به گزارش خبرگزاری شبستان از قم به نقل از پایگاه خبری دفتر تبلیغات اسلامی ، یکی از فعالیتهای گروه پژوهشی سازماندهی اطلاعات و مدارک پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی، نمایهسازی کتابهای در حال نشر پژوهشکدهها و مراکز این پژوهشگاه است که از اواخر سال 1396 به دستور حجت الاسلام والمسلمین نجف لک زایی «رییس این پژوهشگاه» به این پژوهشکده و گروه پژوهشی واگذار شده و در انتهای کتاب به صورت جداگانه به محتوای آن اضافه می شود.
بدین منظور، حجت الاسلام والمسلمین واردی «مدیر گروه سازماندهی اطلاعات و مدارک پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی» در گفت و گویی درباره ویژگی این نمایه سازی اظهار داشت: بر خلاف سایر مراکز علمی که نمایهسازی ها به صورت واژگانی صورت می گیرد، نمایهسازی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی، به روش موضوعی انجام می شود.
وی گفت: یکی دیگر از ویژگی های این نمایه ها، ترکیبی چکیدهنما بودن آن است که موضوع مورد نظر را به صورت شفاف بیان میکند و پرسش و ابهامی برای آن باقی نمیگذارد؛ این نمایهسازی که هم اینک متقاضیان فراوانی در جوامع علمی کشور دارد، از نوآوریهای پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی است.
مدیر گروه سازماندهی اطلاعات و مدارک پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی تصریح کرد: از دیگر ویژگی های نمایه سازی مذکور این است که از اصطلاحنامه علوم اسلامی بهره میگیرد و آن را اساس سازماندهی اطلاعات قرار میدهد؛ شایان ذکر است، تا کنون بیش از 12 اصطلاحنامه رشتههای تخصصی علوم اسلامی در این پژوهشکده تدوین و تألیف شده است و نمایه سازی پایان کتاب از آن بهره می گیرد.
وی افزود: بنا بر استاندارد چاپ آثار، کتابهایی که در پژوهشکدهها و مراکز وابسته به پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تدوین می شود، در آخرین مرحله نشر باید در گروه سازماندهی اطلاعات و مدارک، به صورت دقیق و عمیق نمایهسازی موضوعی شده و سپس به مرحله چاپ و نشر سپرده می شوند.
حجت الاسلام والمسلمین واردی خاطرنشان کرد: از اول فروردین ماه تا پایان آذرماه(به مدت 9 ماه) سال جاری، تعداد 38 کتاب(حدود 15 هزار و 200 صفحه) نمایهسازی موضوعی شد، که محصول عرضه شده از نمایههای هر کتاب بین 25 تا 120 صفحه بوده است؛ به عنوان نمونه، در اواخر آذرماه 1399 کتابی از پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) به نام «امامیه در عصر سلجوقیان» نمایه سازی شد که دارای 640 صفحه متن بود؛ در فرایند نمایه سازی، تعداد 2230 نمایه موضوعی (اعم از موضوعات، أعلام، اماکن و تنالگان) غیر از آیات و روایات از آن برداشت شد، که محصول به دست آمده از نمایههای آن حدود 120 صفحه شده است. یعنی یک ششم تولید محتوا به کتاب فوق اضافه شده است.
بر این اساس، از زمستان 1396 تا پایان پاییز 1399 تعداد 190 کتاب( حدود 76 هزار صفحه) نمایهسازی موضوعی ترکیبی توسط محققان این پژوهشکده صورت گرفته است.
نظر شما