی سازمان دوچندان خواهد بود، چرا که این ابزار و منابع در اختیار آنان است و لازم است که  با شناختی که از نحوه بهره‌گیری از منابع دارند، به خوبی آن ها را مورد استفاده قرار دهند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ادامه داد: این سازمان با آگاهی این رسالت علمی را پذیرفته است و این فرصت را برای همگان باز گذاشته است، اما متاسفانه شاهد هستیم که کتابخانه ملی آنچنان که باید به عنوان مرجع و پایگاه مفید و کارساز دیده نمی‌شود.

بروجردی افزود: امروزه علم به این نتیجه رسیده است که اگر می‌خواهد حرف خود را متقن به اثبات برساند، باید به سند رجوع کند و سند نیز می‌تواند منبع خطی و کتابی باشد. به عبارتی سندیت می‌تواند در یافته‌های دیگران در گذر زمان باشد که در اختیار ما گذاشتند. به عنوان مثال در حوزه دانش پزشکی، ابن‌سینا را داریم، ولی پیش از او ابن‌سکون بوده است که پایگاه فکری ابن سینا از این شخصیت است. در حال که ما دانسته‌های مکتوب ابن سکون را در سازمان اسناد و کتابخانه ملی در اختیار داریم، باید این منابع شکافته شده و در ادامه طرح و به اشتراک گذاشته شود.

وی افزود: یکی از مشکلاتی که در حوزه دانش وجود دارد این است که بسیاری از یافته‌های پژوهشی فقط در قفسه‌ها نگهداری می‌شود، درحالی‌که این یافته‌ها باید کاربرد داشته باشد و در اختیار همگان قرار گیرد و زمانی یک دانش، علم و یافته می‌تواند کاربرد داشته باشد که به اشتراک گذاشته شود، یعنی محک و چکش‌کاری شود و شائبه‌های آن نظر و دیدگاه مرتفع شود تا آن خلوص و ضمانت صحت‌شان حفظ شود و در اختیارعموم قرار گیرد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ادامه داد: بنابراین امکان ندارد به یکباره بتوان دیدگاه و نظری را عرضه کرد. دیدگاه‌هایی که سال‌ها مرجع بوده‌اند، امروز به چالش کشیده می‌شوند، به خصوص منابع علمی و حتی دیدگاه‌های دینی و دانش قرآنی مرتبا در حال توسعه، رشد و بررسی هستند.

بروجردی تصریح کرد: بررسی دیدگاه‌ها بسیار مفید است، منتهی قاعدتا فردی که آن نظر را ارائه می‌دهد، نمی‌تواند به تنهایی نقد و بررسی آن را هم انجام دهد. زمانی می‌توان ادعا و دیدگاهی را تثبیت شده دانست که  آن نظر به چالش و بحث از سوی دیدگاه های مختلف گذاشته شود.

وی عنوان کرد: شاید در مقطعی که کرسی‌های نظریه پردازی مطرح شد، فرصتی فراهم بود که به این نکته فکر کنیم و اندیشه‌هایمان را مورد بازبینی و بازخوانی قرار دهیم، ولی قطعا از این کرسی‌ها نظریه بیرون نمی‌آید. نظریه چیزی نیست که در مقطع کوتاه، توسط چند صاحبنظر شکل گیرد و امکان دارد مدت‌ها بحث و بررسی انجام شود تا نظریه‌ای به نتیجه برسد.

بروجردی ادامه داد: جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی فرصتی برای اهالی کتابخانه ملی و اعضای هیئت علمی سازمان است و هم اینکه این جشنواره علمی به دلایلی که عنوان کردم مکانی است که منابع در اختیار دیگران قرار گیرد و همه فعالین حوزه دانشی بیایند و پژوهش‌هایشان به به اشتراک بگذارند تا نتیجه‌گیری مناسبی به دست آید.

وی تصریح کرد: البته مدعی نیستیم فقط این جشنواره می‌تواند ما را به نتیجه مطلوب برساند، قاعدتا احتیاج به زمان بیشتر و رفتن به سمتی داریم تا در آینده بتوانیم از این فرصت، استفاده بهتری ببریم. به این جهت است که عنوان «آینده روشن با پژوهش اثربخش» تابلوی پیش روی ما قرار گرفته است تا ما فقط به این مقطع زمانی اکتفا نکنیم. بحث ما برای آینده بشری است و برای این است تا حاصل این پژوهش‌ها و تحقیق‌ها ، مطالعات و بررسی‌ها بتوانند ظرفیتی برای آینده فراهم سازند. اما این شرط را هم فراموش نمی‌کنیم که به شرطی در این هدف موفق خواهیم شد که ما بدانیم به تنهایی راه به جای نمی‌بریم، و موفقیت در ازای به اشتراک گذاشتن نظریه‌ها است که با گذر زمان و محک‌زدن این ایده‌ها و نقد آنها؛ راه روشن، خلق خواهد شد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی افزود: این سازمان ظرفیت علمی مناسب را دارد و از همه صاحبنظران و اصحاب اندیشه و کسانی که می‌خواهند دانش‌شان در خدمت بشریت قرار گیرد و روزنه‌ای را باز کنند تا زندگی و زیست بهتری برای بشریت با رویکرد علمی خلق شود ،دعوت می‌کند تا به جای برسیم که آینده روشن از آن ما باشد.

بروجردی تصریح کرد: کسانی که این نشست را دنبال می‌کنند و یا در این جشنواره شرکت کردند، بدانند که راه برای آنها فراهم است و داشته‌‌ها، منابع و دانسته‌های سازمان در اختیار همگان است و امیدواریم همه از این فرصت بهره کافی را کسب کنند.

کد خبر 1015222

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha