به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ در پی کمبود روغن در بازار و از طرفی فراز و فرودهای کارخانه روغن گلناز کرمان؛ جمعی از خبرنگاران، چهارشنبه(2 بهمن) با هماهنگی بسیج رسانه و بسیج کارخانجات استان از نزدیک در جریان روند تولید و بارگیری کارخانه گلناز قرار گرفتند.
کارخانه روغن نباتی گلناز تا سال ۱۳۹۳، دومین تولیدکننده روغن در سطح کشور بوده که حدود هزار کارگر در این کارخانه مشغول اما از سال ۹۳ دچار مشکلات مالیاتی و دو حادثه آتشسوزی میشود که در نتیجه تولیدات کارخانه از ۱۵ هزار تُن در ماه به میانگین هزار و ۵۰۰ تُن کاهش پیدا می کند و در نهایت تولید کارخانه در ابتدای سال ۹۹ به صفر میرسد.
شهریور ماه 99 آغاز از سرگیری فعالیت این کارخانه است که پیگیری های دکتر محمدرضا پورابراهیمی در این باره غیرقابل انکار است اما مشکل مهم این کارخانه این است شرکت بازرگانی دولتی سهمیه روغن خام را بر مبنای تولید دو سال اخیر واحدهای تولیدی تعیین میکند و با توجه به شرایط چند سال اخیر کارخانه گلناز، سهمیه اختصاصی بسیار ناچیز است.
این در حالی است که محمدرضاپورابراهیمی، نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی در 15 آبان امسال طی بازدید از این کارخانه به همراه معاون وزیر صمت؛ درخواست کرد: وزارت صمت هر چه سریع تر ظرفیت خوراک این شرکت را تا سقف ۱۵ هزار تُن در ماه افزایش دهد» موضوعی که اما تاکنون همچنان بر زمین مانده و آینده این کارخانه را با ابهامات زیادی مواجه کرده است.
امین رجایی، مسئول بسیج رسانه استان کرمان اظهار کرد: تور رسانه ای امروز با هدف پیگیری مشکلات کارخانه روغن گلناز انجام شده زیرا با وجود اینکه روزی 300 تن روغن در این کارخانه تولید می شود اما در سفره مردم استان کاهش یافته و باید ببینیم مشکل توزیع کجاست که به دست مردم نمی رسد.
فرزاد علیجانی، مدیرکارخانه روغن گلناز کرمان با اشاره به آغاز به کار کارخانه از شهریورماه امسال؛ گفت: همه بدهی های کارخانه به بانک ها، دارایی و تأمین اجتماعی و حتی معوقات 3 تا 4 ساله پرسنل پرداخت شده و امروز 300 نفر از پرسنل قدیمی گلناز که جوانی خود را در این شرکت گذاشتند، مشغول به کار هستند.
وی تنها مشکل موجود کارخانه را مواد اولیه دانست و افزود: مواد اولیه معمولاً به دو صورت فراهم می شود؛ یکی اینکه خود کارخانه روغن وارد کند که الان سازمان امور مالیاتی به دلایل غیرقانونی و واهی علیرغم اینکه 8 میلیارد تومان پرداختی داشتیم نامه را نداده کارت بازرگانی بگیریم و حدود یک ماه است که کارت بازرگانی آمده و اقدام به ثبت سفارش کردیم و 4 ماه دیگر می توانیم مقداری روغن از محل واردات داشته باشیم لذا این 4 ماه دوستان دولت باید کمک کنند و سهمیه ما را از روغن های دولتی افزایش دهند.
علیجانی ادامه داد: مسیر دوم، تخصیص روغن از محل روغن های دولتی اداره بازرگانی است که بر مبنای تولید 15 ماه پیش کارخانجات صورت می گیرد در حالیکه گلناز از اواسط شهریور تولید را شروع کرده لذا سهمیه ای که به ما تعلق می گیرد خیلی کم است و این فرآیند برای گلناز جواب نمی دهد زیرا یک بار از فرآیند تولید خارج شده و تنها چند ماه است که کار را شروع کرده است.
وی با بیان اینکه درخواست برای سهمیه متناسب با تولید و پیگیری در این زمینه به جایی نرسیده و در نقطه ای هستیم که در چند روز آینده روغن خام برای تولید در گلناز وجود نخواهد داشت؛ اظهار کرد: اولویت توزیع را برای استان کرمان گذاشتیم در ماه 300 تا 400 تن بود اما وقتی اوضاع را بحرانی دیدیم چندین برابر آن اعداد در استان توزیع کردیم.
مدیرعامل کارخانه روغن گلناز ادامه داد: در یک ماه اخیر هزار و 63 تن روغن در استان کرمان توزیع شده که این جدای از 720 تن روغنی است که به فروشگاه جانبو استان فارس دادیم زیرا این فروشگاه بیش از نصف این 720 تن را در فروشگاه های جانبو استان کرمان توزیع کرد.
وی خاطرنشان کرد: روغن الان از بندرعباس به مازندران و از آنجا دوباره برای تنظیم بازار وارد استان کرمان می شود در حالیکه اگر این سهمیه به استان تخصیص یابد خدمات بهتری می توانیم داشته باشیم.
علیجانی تصریح کرد: ما دومین کارخانه بزرگ ایران به لحاظ ظرفیت تولید بودیم و الان بیستمین کارخانه از لحاظ روغن سهمیه بندی شده هستیم در حالیکه بعضی از کارخانه هایی که ماهانه 10 هزار تن سهمیه می گیرند و وجود خارجی هم ندارند اما سهمیه ما تنها 750 تن است.
وحید سیفی پور، مدیرتولید کارخانه روغن گلناز هم با تأکید بر اینکه سهمیه روغن خام باید با ظرفیت تولید تناسب داشته باشد؛ گفت: طی یک ماه اخیر 8 هزار تُن تولید داشتیم و ظرفیت تولید روغن مایع ، جامد و روغن برای صنایع غذایی داریم اما مشکل تأمین مواد اولیه است که باعث شده گاه با یک چهارم ظرفیت کار کنیم.
وی با بیان اینکه واحد تزریق و تولید پریفرم که خود یک کارخانه در دل این کارخانه است را از ظرفیت های قابل توجه عنوان و بیان کرد: الان مجبور هستیم ظرفیت را کم کنیم و همه واحدها با ظرفیت 30 تا 40 درصد کار می کنند و تصفیه خانه با ظرفیت شاید 25 تا 30 درصد زیرا مشکل مواد اولیه به ویژه روغن خام داریم.
سیفی پور اظهار کرد: الان مشکلی بابت تولید نداریم اما سهمیه روغن خام تعلق گرفته مناسب نیست و تولید بر اساس این سهمیه غیرمتناسب باعث تحمیل هزینه های سنگینی می شود چون مصرف انرژی و گاز و ...همه انجام می شود اما تولید ما کم است و این به صرفه نیست.
وی با بیان اینکه این کارخانه ظرفیت تولید روزانه هزار تن روغن دارد اما در حال حاضر تنها 350 تن در روز تولید می شود که 35 درصد ظرفیت واقعی است و همه آن هم بارگیری و ارسال می شود؛ افزود: در خوشبینانه ترین حالت ذخیره مواد اولیه ما برای تولید فقط هشت روز است.
مدیرتولید کارخانه گلناز افزود: این در حالی است که کارخانه سالیانی دچار مشکل بوده و خانواده های کارگران در حال متلاشی شدن اما الان به کار برگشتند و باید این کارخانه حمایت شود زیرا پرسنل از همین استان و منافع آن هم باید در همین استان باشد لذا همت مضاعفی برای اختصاص سهمیه مواد اولیه باشد تا چرخ آن بهتر بچرخد.
وی در خصوص نحوه توزیع روغن تولید شده گفت: بخشی تولید را مجبور هستیم در اختیار فروشگاه های زنجیره ای رفاه قرار بدهیم در حالیکه تعداد این فروشگاه ها در استان کرمان زیاد نیست و در خود استان و شهر کرمان هم هزار و ۲۰۰ تن از طریق بنکداری توزیع کردیم اما نمی دانم مشکل توزیع کجاست که مردم با کمبود روبرو هستند.
سیفی پور با بیان اینکه روغن مایع، پالم ندارد اما تولید روغن قنادی ملزم به استفاده از پالم است؛ گفت: عمده تولید ما بطری های سه و چهار لیتری است و در حالیکه قیمت همه اوزان بالا رفت اما هیچ قیمتی برای ۴ لیتری اعلام نشد و اکنون چند میلیارد تومان بطری ۴ لیتری آماده دپو شده و سرمایه کلانی خوابیده ضمن اینکه گلناز کرمان تنها کارخانه ای است که حجم 4 لیتر می زند.
وی در پایان گفت: در خود استان و جنوب ایران چنین کارخانه ای با این وسعت و توانایی نیست.
کارخانه روغن گلناز که زمانی دومین تولیدکننده روغن کشور بود و علاوه بر تأمین نیاز داخل، محصولات خود را به حدود ۱۳ کشور دیگر صادر میکرد، و ظرفیت تولید۱۰۰ نوع محصول در قالب انواع روغنهای مایع، جامد، نیمه جامد و محصولات روغن قنادی دارد اکنون بار دیگر در آستانه تعطیلی است.
نظر شما